Češi v akci: Mertl se Šátralem zvládli semifinále kvalifikace v Hamburku, Konečný nikoliv

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

Wimbledon pomalu, ale jistě, vrcholí a o finálovém víkendu na něm, bohužel, čeští zástupci nezbyli. Po dlouhé době se tak oblíbená rubrika Češi v akci bude věnovat zejména jiným turnajům.

Týden, který koliduje s Davis Cupem způsobil, že turnaje ATP jsou v mnohém hůře obsazeny, o čemž jsme vás informovali zde. A tak se do velké šance přinejmenším v prvním kvalifikačním kole dostali v německém Hamburku Michal Konečný, Jan Šátral a Jan Mertl, kteří budou plnili role nasazených tenistů. Turnaj ATP 500 v Hamburku už za postup do dalšího kola kvalifikace nabízí 10 bodů do světového žebříčku a více než 1 600 eur na prize money, což je pro hráče startující převážně na challengerech a turnajích futures druhou velkou motivací, když opomeneme možnost prosadit se do hlavní soutěže turnaje ATP.

V obrovské drama se změnilo utkání Jana Šátrala, šestého nasazeného, s Italem Lorenzem Sonegou, se kterým měl český tenista pozitivní bilanci 1-0, ale papírové předpoklady se opět ukázaly neprůkazné.

V prvním setu rozhodl jediný brejk, kterého Šátral dosáhl ve třetím gemu a i přes tři brejkboly, ke kterým se Ital probojoval v průběhu úvodního dějství, se mu podařilo sadu doservírovat k výhře 6:4. Druhý set naopak v poměru 3:6 prohrál, když Sonego zvládl v šestém gemu proměnit svůj jediný brejkbol v prostřední sadě. Vyvrcholení tak přišlo v sadě číslo 3, v níž Šátral byl na pokraji vyřazení po ztraceném podání v sedmém gemu. Naštěstí však zvládl předvést okamžitý rebrejk a po uhájení servisu šel na return s vědomím, že může postoupit do finálového kola kvalifikace.

Za stavu 5:4 při podání soupeře si Šátral vypracoval hned tři mečboly v řadě a vedl 0:40. Sonego však dokázal dorovnat na shodu a projevil velmi pevné nervy. Ty ho podržely i následně, kdy si Šátral přes shodu vypracoval další mečbol. Jenže drama v desátém gemu nekončilo, italský tenista nedokázal proměnit ani svůj gembol. Až na druhý pokus dokonal obrat, srovnal na 5:5 a mohl být psychicky nad českým tenistou, jenž prováhal ideální příležitost k postupu. Opak byl ale pravdou, Šátral uhájil své podání čistou hrou a zajistil si přinejmenším tiebreak.

K tiebreaku skutečně došlo a český tenista se rychle ujal vedení 4:1. Když následně při dvou servisech Sonega získal další mini-brejk a navýšil vedení na 5:2, byl dva míčky od postupu a měl k dobru dva servisy. Sebevědomi a odolnost, které získal po triumfu na challengeru v Marburgu následně Šátralovi pomohly k uhájení obou podání, vítězství 7:2 a postupu do finálového kola kvalifikace.

Dvojice Jan Mertl a Roberto Ortega-Olmedo (Španělsko) spolu zatím neodehrála ani jeden vzájemný zápas. Zde se mělo jednat o zcela vyrovnaný duel. Mertl měl na své straně zejména zkušenosti, které v zápase potvrdil. V prvním setu dokázal prolomit hned druhý servis soupeře, následně si udržel všechny své, a tak v něm zvítězil. Ve druhém setu už český tenista kraloval. Soupeři sice nabídl tři brejkboly, ale Španěl ani jednoho z nich nevyužil a po dvou ztracených servisech kapituloval. Jan Mertl tak postupuje do finále kvalifikace po výsledku 6:4, 6:2.

„Zítra musím hrát lépe,“ upozornil Jan Mertl po svém postupu do finálového kola kvalifikace v německém Hamburku, v níž ho čeká čtvrtý nasazený Rus Medveděv. „Dnes jsem dobře podával, ale jinak by to mohlo být lepší. Kurt byl hodně pomalý, míče také, takže to moc nelétalo,“ dodal.

Jan Mertl se navíc společně s Janem Šátralem dostali také do kvalifikace mužské čtyřhry, v níž si zahrají proti Kennymu de Schepperovi z Nizozemska a Alexi Michonovi z Francie.

Opačnou bilanci, tedy 0-1, měl Michal Konečný s Němcem Danielem Masurem. Oba tenisté se potkali v minulé sezoně v Izmiru na betonu, kde Němec vyhrál ve třech setech a trochu v jeho prospěch hrál i fakt, že Konečný neoplývá letos na antuce zrovna dobrou formou a má na ni negativní bilanci. To se přesně potvrdilo v dnešním zápase. Nasazená osmička kvalifikace do zápasu nevkročila zle, hned druhé podání soupeře totiž dokázala prolomit. Poté se ale Konečný nechal dvakrát sám brejknout a bylo po prvním setu. V tom druhém ztratil český tenista podání dokonce třikrát, a tak se s turnajem po výsledku 3:6, 3:6 po necelých osmdesáti minutách loučí.

