Letošní premiéra v semifinále! Berdych vyhrál první set, Džumhur pak skrečoval

- Tomáš Macák

Pomalinku si může začít pobroukávat Marseillaisu. Na „dvěstěpadesátkovém“ turnaji na jihu Francie Tomáš Berdych postupuje i po svém druhém zápase a už je v semifinále. Damir Džumhur z Bosny a Hercegoviny ho v první sadě pořádně, podobně jako včera Travaglia, potrápil. To bylo však vše. V tiebreaku rodák z Valašského Meziříčí vyhrál, Džumhur za ním následně přišel, aby mu oznámil, že ze zápasu odstupuje.

Český tenista díky vysokému postavení v žebříčku vynechával na jihofrancouzském pobřeží první kolo. I proto se možná v zápase proti Italovi Travagliovi dostával do hry o něco déle. To Džumhur byl mnohem více rozehraný – do čtvrtfinále prošel přes dvě třísetové bitvy. Tomáš Berdych nicméně mohl jít do utkání s drobounkou psychickou výhodou. Ze tří vzájemných bitev totiž vyhrál dvakrát.

A po dnešku poskočila Berdychova úspěšnost o několik procent vzhůru. Toto vylepšení vzájemné statistiky si odpracoval „z poloviny" - první set vyhrál 7:6(4), pak Bosňan skrečoval. To nic nemění na tom, že dvaatřicetiletý tenista pronikl do svého letošního premiérového semifinále. 

První možnost, jak získat pro zbytek zápasu lepší postavení, Berdych ale nevyužil. Jeho dva brejkboly ve druhém gemu Džumhur odvrátil. Bosňan se na servisu trápil i v další hře, ovšem ani třetí možnost na uzmutí si soupeřova servisu Berdych neproměnil.

A hned toho mohl litovat. Pětadvacetiletý hráč totiž svoji první příležitost nepromarnil a šel do vedení 3:2. Brejk potvrdil hladkým vítězstvím 40:0 v následujícím gemu. Berdych zaváhání v prvním setu zachraňoval na poslední chvíli - za stavu 4:5 brejknul Džumhura zpět a byl opět ve hře.

Pak už byli oba hráči velmi opatrní a první sadu tak musel rozseknout tiebreak. V něm prokázal pevnější nervy český tenista - vyhrál 7:4. To bylo také z marseillské bitvy vše. „Tomas, Tomas,“ rozešel se ke gaučíku Berdycha Džumhur. Následně svému soupeři i rozhodčímu oznámil, že v zápase končí.

Současný 17. hráč tenisového žebříčku se tak nyní může těšit na přímý souboj o finále, ve kterém ho čeká Rus Chačanov.