Berdych po postupu nad krajanem Veselým: Potřebuji čas, abych si uvědomil, co vše se v posledních dnech přihodilo

- Filip Lefenda, Daniel Kubelka

Úterní den patřil v All England Clubu především čtvrtfinálovým soubojům ženské dvouhry, na programu ale byla i dohrávka dechberoucího českého souboje mezi Tomášem Berdychem a Jiřím Veselým. Tu nakonec zvládl lépe prvně jmenovaný, který s problémy, ale přeci jen splnil roli favorita a zahraje si o průnik mezi kvarteto nejlepších s Francouzem Pouillem. Co sdělil po utkání přítomným novinářům na tiskové konferenci?

Český hráč si dle svých slov musí po náročném programu z posledních dní navzdory postupu do čtvrtfinále utřídit myšlenky a pročistit hlavu. „Potřebuji nějaký čas, abych si uvědomil, co vše se v posledních dnech přihodilo. Každý den se tady musím hodně soustředit, není příliš šancí si alespoň na chvíli trochu odpočinout,“ přiznal na pozápasové tiskové konferenci žebříčkově nejlépe postavený český tenista, který zvládl dramatickou dohrávku pátého setu proti krajanovi Veselému.

„Ještě si úplně nepřipouštím, že jsem se probojoval do čtvrtfinále. Všechno jde tak rychle... Ale je to samozřejmě úžasné. Byl to pro mě další těžký test a teď se musím připravit na další zápas,“ směřuje již třicetiletý rodák z Valašského Meziříčí pomalu své myšlenky ke svému příštímu soupeři, kterým bude Lucas Pouille z Francie. Příliš konkrétní ale ještě být nechtěl.

„Nejsem jedním z těch, kteří by rádi hovořili o vyhlídkách do příštích zápasů. Můj další soupeř je Lucas Pouille a to je celé,“ nechtěla se pouštět do detailnějších rozborů světová devítka. „Musím se na ten zápas dobře připravit, předvést dobrý výkon, vyhrát a pak se můžeme bavit dále,“ sdělil český hráč přítomným zástupcům médií.

Ten se samozřejmě vrátil i k vyhranému utkání s Jiřím Veselým, který přicestoval na Wimbledon rovněž ve výborné formě. Před osmifinálovým měřením sil neztratil na letošním ročníku travnatého grandslamu ani set a bylo tak jasné, že i přes papírové předpoklady na Berdycha nečeká jednoduchá práce. „Snažil jsem se držet své hry, hrát to, co umím nejlépe, diktovat hru. To je celé, není v tom žádné velké tajemství,“ prozradil, jaká taktika jej nakonec dovedla k vítězství v pěti setech a dodal: „Musel jsem být koncentrovaný na celý zápas, od prvního do posledního míčku. Prostě se držet své hry,“ uzavřel hodnocení střetnutí, které nenadchlo jen české tenisové fanoušky. Oběma borcům nadšeně aplaudoval i zaplněný kurt číslo 3.