Tvrdé flastry! Vandewegheová zaplatí přes dvě stě tisíc, Kostjuková čtvrtinu

- Jan Vojkůvka

Letošní Australian Open není pouze ve znamení obrovského vedra a z toho plynoucích zdravotních problémů hráčů, ale také pořádně mastných pokut. Své o tom ví například patnáctiletá Marta Kostjuková, jež musí zaplatit 2,5 tisíc amerických dolarů za nepovolené koučování.

Teprve patnáctiletá senzace prvního grandslamu sezony, která prošla skrz kvalifikaci až do třetího kola, v němž nestačila na Elinu Svitolinovou, se zapsala do letošního ročníku Australian Open také vysokou pokutou. Tu od pořadatelů dostala kvůli nepovolenému koučování ve druhém kole.

Kostjukovou se během zápasu s Olivií Rogowskou snažila její matka na něco upozornit, což je v pravidlech zakázáno. A vysoký trest na sebe nenechal dlouho čekat. Kostjuková musí zaplatit 2 500 dolarů (přes 50 000 korun).

Nebyl to však jediný trest, který byl během prvních dnů Australian Open udělen. S ještě vyšší pokutou opouští Melbourne i Američanka CoCo Vandewegheová, jež byla vyřazena už v prvním kole Timeou Babosovou. Právě vůči ní se Američanka dopustila nesportovního chování, když na ni zakřičela: „Jdi do p**ele, ty z***vená d**ko.“

Přitom navíc zahodila i vlastní raketu a dala průchod své frustraci, kterou prožívala během zápasu, v němž se jí nedařilo a trápilo ji nachlazení.

Za své konání obdržela pokutu ve výši 10 tisíc dolarů (přes 200 tisíc korun).

Kyrgios a ti další
Problémům se nevyhnuli ani další tenisté. Nick Kyrgios za nadávky směrem k hlučným divákům během prvního kola vyfasoval pokutu 3 000 dolarů (62 tisíc korun). Byla to ale jediná výrazná kaňka na skvělém výkonu v utkání s Rogeriem Dutrou Silvou.

Chorvat Borna Čorič musí zaplatit 5 000 dolarů (přes 100 tisíc korun) za své chování při utkání s Johnem Millmanem, během něhož zničil raketu.

Za stejný prohřešek obdrželi Diego Schwartzman a Marius Copil pokutu 2 000 dolarů (41 tisíc korunú. Kazach Alexander Bublik musí za nadávky během kvalifikace zaplatit pokutu ve výši 1 000 dolarů.