ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

Kvalifikační boje předchází každému turnaji v každé kategorie a jinak tomu nebude ani v případě ženského turnaje ITF v Olomouci, kde sobotní den bude patřit prvnímu kolu kvalifikace na štědře dotovaný český turnaj.

Olomouc bude příští týden tenisu zaslíbená. Do hlavní soutěže je přihlášeno hned několik zajímavých jmen české tenisové školy, včetně Petry Cetkovské, Terezy Smitkové či Karolíny Muchové. Než však započnou samotné boje v hlavní soutěži, v níž se hraje o prize money v hodnotě 50 tisíc dolarů a vítězka si odnese 80 bodů do světového žebříčku, musí proběhnout kvalifikační mini-turnaj. A v něm se představí 19 českých tenistek v tříkolové kvalifikaci.

Narozdíl od mužského futuru v Brně se v Olomouci se v sobotu hrálo pouze první kolo, v němž jsme byli svědky i několika ryze českých soubojů - konkrétně čtyř. Jistotou tak je, že v dalším kole uvidímemach přinejmenším čtyři české hráčky.

Mezi nasazené proniklo trio Češek. Trojkou kvalifikace je Pernilla Mendesová, šestkou Diana Šumová a osmičkou Vendula Žovincová. Mezi přihlášenými tenistkami najdeme i na divokou kartu startující Natálii Cváčkovou, která poprvé v kariéře tento týden prošla do čtvrtfinále turnaje ITF. Zajímavé bude sledovat, jak se povede Simoně Heinové, jež po návratu ze zranění absolvuje svůj druhý turnaj.

Tragické poledne pro české hráčky

Výborně do prvního kola vstoupila Miriam Kolodziejová, jež si zahrála s maďarskou tenistkou a pátou nasazenou Agnes Buktaovou. V prvním setu svou favorizovanou soupeřku šokovala, když ji porazila 6:1, ale od té chvíle se nebývale trápila, nedokázala uhrát jediný gem a zbytek zápasu ztratila poměrem 0:6, 0:6. „Soupeřka se zlepšila, já jsem začala dělat zbytečné chyby. Ona už si poté nenechala zápas utéct,“ okomentovala zápas česká tenistka.

Konec na turnaji potkal také Terezu Kolářovou, na níž čekal ohromně náročný los v podobě první nasazené Švédky Listerové, která ji porazila 6:3, 6:4. Kolářové nepomohlo ani to, že třikrát během utkání sebrala soupeřce podání, sama ho totiž ztratila hned pětkrát. Po zápase nám nastínila, co bylo rozhodující: „Nejdůležitější v dnešním zápase byl servis a zkušenosti soupeřky. Včera jsem viděla los proti první nasazené, a tak jsem do toho šla s tím, že mohu pouze překvapit.“

Situaci nijak nevylepšila ani Aneta Kladivová, která uhrála jen tři gemy proti čtvrté nasazené Rakušance Moserové. „První set se mi vůbec nepovedl, bylo tam hodně chyb. Soupeřka hrála rychle, takže se mi to hrálo špatně. Ke konci už to bylo lepší, začala jsem si vyhrávat servis, ale už bylo pozdě,“ hodnotila duel Aneta Kladivová.

Na velmi náročnou soupeřku narazila taktéž Sabina Machalová, které nedala žádnou šanci druhá nasazená Srbka Kacharová, jež porazila českou hráčku 6:1, 6:2. „Dnes jsem neměla svůj den. Vůbec mi to nešlo, byla jsem pomalá na nohách, měla jsem tvrdou ruku... Nebyl to můj den,“ dodala po zápase zklamaná Machalová.

Nejblíže úspěchu byla vracející se Simona Heinová, která po turnaji v Přerově dala přednost tréninku a na další turnaj se vydala až nyní v Olomouci, kde však prohrála ve třech setech s Italkou Colmegnaovou. S ní prohrála úvodní set 2:6, aby následně ve druhé sadě dokázala soupeřku přehrát a po výhře 6:3 srovnat stav zápasu. Třetí set však měla opět v moci italská tenistka. Ta sice vedla 4:1, ale Heinové se ještě podařilo dokonce srovnat na 4:4. Bohužel, následovaly dva prohrané gemy a konec pro talentovanou Češku na turnaji.

„Byl to druhý turnaj po roce a půl. Ta holka hrála dobře, mně chyběly jen koncové míče a jsem spokojená,“ řekla po porážce Heinová, která litovala třetího setu. „Začala jsem být trochu nervózní. Bylo to 1:4, pak jsem se trochu uvolnila, srovnala na 4:4. A ta koncovka nevyšla,“ dodala.

Zvrat přišel v odpoledním programu

Až odpoledne se začalo více dařit i českým tenistkám. První vlaštovkou byl postup osmé nasazené Venduly Žovincové, která však nastoupila do zápasu proti krajance Anně Slovákové a bylo tak jasné, že z tohoto souboje vzejde první česká postupující do druhého kola. Žovincová neponechala nic náhodě a potvrdila roli favoritky, když svou soupeřku porazila za 71 minut 6:1, 6:3.

„Ze začátku strašně moc chyb. Dlouho jsem nehrála, vlastně měsíc a půl, byla jsem zraněná,“ hledala důvody porážky Slováková. „Vendy si pomáhala servisem, já si jím spíš škodila. A chyby rozhodly, měla jich méně,“ podotkla.

