Berdych bude chybět, bez šance ale nejsme, říká Navrátil před soubojem s Francií

- Daniel Kubelka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TŘINCE: Český daviscupový tým dorazil v neděli po poledni do Třince. Bez Tomáše Berdycha, zato pln odhodlání i proti favorizovanému soupeři uspět. Jaroslav Navrátil, kapitán českých tenistů, věří, že jeho celek má na to, aby se poměřil s Francií v čele s Gaelem Monfilsem.

Jaké jsou Vaše osobní tenisové vzpomínky na Třinec, ať už z pozice hráče nebo trenéra?

Vzpomínku mám z Třince hodně dávnou. Hrál jsem tu jako starší žák a to je hodně let nazpět. Byl jsem tady ale párkrát na hokeji, to bylo ještě ve staré hale, v nové jsem byl jednou. Vzpomínky mám příjemné. Myslí si, že je to opravdu sportovní město. Známe dobře pražské i ostravské diváky, doufám, že nám pomůžou i tady v Třinci. Jsem o tom přesvědčený.

Třinec je dost specifické město. Jak na Vás působí to místní ocelové monstrum?

Pro tento region jsou železárny nesmírně důležité. Dává možnost zaměstnání mnoha lidem. Je to velice důležitá složka pro Třinec.

Jak moc bude citelná neúčast Tomáše Berdycha v týmu?

Tomáš určitě bude chybět. Je to hráč první světové desítky, hrál semifinále Wimbledonu. Tomáš se rozhodl tak, jak se rozhodl.  Já to jako kapitán respektuji, protože letošní sezóna je opravdu náročná. Olympiáda, velké turnaje ve Washingtonu, Torontu a Cincinnati. Proto věřím, že jeho tělo také potřebuje někdy odpočívat. Není už nejmladším hráčem. Sám se tak rozhodl a my to musíme respektovat.

Český tým bez Berdycha, Francie bez Monfilse nebo Gasqueta. Jak vidíte šance obou týmů?

Tým Francie je také oslabený. Tak zkušení hráči jako Gasquet, Simon nebo Monfils, to je pro soupeře velké ztráta. Pouille je určitě příslibem do budoucna. Je vlastně stejně starý jako Adam Pavlásek nebo Jiří Veselý. Bude mít ale premiéru, a ta, jak  dobře víme, v Davis Cupu trochu svazuje. Bude mít trochu výhodu, že nebude hrát v domácím prostředí. My se přes něj budeme snažit udělat dva body a pokusíme se někde vybojovat třetí bod, i když to bude složité. Tsonga v současné formě je velice těžko k poražení. Sám jsem včera viděl jak Herbert s Mahutem vyhráli finále čtyřhry ve Wimbledonu. Myslím si, že to bude opravdu těžké. Není to však normální turnaj, ale Davis Cup a ten bývá kolikrát nevypočitatelný.

Proč nejsou v Třinci Lukáš Rosol a Radek Štěpánek? Kdy přijedou?

Já jsem s oběma mluvil. Lukáš si chtěl trochu odpočinout, být trochu s rodinou. Radek je u rodičů. Dorazí dnes večer na týmovou večeři.

Nezamotal Vám Radek Štěpánek trochu hlavu při nominaci? Poslední dobou hraje výborně.

Je mu sedmatřicet let a musím se s ním domluvit, do kterého utkání půjde. Pro mě je zásadní čtyřhra. Kdyby se ale rozhodovalo poslední den, tak bych ho určitě  přemlouval, aby šel hrát. Je natolik zkušený, že by mohl uspět. Není ale důvod ho stavět první den proti Tsongovi. Jeho singlové výsledky byly v poslední době výborné. Sám jsem ho viděl hrát a nikdo mi nevěří, že je možné, aby v tom věku měl takové výsledky na takové úrovni, jaké má.

Vy i několik hráčů pocházíte z blízkého okolí, přijede se na vás proto podívat více přátel?

Určitě přijedou známí, hlavně klukům přijedou přátelé, kteří jsou nedílnou součástí každého daviscupového utkání.  Přijedou rodinní příslušníci, to si myslím, že je důležité. Kluci se chtějí ukázat, ale nejen před svými rodinami, ale i před celým publikem.

Jiří Veselý slaví dnes v neděli narozeniny. Má český daviscupový tým nějaké zvláštní narozeninové rituály?

Vždycky si zazpíváme "Happy Birthday", popřejeme. Je škoda, že tu není Michal Novotný, který přiletí ze Španělska později. Ten vždy ukáže pár kouzel. Tak uvidíme, možná to v pondělí ještě doplníme.

Bývají i nějaké dárky?

Dárky bývají, je i dort. Uvidíme, co vymyslíme. Je to docela narychlo, ale budeme se snažit to ještě dnes vyřešit.