Berdychův kouč Štěpánek: Nebudu lidem přikazovat, aby si Tomáše vážili

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tenisový světoběžník Martin Štěpánek přišel loni k Tomáši Berdychovi, aby mu v těžkém období pomohl jako trenér zpátky mezi nejlepší. Klape to a teď jsou společně ve čtvrtfinále Australian Open. „Jde to suprově, v Tomášovi to bylo už dlouho, jen si potřeboval začít věřit,“ řekl Štěpánek v rozhovoru pro Tenisový svět. O Berdychovi teď nepochybuje ani před střetem s favorizovaným Federerem.

Berdycha se ujal loni, když se česká jednička vzpamatovávala z nepovedené spolupráce s Goranem Ivaniševičem. Berdycha navíc loni trápila záda a kromě wimbledonské výjimky (semifinále) končil na grandslamech v úvodních kolech.

Jaké sebejisté výkony teď Berdych předvádí v Austrálii, je milou zprávou i pro Štěpánka, nikoliv však překvapením. „Jde to suprově. Už v tréninku během prosince a tady před turnajem hrál skvěle, jen si potřeboval začít věřit,“ říká Štěpánek. „Jakmile Tomáš vyhrál v Melbourne první zápas, tak si nakopl sebevědomí a teď ukazuje práci, která byla vidět už v průběhu přípravy.“

Berdych sebejistě prošel posledními dvěma zápasy – Del Potrovi ani Fogninimu nedaroval jediný set. Jenže teď přijde zkouška z kategorie nejtěžších. Čtvrtfinálový souboj mezi Berdychem a Federerem ale bude podle Štěpánka testem i pro švýcarskou legendu.

„Šance je pade na pade,“ nepochybuje Štěpánek. „Jsou to oba velmi dobří hráči. Federer je mírným favoritem, ale Tomáš tady hraje hodně dobře. S Federerem je to pokaždé těžké, ale taktiku na něj máme,“ říká Berdychův trenér.

„Tomáš může vyhrát, ale když to Rogerovi sedne jako loni, tak je to pak hrozně těžké,“ připomíná Štěpánek souboj Berdycha s Federerem, který se tady v Melbourne odehrál přesně před rokem – Federer ve třetím kole porazil Berdycha 6:2, 6:4 a 6:4.

„Tenkrát na co Roger sáhl, to se mu povedlo. A v takových chvílích pak ukazuje, že je naprosto výjimečný.“

Na druhou stranu není potřeba mít z Federera strach. I když s ním Berdych prohrál posledních osm vzájemných zápasů, tady v Austrálii může být všechno jinak. „Tomáš umí na rozdíl od některých mladších hráčů vést tyhle dlouhé grandslamové zápasy. Tady zatím hraje skvěle a čistě, trefuje balony do malých cílů. Tím je strašně nebezpečný,“ říká Berdychův trenér.

Štěpánek, rodák z Kuby, zná prostředí kolem Federera velmi dobře. Sám totiž ještě před Berdychem trénoval současného Švýcarova kouče – Ivana Dodiga. Toho dovedl ke kariérním maximům v singlu i deblu.

A teď se o to samé snaží i u dlouhodobě nejlepšího českého tenisty. Berdych v kariéře dosáhl na finále Wimbledonu, Štěpánek ale pořád doufá v zisk grandslamového titulu. „Když je Tomáš zdravý a dobře připravený, tak má pořád co nabídnout,“ ví zkušený trenér.

„Snažím se mu pomoct, co nejvíc dovedu. Chceme, aby byl Tomáš agresivnější, aby se tlačil víc na síť a když má šanci, aby ji využil. A aby se nebál hrát rychle, stejně jako když byl mladší. To ho vždycky činilo výjimečným,“ říká Štěpánek.

S výjimečností souvisí i fakt, že až jednou přijde Berdychův konec, následující éra může být v českém mužském tenisu poměrně smutná – zatím se totiž nerýsuje ani jeden tenista, který by se Berdychovým úspěchům přibližoval.

„Lidi by měli být schopni si uvědomit, jakého hráče tady máme. Nebudu jim to přikazovat. Náš národ si ale váží jenom toho, kdo zrovna uspěje. Když se mu druhý den nedaří, tak už je to vyvrhel. Tohle myšlení se u nás bohužel asi dlouho nezmění,“ říká v narážce na častou kritku, kterou Berdych doma v Česku slýchává.