Úspěchem byl postup Evy Rutarové přes Rakušanku Rottmanovou. Rutarová byla mnohem nebezpečnější na returnu a především pak silnější na servisu. Soupeřce povolila jen dva brejkboly, ze kterých Rottmanová využila jeden. Zato česká tenistka si dokázala během zápasu vypracovat hned osm brejkbolů a z úspěšného brejku se radovala třikrát. Přesto zápas byl poměrně vyrovnaný a Rutarová postup musela vydřít hlavně v druhém setu, nakonec ale uspěla 6:3, 7:5. 

Hladké postupy do další fáze

Od té chvíle to s českými hráčkami začalo vypadat mnohem pozitivněji. To také potvrdila Karolína Novotná, která doslova sestřelila Polku Zajdovou 6:0, 6:2.  Vítězka hodnotila zápas kladně: „No, bylo to lehčí, ale tím, že foukal vítr, tak jsem se musela hodně soustředit. Ve druhém setu mi to trošku uteklo, prohrávala jsem 0:2, ale poté jsem uhrála pár gemů přes shody. Ale ano, byl to lehký zápas. Obhajuji tady bod, tudíž jsem ráda, že tu mám poměrně lehký los.“

A bez problémů do dalšího kola prošla i čtrnáctiletá Ludmila Kareisová, jež dvakrát 6:2 přehrála na divokou kartu startující Ekvádorku Cabrerovou. Nejmladší účastnice turnaje hodnotila zápas s úsměvem: „Je to můj první zápas, takže jsem velmi ráda, že jesm vyhrála. Nejtěžší pro mě bylo se vypořádat s okolím, ale zvládla jsem to, takže dobré. Určitě jsem na tomto turnaji neměla žádné plány, takže jsem ráda, že jsem vyhrála v prvním kole, to mi stačí (úsměv).“

Obdobně hladce se do dalšího kola dostala Pernilla Mendesová, třetí nasazená, která povolila pouze jeden gem bosenské tenistce Tinjičové. „Já jsem spokojená se svým výkonem. Soupeřka nebyla úplně fit, takže ji zdravotní problémy asi nějak omezovala. Dnes mě hodně podržel servis, takže jsem ráda za takové první kolo,“ hodnotila zápas Pernilla.

Výhru dvakrát 6:3 přidala, dle očekávání, také Diana Šumová, jež si poradila proti Nikole Tomanové, které sebrala pětkrát podání, přičemž sama o něho přišla dvakrát.

O něco těžší, ale také úspěšný, zápas odehrála Karolína Čechová, na níž se marně snažila najít recept Slovenka Barbora Kollárová. Hráčka, startující na divokou kartu, s Čechovou prohrála 4:6, 3:6. Na českou tenistku pak v dalším kole čeká první nasazená Švédka Listerová, přemožitelka Terezy Kolářové, tudíž nic snadného. „Soupeřka hrála rychle, já jsem v prvním setu hrála opravdu špatně, ale podařilo se mi ho se štěstím vyhrát, což si myslím, že rozhodlo,“ konstatovala česká hráčka. 

Kateřina Kramperová vyřadila svoji krajanku Natálii Cváčkovou 6:3, 6:4 a po zápase nám nastínila, jak duel probíhal: „Celý zápas nebyl úplně ideální, ale bojovala jsem, snažila jsem se hrát svoji hru, bohužel to dnes moc nešlo. Já si cíle v turnaje nedávám, chci jít zápas od zápasu.“


1. kolo kvalifikace:
Cornelia Listerová (SWE, 1) - TEREZA KOLÁŘOVÁ 6:3, 6:4
Barbora Kollárová (SVK, WC) - KAROLÍNA ČECHOVÁ 4:6, 3:6
NATÁLIE CVÁČKOVÁ (WC) - KATEŘINA KRAMPEROVÁ 3:6, 4:6
ANNA SLOVÁKOVÁ - VENDULA ŽOVINCOVÁ (8) 1:6, 3:6
Marina Kacharová (SRB, 2) - SABINA MACHALOVÁ 6:1, 6:2
Nicole Rottmannová (AUT) - EVA RUTAROVÁ 3:6, 5:7
LUDMILA KAREISOVÁ (WC) - Diana Cabrerová (ECU, WC) 6:2, 6:2
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ - Agnes Buktaová (HUN, 5) 6:1, 0:6, 0:6
PERNILLA MENDESOVÁ (3) - Jasmina Tinjičová (BIH) 6:0, 6:1
Martina Colmegnaová (ITA) - SIMONA HEINOVÁ 6:2, 3:6, 6:4
Magdalena Zajdová (POL) - KAROLÍNA NOVOTNÁ 0:6, 2:6
NIKOLA TOMANOVÁ - DIANA ŠUMOVÁ (6) 3:6, 3:6
Lisa-Maria Moserová (AUT, 4) - ANETA KLADIVOVÁ 6:1, 6:2
Taysiya Mordergerová (GER) - NIKOLA BŘEČKOVÁ (WC) 6:1, 6:1
Katarzyna Kubiczová (WC) - Ivana Kopšová (SVK) 6:1, 6:3
KRISTÝNA HRABALOVÁ - Yana Mordergerová (GER, 7) 1:6, 2:6