V kvalifikaci čtyřhry si spolu zahráli Mertl se Šátralem a těsně podlehli francouzské dvojici Michon, de Schepper. První set ztratili v tiebreaku nejtěsnějším poměrem 5:7, ve druhém setu ztratiuli za stavu 2:2 servis a poté byl zápas přerušen pro déšť. V dohrávce dokázali soupeře brejknout zpět, ale opět prohráli své podání a za stavu 4:5 Francouzi podávali na vítězství. Češi však v kritický moment srovnali, vzápětí Mertl na servisu odvrátil tři brejkboly soupeře a za stavu 6:5 vedli Češi 30:0 při podání soupeře. Game ztratili, ale v tiebreaku jasně dominovali, když vyhráli 7:1. V supertiebreaku Češi vedli už 6:3 a podávali, ale ani to jim nestačilo. Ještě vedli 8:7, ale poslední tři míčky už patřili Francouzům. V kvalifikaci debla se nehraje o peníze, ale Češi si mohli připsat body do světového žebříčku a zítra mohli bojovat o premiérovou účast v hlavní soutěži čtyřhry na turnaji ATP. Těsně se to nepodařilo. Oba však ještě budou mít příležitost ve dvouhře.     

Jesika Malečková se na kvalifikaci ve Švýcarsku nezdržela dlouho
Dva turnaje WTA jsou v plánu pro příští týden na ženském okruhu WTA, ale mezi ženami se v kvalifikacích na oba turnaje představila pouze Jesika Malečková, která si zahrála na antuce v rakouském Gstaadu. V prvním kvalifikačním kole plnila roli favoritky proti Francouzce Feuersteinové. Francouzka svého času figurovala na 110. místě světa, ale aktuálně se pohybuje v polovině páté světové stovky a daleko jsou výkony, kterými se třicetiletá tenistka prosadila na hranici elitní stovky.

V prvním setu Malečková nestačila na Francouzsku a prohrála rozdílem jednoho brejku 3:6. Comeback nastartovala naše tenistka solidní, vedla už 5:2, avšak poté zcela zkolabovala a druhý set prohrála 5:7. Na kvalifikaci do hlavní části rakouského turnaje tak končí hned v prvním kole.

Padesátka v Německu ve finále s Terezou Smitkovou

Jedním z turnajů ITF, který tento víkend vrcholí, je i německý turnaj ve Versmoldu, kde se do semifinále prokousaly náročným pavoukem Karolína Muchová s Terezou Smitkovou. A na tyto české tenistky čekal vzájemný souboj o postup do finále! Mírnou favoritkou zápasu na turnaji dotovaném 50 tisíci dolary byla Muchová, která letos předvádí na antukových dvorcích výborný tenis, díky němuž se také dostala na své žebříčkové maximum.

Smitková ale ukázala, že v minulosti nebyla na 57. místě žebříčku WTA nadarmo. První sada byla více než vyrovnaná, jednadvacetiletá Tereza Smitková ji dokázala dotáhnout do vítězného konce s náskokem jednoho brejku. Ve druhé sadě už byla na dvorci pouze jedna hráčka, Smitková. Ta postoupila do finále německého turnaje po výsledku 7:5, 6:1 po hodině a osmi minutách. Ve finále naši tenistku čeká lepší z dvojice Lottnerová - Cirsteaová.

Hodinu a pětatřicet minut trval zápas českému tenistovi Tomáši Papíkovi. Ten v semifinále na turnaji v egyptském Šarm Aš Šejchu přehrál nasazenou turnajovou pětku, Itala Lucu Pancaldiho výsledkem 6:3, 7:5 a poprvé v kariéře postoupil do finále dvouhry na turnaji ITF. "Je to krásný pocit se poprvé v životě probojovat do finále, ale nechci se uspokojit a dám všechno do zítřejšího zápasu s Aldinem Setkičem. Mám formu, hraji tady velice dobře a chci to zítra využít a vyhrát. Dneska rozhodl určitě servis. Na rozdíl od soupeře jsem si podáním dokázal daleko víc pomoct. Na jeho servisu se víc bojovalo a gemy bylo vyrovnané. Jsem rád, že se mi dvakrát v koncovce setu povedlo prorazit soupeřův servis a následně v klidu doservírovat set," uvedl v krátkém rozhovoru po zápase. Ve finále se utká s Bosňanem Aldinem Setkičem, který vyhrál nad americkým kvalifikantem Jenkinsem až 9:7 v rozhodujícím tiebreaku, když dokázal odvrátit tři mečboly. 
ATP/WTA
German Tennis Championships 2016, Hamburg (ATP500, 1 514 495 eur, antuka, 1. kolo kvalifikace)
MICHAL KONEČNÝ (290.) - Daniel Masur (GER, 365.) 3:6, 3:6
JAN ŠÁTRAL (272.) - Lorenzo Sonego (302.) 6:4, 3:6, 7:6 (2)
JAN MERTL (279.) - Roberto Ortega-Olmedo (ESP, 295.) 6:4, 6:2

German Tennis Championships 2016, Hamburg (ATP500, 1 514 495 eur, antuka, 1. kolo kvalifikace čtyřhry)
JAN MERTL, JAN ŠÁTRAL - Axel Michon, Kenny de Schepper (FRA) 6:7 (5), 7:6 (1), 8:10 

Ladies Championship Gstaad (WTA International, 226 750 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)
JESIKA MALEČKOVÁ (197.) - Claire Feuersteinová (FRA, 439.) 3:6, 5:7

ITF/Futures

ITS CUP, Olomouc (ženy, 50 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku

Brno Open (muži, 10 000 USD, antuka, 1. a 2. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku

REINERT OPEN, Versmold (ženy, 50 000 USD, antuka, semifinále dvouhry)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (229.) - TEREZA SMITKOVÁ (224.) 5:7, 1:6

EGYPT F13 MEN´S FUTURES (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, semifinále dvouhry)
TOMÁŠ PAPÍK (784.) - Luca Pancaldi (ITA, 748.) 6:3, 7:5

16. Sparkasse ITF/Tennis Austria Future Circuit, Kramsach (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)
YVO PANÁK (2086.) - Jonas Trinker (AUT, -) 6:4, 6:2