Allertová na favoritku turnaje nestačila, proti Ukrajince schytala debakl

- Jan Havlovic, Radek Štohl

Denisa Allertová se s letošním Australian Open loučí v osmifinále dvouhry. Česká tenistka v zápase o čtvrtfinále nestačila na světovou čtyřku Elinu Svitolinovou, se kterou za necelou hodinu hry prohrála 3:6, 0:6.

Allertová neměla v utkání proti ukrajinské soupeřce co ztratit. Do hlavní soutěže se musela čtyřiadvacetiletá tenistka propracovat z kvalifikace, ve které neztratila jediný set. O dějství nepřišla ani v cestě do osmifinále, když porazila mimo jiné Šuaj Čang, aktuálně čtyřitřicátou hráčku světě. Zápas proti Svitolinové ale byl už o něčem jiném.

Češka si hned na úvod duelu ztratila servis, po dvou odvrácených hrozbách protihráčky na její třetí brejkbol už recept nenašla. Allertová ovšem okamžitě Ukrajinku rebrejkla a poté, co při vlastním servisu odvrátila dvě šance favoritky na další brejk, mohla se trochu uvolnit. To se ale nepodařilo ideálně, hned v pátém gemu podruhé v duelu nedokázala česká hráčka ubránit své podání. Do konce setu Svitolinovou již neohrozila, naopak uzavřela sadu prohraným servisem. A to čistou hrou.

Do druhého dějství vstoupila Allertová mírně nadějně, při podání soupeřky vedla 30:15. Ze strany zkušenější tenistky to bylo ale téměř vše. Svitolinová výborně zapodávala a poté vzala české hráčce servis. Situace se opakovala také ve čtvrté hře. Mírné komplikace nadělala Allertová protihráčce v pátém gemu, kdy se dostala na shodu. Ukrajinku ale znovu podržel servis. V šesté hře mohla Češka zaznamenat dílčí úspěch, nezvládla ale udržet vedení 40:0 při vlastním servisu a v Melbourne tak končí v osmifinále.

I přes porážku ale nemusí Denisa Allertová smutnit. Na Australian Open dosáhla nejlepšího životního výsledku, když překonala dva roky starý výsledek právě z úvodního grandslamu, kde došla do třetího kola.

Na čtyřiadvacetiletou hráčku se usměje štěstí také v žebříčku, ve kterém by se měla posunout do TOP 90, tedy o více než čtyřicet míst vpřed. Postup mezi šestnáctku nejlepších tenistek jí poté vynese bezmála čtyři milony korun.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

KONEC: Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:6 (ztracené podání)
Denisa Allertová podtrhla nevydařený druhý set posledním gemem, ve kterém vedla 40:0, poté ale již neuhrála ani míček. Česká tenistka tak na úvodním grandslamu sezóny skončila v osmifinále.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:5
Allertová je pouhou hru od konce na Australian Open. Čtyřiadvacetiletá hráčka i díky dvěma esům soupeřky rychle prohrávala 15:40, Svitolinová se ale poté dopustila dvou nevynucených chyb. Ukrajinská tenistka v důležitou chvíli však poslala do kurtu dva výborné servisy, po kterých se dostala k vedení 5:0.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:4 (ztracené podání)
Denisa Allertová prohrává šestý gem v řadě, přičemž při posledních třech účinkováních na servisu vyhrála jediný balónek! Češka nyní vytvořila tři nevynucené chyby, včetně jedné dvojchyby.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:3
Svitolinová se propracovala i k zisku třetího gemu ve druhém setu a potvrdila tak brejk z druhého gemu.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:2 (ztracené podání)
S českou hráčkou to nevypadá moc dobře, podruhé za sebou neuhrála při vlastním podání ani míček! Ve druhém gemu se v dané hře prezentovala dvěma nevynucenýma chybama.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6, 0:1
Allertová do nového setu vstoupila nadějně, když při podání soupeřky měla stav 30:15 ve svůj prospěch. Svitolinová poté ale zapnula na plné obrátky, k otočení prvního gemu si vypomohla i díky skvělému podání.

SET: Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:6 (ztracené podání)
První sadu po necelé tři čtvrtě hodině hry získala na své konto čtvrtá hráčka světa. Česká tenistka v devátém gemu nevybojovala ani fiftýn.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:5
Allertová se při podání soupeřky v osmé hře dostala na shodu, Svitolinová však za zajímavého stavu získala fiftýn po přímém bodu. Následně se Češka vyhodila do autu a protihráčka tak zvýšila na 5:3.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 3:4
Česká tenistka si podruhé v utkání udržela vlastní servis a snížila tak na 3:4. Sedmá hra byla především ve znamení nevynucených chyb do autu, méně jich provedla právě hráčka na podání.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 2:4
Favoritka zápasu bez problémů potvrdila brejk z předchozí hry, k čemuž si pomohla hned třemi trefenými esy v šestém gemu.

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 2:3 (ztracené podání)
Hned v následujícím gemu však Denisa Allertová přišla podruhé v tomto zápase o své podání. České tenistce se znovu podařily odvrátit dva brejkboly, ale na ten třetí byla krátká. Svitolinová se znovu ujímá vedení v tomto zápase. 

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 2:2
Světová čtyřka si nepřidělávala při vlastním podání starosti. Svou soupeřku pustila pouze k jednomu fiftýnu a hladce srovnala skóre zápasu.  

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 2:1
I při druhé šanci udržet si vlastní podání měla Allertová problémy. Nejprve čelila dvěma brejkbolům soupeřky, které dokázala odvrátit. Následně se šlo třikrát přes shodu, ale Allertová si podání udržela a poprvé v tomto zápase ujala vedení. 

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 1:1 (ztracené podání)
Čtyřiadvacetiletá Allertová však přispěchala s bleskovou odpovědí, když si aktivní hrou dokázala při podání soupeřky vypracovat brejkbol, který dokázala využít. Máme opět srovnáno!

Denisa Allertová – Elina Svitolinová 0:1 (ztracené podání)
Česká tenistka nevstoupila do důležitého osmifinálového klání ideálně, když hned v úvodním gemu ztratila své podání. Allertová nejprve odvrátila dva brejkboly, avšak na ten třetí již byla krátká.