Tahle party nekončí! Hewitt s Grothem do důchodu nechtějí, vyřadili nasazené trojky

- David Soumar

To je jízda. Lleyton Hewitt, bývala světová jednička, zažívá na letošním Australian Open velký comeback. Ve čtyřhře si zajistil s parťákem Samem Grothem, který po grandslamu plánuje konec kariéry, účast už ve třetím kole. Favorizovanou dvojici Rojer – Tecau udolali v závěru třetího setu a slaví výhru 7:6 (2), 4:6, 7:5.

Takovou dvojici pavouk čtyřhry Australian Open potřeboval. Domácí fanoušky ze sedadel zvedá představení nestárnoucí dvojky Hewitt (36 let) a Groth (30 let). První jmenovaný si vychutnává comeback do Melbourne Parku, druhý zase bojuje o prodloužení kariéry. Groth totiž už předem oznámil, že po konci domácího grandslamu pověsí své tenisové náčiní na hřebík.

Jelikož v singlu skončil už v prvním kole kvalifikace na raketě Fritze, zbývá právě čtyřhra (Groth bojuje i v mixu, se Samanthou Stosurovou jsou ve druhém kole). Tažení s parťákem Hewittem navíc rozhodně nesměřuje k trpkému konci.

V prvním kole dokázali ve dvou setech předčit Kukuškina s Istominem (6:3, 6:3). Hewitt bezpochyby nadchnul domácí publikum jen samotným návratem do dějiště domácího grandslamu (naposledy tu nastupoval před dvěma lety). Vítězství v prvním kole proti neméně zkušenému páru už bylo třešničkou na dortu. Los jim následně přisoudil třetí nasazené a před Australany byla další velká výzva.

Jean-Julien Rojer a Horia Tecau proti miláčkům melbournského publika ztratili první sadu v tiebreaku a v té následující museli zabrat. Po výsledku druhé sady, který vyzněl příznivě pro tenisty z Evropy, už fanoušci věděli, že je čeká strhující bitva.

Tak vypjatou závěrečnou sadu ale asi nečekali. Tenisté si pečlivě drželi svůj servis – až do posledního gemu. Za stavu 6:5 pro Australany bylo pomalu nakročeno do závěrečné zkrácené hry. Jenže Groth s Hewittem se rozjeli. Grothův dělový bekhend po lajně znamenal pro domácí dva mečboly. Hned ten první dokázaly místní hvězdy proměnit. Skvělé výměny a užasná atmosféra nakonec domácím veteránům vynesly postup. 

Po setech 7:6 (2), 4:6, 7:5 mohli začít oba tenisté slavit. A dali tak najevo, že se s nimi musí ještě rozhodně počítat. Ve třetím kole je čekají Španělé Pablo Andújar s Albertem Ramosem-Vinolasem.