Berdych si v Marseille o titul nezahraje, s Chačanovem opět neuhrál ani set

- Filip Lefenda

Tomáš Berdych na halovém podniku v Marseille svou sbírku třinácti titulů z akcí ATP nerozšíří. Česká jednička v sobotu nestačila na Karena Chačanova z Ruska, s nímž stejně jako na loňském Roland Garros opět neuhrála ani set. Dvaatřicetiletý Berdych nevzal o jedenáct let mladšímu soupeři ani jednou servis, ten svůj pak ztratil hned čtyřikrát a prohrál 3:6, 2:6.

Český hráč předvedl v prvním setu na podání nebývalé trápení. Ve třetím gemu ještě dva brejkboly odvrátil, o dvě hry později už ale skrze shodu přepustil gem ruskému protivníkovi, který tak vedl 3:2.

V sedmé hře pustil Berdych Chačanova na příjmu dokonce k náskoku 40:0, turnajová čtyřka ale pěti míči v řadě gem otočila. Stejná situace se opakovala i v další hře, kdy se český tenista dočkal svých prvních tří (a zároveň posledních) brejkbolů v utkání. Také Chačanov však kritický stav 0:40 ustál.

Za stavu 3:5 šel na servis Berdych a stav 0:40 z pohledu podávajícího hráče se zrodil do třetice. Tentokrát už si finalista z roku 2013 poradil jen se dvěma brejkboly – v tomto případě i setboly – a prohrál úvodní sadu 3:6.

Zlepšení nepřicházelo ani ve druhém setu. Zatímco Chačanov zaznamenal na podání třikrát v řadě čistou hru, Berdych na servisu bojoval o každý míč. Ve druhém gemu ještě přes shodu uspěl, o dvě hry později už ale v dalším maratonském gemu podání potřetí v zápase ztratil.

Ještě delší byla hra číslo šest. I v té se Berdych trápil, když musel postupně odvracet další dvě brejkové příležitosti. Čech nakonec využil čtvrtý gembol a vykřesal ještě naději, jenže za stavu 2:5 už na podání neuspěl.

Chačanov zvítězil za hodinu a 16 minut jasně 6:3, 6:2 a stále v soubojích s českým tenistou neztratil ani set. A zatímco tak pro Berdycha francouzský turnaj skončil, Rus si v neděli zahraje o druhý titul. Jeho soupeřem bude buď nasazená domácí čtyřka Pouille, nebo běloruské překvapení Ivaška.

Open 13 Provence, Marseille (muži, FRA, 645 485 EUR, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Karen Chačanov (RUS, 47.) [9] – TOMÁŠ BERDYCH (17.) [4] 6:3, 6:2