Berdych: S Rogerem to mám asi už navždycky nalajnované

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Potřetí za sebou narazil Tomáš Berdych v Melbourne na Rogera Federera. Trápil ho hlavně v prvním setu, který mohl český tenista vyhrát – měl dokonce setbol. „Byl to kousíček, instinkt, a mohlo to dopadnout jinak. Pak se Roger dostal na koně, spadla z něj nejistota a pak už to s ním bylo hrozně těžké,“ řekl Berdych po porážce 6:7(1), 3:6 a 4:6. S turnajem je ale spokojený.

Tak hezky otevřená cesta ke grandslamovému titulu to byla. V semifinále mladý a nenasazený Korejec Čong Hjon a ve finále pak buď další nenasazený Kyle Edmund nebo celkem oblíbený soupeř Marin Čilič. Jenže Tomáši Berdychovi zase zkřížil plány Roger Federer.

Potřetí za sebou ho Švýcar na Australian Open vyřadil. „Jestli se podíváte na los, tak tam nejspíš vždycky u mého jména někde najdete i Rogera. Tohle ke mně tak nějak patří. Musím to přebojovat,“ řekl po třísetové porážce. „S ním už to asi nedopadne, mám to tak prostě nalajnované,“ pochyboval, že Federera ještě dokáže někdy porazit.

Tenhle zápas ale určitě tak beznadějný nebyl. Berdych nastoupil na Federera skvěle, vzal mu servis a za stavu 5:4 měl setbol. V tu chvíli ale Švýcar zvýšil otáčky, set otočil a vyhrál v tiebreaku. „Bylo to o jednom míči – kousíček a mohlo to dopadnout jinak. Pak se ale Roger dostal na koně, spadla z něj nejistota a pak už to s ním bylo hrozně těžké,“ litoval Berdych promarněné šance.

Nehrál špatný tenis, ale na rozjetého Federera už byl následně krátký. „Na začátku na mě Tomáš dobře nastoupil a byl jsem pod tlakem,“ přiznal po zápase Švýcar. „A první set pak byl hodně těsný. Pro celkové vítězství bylo klíčové, že jsem ho nakonec vyhrál,“ dodal.

„Přesně tak, tam se zápas lámal,“ souhlasil Berdych, který pak Federerovi vzdoroval statečně a nedal kůži zadarmo. Nakonec ale doběhl k síti, aby švýcarské legendě pogratuloval a popřál hodně štěstí do zbytku turnaje. „Zase hraje skvěle jako loni, má ideální cestu k dalšímu titulu,“ uznal Berdych.

Sám ale hlavu nevěší. Po komplikacích se zády a období nejistoty, kdy Berdych postrádal sebevědomí, je zpátky mezi nejlepšími. „Tohle byl pro mě super turnaj. Jsem spokojený s moji hrou. Potom, co jsem loni absolvoval, tak je tohle nad očekávání. Povedlo se mi samotnému vybojovat si možnost zase porážet takové soupeře,“ připomněl cenné skalpy del Potra nebo Fogniniho. Oba v Melbourne zdolal ve třech setech.

Aby si tenisovou pohodu přenesl i do zbytku sezony, chce Berdych letos turnaje plánovat s mnohem větší ostražitostí. „Třeba loni jsem letěl z Dubaje do Los Angeles. Takhle už to nepůjde, nepotřebuju nahánět zápasy a body, na to jsou tam jiní,“ věděl Berdych.

„Dokázal jsem si, že když se člověk nachystá, tak může hrát s kýmkoliv a odehrát dobrý turnaj,“ dodal závěrem. V plánu má teď česká jednička zatím jeden nebo dva turnaje v Evropě, následně se přesune už na americkou túru do Indian Wells a Miami.