Mertensová je poprvé v semifinále grandslamu! Světovou čtyřku vyprovodila kanárem

- Filip Lefenda

Ačkoliv se blíží teprve konec ledna, již nyní se dá sezóna Elise Mertensové nazvat tou životní. Dvaadvacetiletá Belgičanka po triumfu v Hobartu vítězí i na Australian Open, kde si po hladké výhře nad Elinou Svitolinovou z Ukrajiny zahraje poprvé v kariéře grandslamové semifinále.

„Dnes mi to opravdu šlo,“ usmívala se 37. žena světového pořadí na pozápasové tiskové konferenci. Ještě aby ne – největší favoritku na zisk titulu vyprovodila z kurtu suverénně 6:4, 6:0. „Byl to opravdu skvělý zápas. Hrála jsem fakt dobře, jsem šťastná,“ zářila dívka, která zaznamenala už své jedenácté letošní vítězství.

První krok k němu udělala ve třetí hře úvodního setu, kdy vzala Svitolinové servis čistou hrou. Další úspěch na returnu Mertensová zaznamenala v gemu číslo sedm, po němž vedla už 5:2. Vzápětí přišlo první (a poslední) zaváhání – Belgičanka ztratila podání a nechala protivnici přiblížit se na rozdíl jediného gemu. Druhý pokus na doservírování setu už jí ale vyšel.

„Velmi důležitá dnes byla má útočná hra,“ hodnotila dále Mertensová, která zvítězila již podeváté v řadě. „Svitolinová se skvěle pohybuje a vrátila spoustu míčů. Snažila jsem se proto chodit blíže k síti a ještě více tlačit,“ popsala svůj záměr tenistka, který si dosud zahrála před dvěma lety na Australian Open pouze kvalifikaci.

V hlavní soutěži startuje Mertensová poprvé a už je z toho bez ztráty setu grandslamové semifinále. Její formu podtrhuje fakt, že ve druhé sadě nadělila favorizované Svitolinové kanára! „Semifinále bude opět těžké, ale stát se může všechno,“ chce belgická tenistka svou jízdu turnajem ještě více vyšperkovat. „Musím si věřit, energie mám stále mnoho,“ přiznává s výhledem na další střetnutí.

V tom jí bude soupeřkou buď dánská světová dvojka Caroline Wozniacká, nebo Španělka Carla Suárezová Navarrová. „S oběma už jsem jednou hrála a vždycky to bylo na tři sety,“ rozpomněla se na adresu soupeřek Mertensová. „Nemám co ztratit, neobhajuji ani žádné body. Tuším, že stejně jako dnes nebudu favoritkou, ale jsem připravena fyzicky i psychicky,“ vzkazuje Mertensová, která Svitolinovou poslala z kurtu i díky 26 vítězným úderům.

„Chci do toho dát vše. Uvidíme, na co to bude nakonec stačit,“ zakončila povídání první belgická semifinalistka Australian Open od dob Kim Clijstersové. Bývalé světové jedničce se stejný kousek povedl naposledy v roce 2012.