Pohádka pokračuje, plakal dojatý Federer. Aplaus legendě nebral konce

- Filip Lefenda

Roger Federer zahájil letošní grandslamovou sezónu stejně jako tu loňskou – titulem! Švýcarský šampion získal v Melbourne jubilejní dvacátou trofej, když zdolal v pěti setech Chorvata Čiliče. „Jsem hrozně šťastný, je to neuvěřitelné,“ plakala legenda za mohutného aplaudování publika přímo na kurtu.

Australian Open ovládl Federer pošesté v kariéře a vyrovnal tak dosavadní rekordmany Novaka Djokoviče a Roye Emersona. „Bylo to dlouhé čekání. Je jednodušší hrát finále odpoledne. Když je to až v noci, člověk o něm celý den přemýšlí,“ byl šestatřicetiletý tenista rád, že už mu po nervózním dnu mohl spadnout kámen ze srdce.

Stejně jako v případě utkání s Tomášem Berdychem nešel na dvorec s úplnou sebejistotou. „Cítil jsem, že to pro mě nemusí dopadnout nejlépe, že mohu prohrát,“ obával se. Úkol ale splnil.

 „Jsem šťastný, už je po všem. Jde o další splněný sen, pohádka pokračuje,“ stíral si během vítězného projevu z očí slzy štěstí. „Po tom roce, který jsem zažil loni, je to opět neuvěřitelné,“ může být na sebe pyšný nyní již dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Ten ovládl hned tři z posledních pěti turnajů velké čtyřky, přičemž v Paříži minulý rok vůbec nestartoval. Finále proti Čiličovi, které trvalo tři hodiny a čtyři minuty, bylo rovněž jubilejním, a sice třicátým grandslamovým finále v jeho bohaté sportovní kariéře. „Byl to dlouhý měsíc, s rodinou a týmem jsme si ho ale moc užili. Austrálie a zdejší lidé jsou skvělí, moc vám za vše děkujeme,“ vysloužil si během závěrečného ceremoniálu mohutný potlesk dojatý hrdina.

„Držel jsem trofej a najednou, jako by mě někdo udeřil. Věřil jsem, že to přejde, ale nešlo to,“ vysvětloval Federer svůj pláč na pozápasové tiskové konferenci. „Napomohli tomu i lidé, nakonec jsem ale rád, že jsem to s fanoušky mohl prožít,“ hodnotil situaci již s úsměvem na rtech.

V novém vydání žebříčku ATP zůstane Federer na druhé pozici, vedoucího Nadala, jenž musel Čiličovi čtvrtfinálový duel v pátém setu skrečovat, už má ale na dohled. Švýcar nově zaostává pouhých 155 bodů a může tak svého v současnosti zraněného rivala v příštích týdnech z nejvyššího stupínku mužského pořadí sesadit. Švýcar naposledy vévodil žebříčku v listopadu roku 2012, v jeho čele přitom celkově pobyl dlouhých 302 týdnů.

S 94 turnajovými tituly pak šampion z Melbourne vyrovnal v tomto ohledu Ivana Lendla. Více triumfů posbíral už jen pouze Američan Jimmy Connors, jenž jich do své vitrínky nashromáždil 109.