Odehrál životní turnaj, ale je za rasistu. Má se politika míchat do tenisu?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tennys Sandgren před začátkem Australian Open nevyhrál jediný grandslamový zápas. V Melbourne ale předvedl skvělou jízdu až do čtvrtfinále, při které vyřadil třeba Wawrinku nebo Thiema. Jenže se stoupající slávou ho v Austrálii dohnaly otázky novinářů, kteří ho obvinili ze sympatií k rasistickým a krajně pravicovým názorům. Sandgren tak po středečním čtvrtfinále přišel s emotivním vyjádřením.

Americký tenista dorazil pro prohraném čtvrtfinále na tiskovou konferenci, posadil se a začal předčítat připravený projev: „Zpečetili jste mi osud. Abyste získali senzaci, démonizujete mě a používáte nástroje propagandy,“ zaútočil Sandgren na média.

„Kvůli pár lajkům na Twitteru poštváváte lidi proti sobě. Vytváříte peklo, kterému se chcete vyhnout,“ pokračoval emotivně. „Ale já se budu zpovídat jenom Kristu a nikomu jinému.“

Sandgren pak proslov ukončil a řekl, že bude novinářům odpovídat pouze na otázky týkající se jeho čtvrtfinálového zápasu.

Pro neznalého situace to byla absurdní scéna. Tahle (ne)tenisová kauza se udála tak hrozně rychle, že je těžké se v ní vyznat. Když Sandgren překvapivě postupoval pavoukem Australian Open a porážel jednoho favorita za druhým, začal se na internetu a později i mezi novináři probírat jeho twitterový účet.

Sandgren tam často sdílel informace serverů a osob spojovaných s krajní pravicí a konzervativními politickými názory. Před americkou prezidentskou volbou třeba podporoval několika komentáři lživou aféru namířenou proti Hillary Clintonové, kterou dezinformační kanály obvinily ze zneužívání dětí.

Jindy zase na Twitteru vyjadřoval souhlas s názorem jednoho z konzervativních komentátorů. Ten napsal, že americká média dělají z černošského obyvatelrstva oběti, aby jich lidi litovali. „So fucking true!“ napsal do komentáře Sandgren.

Potom zase třeba sám napsal: „Včera jsem se náhodou ocitl v gay klubu. Ještě teď mi krvácí oči.“

Proto následovaly otázky novinářů, jestli americký tenista skutečně tyto konzervativní myšlenky sdílí. „Sdílení nebo sledování takových informací ještě nevyjadřuje moje názory a životní postoj. Jako křesťan odmítám, že bych podporoval jakékoliv omezování práv,“ vyjádřil se Sandgren. Zároveň ale dodal, že mu některé názory krajní pravice připadají „zajímavé“.

To stačilo k tomu, aby byl Sandgren během několika hodin ve zprávách hlavních světových médiích nazýván sympatizantem s krajní pravicí. Někteří komentátoři ho dokonce nazvali rasistou. Nakonec se vyjádřila i Serena Williamsová, která Sandgrena vyzvala, aby se za všechny tweety omluvil.

To všechno během hodin, kdy se Američan připravoval na svůj největší zápas kariéry. Jenže tahle kauza během chvíle přebila příběh hráče, který v Melbourne prožívá svůj tenisový sen.

Sandgren po tvrdé kritice začal postupně mazat své twitterové příspěvky, až všechny „kompromitující“ informace zmizely.

Ve středu pak prohrál své čtvrtfinále s Korejcem Čongem Hjonem ve třech setech. Uznal, že soupeř hrál lépe a odmítl, že by kauza jeho výkon ovlivnila. S novináři se ale vypořádal tvrdým vyjádřením, které dál komentovat nechtěl.

Viditelně rozladěný pak odešel z tiskové konference a dodal: „Musím teď domů za rodinou, vypnu mobil a budu přemýšlet co dál,“ řekl a nechal ve vzduchu viset otázku – jestli se tentokrát politika nezamíchala do sportu až zbytečně moc.