Australian Open: Čilič potřetí v kariéře ve finále grandslamu! Halepová s Wozniackou si zahrají o titul a jedničku

- Petr Sumbal

První grandslam sezony pomalu míří do finiše. Mužský pavouk Australian open už odkryl svého prvního finalistu. Semifinálový souboj zvládl s velký přehledem Marin Čilič, svého soupeře Kyla Edmunda porazil ve třech setech. Ženský turnaj už zná obě finalistky dvouhry. Nejprve si favorizovaná Wozniacká poradila s Mertensovou, o druhé místo ve finále pak svedly neuvěřitelný souboj Halepová s Kerberovou. I přes dva odvrácené mečboly se nakonec z vítězství a postupu radovala rumunská světová jednička. Na Australian Open bohužel už vypadli i poslední čeští zástupci.

Konec pohádky o Edmundovi. Čilič si zahraje o svůj druhý titul
Britský tenista Kyle Edmund se překvapivě prokousal až do semifinále, v něm už ale jeho cesta turnajem skončila. Nestačil totiž na chorvatskou světovou čestku Marina Čiliče. Ten zvítězil hladce ve třech setech 6:2, 7:6(4) a 6:2.

První set patřil právě vytáhlému Chorvatovi. Úvodních pět her si oba hráči drželi svá podání, od stavu 3:2 pro Čiliče však Edmund dvakrát o servis přišel, set prohrál 2:6 a bude muset dohánět ztrátu. Před druhou sadou si navíc Brit vyžádal ošetření a dokonce musel opustit kurt.

Druhý set byl mnohem vyrovnanější, oba tenisté si pečlivě střežili svá podání. Dokonce byl v celém jeho průběhu k vidění jen jediný brejkbol, ten však ve čtvrtém gemu Čilič nevyužil. Sada tak dospěla až do tiebreaku. V něm to bylo také dlouho vyrovnané, ale nakonec si Čilič vypracoval dva setboly a druhý z nich proměnil. Chorvat je už jen jeden set od svého prvního finále Australian Open.

Třetí sada už byla poměrně jednoznačná. Čilič brzy získal výhodu brejku, kterou poté ještě navýšil a při svém podání následně celá zápas ukončil. Marin Čilič se stane prvním tenistou chorvatské národnosti, který si zahraje ve finále Australien Open. Jeden titul z turnajů velké čtyřky už Chorvat vlastní, v roce 2014 vyhrál US Open. O tři roky později si ještě zahrál finále Wimbledonu, ale to nestačil na Rogera Federera.

Právě Švýcar může být Čiličovým soupeřem i nyní, nejprve však musí v zítřejším semifinále porazit Korejce Hjona Čonga.

Halepová udržela neporazitelnost a ukončila tu Kerberové
Tohle semifinále bylo dost možná i předčasným finále. Střetly se v něm totiž dvě tenistky, které hrály na začátku roku ve skvostné formě a letos ještě neodcházely z kurtu poraženy. To už ale platí jen u Halepové, ta epický souboj vyhrála a zahraje si proti Wozniacké finále.

V prvním setu vedla Halepová už 5:0, pak ale Kerberová získala tři gemy v řadě. I s těmito komplikacemi ale Rumunka vyhrála úvodní sadu 6:3.

Druhý set byl ještě těsnější a Kerberová ho s vypětím všech sil vyhrála 6:4. V rozhodující sadě měla znovu navrch Halepová, ale nedokázala zápas dopodávat a proměnit mečbol. Následně měla mečboly i Kerberová, ale Rumunka si vzala podání zpět.

Rozuzlení tak přišlo až o čtyři hry později. To si Halepová vypracovala další dva mečboly a duhý z nich, celkově čtvrtý v zápase, už dokázala proměnit. Ve finále se Helepová utká s Caroline Wozniackou o post světové jedničky.

Mertensová světovou dvojku Wozniackou nezaskočila
Belgická tenista Elise Mertensová (33. hráčka světa) svou spanilou jízdu na Australian Open už neprodlouží. Jedenadvacetileté tenistce vystavila v semifinále stopku favorizovaná turnajová dvojka Caroline Wozniacká. Dánská tenistka hned na začátku zápasu sebrala Mertensové servis a celou sadu následně v klidu doservírovala do vítězství 6:4.

Druhý set měl téměř totožný průběh a za stavu 5:4 šla Wozniacká podávat na vítězství v zápase. Jenže Mertensová ještě všechno zdramatizovala a nakonec měla dokonce sama dva setboly. Světová dvojka ale těžkou situaci ustála a nakonec dovedla druhý set do tiebreaku, ve kterém už byla suverénní (7:2). Po vítězství 6:4 a 7:6(2) si tak zahraje své třetí grandslamové finále.

Předešlé dva zápasy o titul Wozniacká prohrála vždy na US Open, naposledy už před čtyřmi lety. Teď je ale Dánka ve velké formě a na Australian Open je dokonce hodně blízko tomu, aby se opět stala světovou jedničkou.

Hlaváčková na Australian Open končí i v mixu
Andrea Sestini Hlaváčková a její parťák Edouard Roger-Vasselin vypadli na Australian Open ve čtvrtfinále soutěže smíšené čtyřhry. Nestačili na třetí nasazený pár Bruno Soares, Jekatěrina Makarovová, kterému podlehli 2:6, 6:4 [11:13].

Macháč se Štylerem vypadli na Australian Open v semifinále
Česká juniorská dvojice Tomáš Macháč, Ondřej Štyler (6.) do finále čtyřhry na Australian Open nepostoupila. V těsných dvou setech prohráli čeští mladíci s francouzským párem Hugo Gaston, Clement Tabur (7.) 4:6, 6:7(5).

Rod Laver Arena
Denní část
Sandersová, Polmans (oba AUS) – Martínezová Sanchézová (ESP), Demolinerová (BRA) 5:7, 4:6
Elise Mertensová (BEL) – Caroline Wozniacká (DEN) 3:6, 6:7(2)
Simona Halepová (ROU) – Angelique Kerberová (GER) 6:3, 4:6, 9:7

Noční část
Marin Čilič (CRO) – Kyle Edmund (GBR) 6:2, 7:6(4), 6:2
Cabal, Farah (oba COL) – B. Bryan, M. Bryan (oba USA) 7:6(1), 7:5

Margaret Court Arena
Mclachlan, Struff (JPN, GER) – Marach (AUT), Pavič (CRO) 6:4, 5:7, 6:7(4)
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) – Makarovová (RUS), Soares (BRA) 2:6, 6:4, 11:13
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – Larssonová (SWE), Middelkoop (NED) 6:3, 7:6(0)

Kurt č. 5
MACHÁČ, ŠTYLER – Gaston, Tabur (oba FRA) 4:6, 6:7(5)