Jak dorazit favoritku? Nesmím klesnout pod laťku, věděla smutná Siniaková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Po skvělém začátku proti Ukrajince Svitolinové nedokázala Kateřina Siniaková ve výkonu vydržet a favoritce nakonec podlehla ve třech setech 6:4, 2:6 a 1:6. „Top hráčky celý zápas drží laťku. To já bych potřebovala taky,“ řekla zklamaně po vyřazení ve druhém kole Australian Open.

Mohl to být pro Siniakovou velký den. Na centrálním kurtu v Aréně Roda Lavera měla šanci potvrdit, že i na grandslamech se může dostat daleko. První set proti čtvrté hráčce světa Elině Svitolinové vyhrála 6:4.

„První set byl super, dokázala jsem se s ní držet. I když jsem tlačila, tak jsem se zbytečně nehrnula do nebezpečných situací,“ popisovala Siniaková. Od druhé sady už to byl ale bohužel diametrálně odlišný příběh.

„Neudržela jsem level ze začátku. Nasadily jsme hodně vysokou laťku, ona pak ještě trochu přidala, kdežto mně se naopak nedařilo v mé hře pokračovat, proto tak dopadlo,“ vysvětlovala, co se od druhého setu změnilo.

Ve druhé sadě ihned přišla o podání a pak už se těžko snažila rozjíždějící Svitolinovou zastavit. Zároveň ale upozornila: „Ani na chvíli jsem nic nevypustila! Zvlášť v ženském tenise se dá zápas otočit kdykoliv. Dostala jsem sice v dalších setech 2:6 a 1:6, skóre ale pro mě mohlo být lepší,“ věděla Siniaková, která se celý zápas hlasitě motivovala.

„Důležité bude, abych se příště po vyhraném setu udržela a vyhrála hned dva. Aby to nešlo dolů. Top hráčky hrají konstantně a celý zápas drží laťku. To já bych potřebovala taky,“ hledala Siniaková cestu na nejlepší tenistky světa. Už několikrát dokázala, že porážet je umí – teď jen to ukázat i na grandslamech.

Je k vzteku, že zrovna Svitolinová ve třech setech vyřadila Siniakovou i na loňském US Open. „Takový byl los. Mohl tam samozřejmě být někdo žebříčkově níže postavený, ale to neznamená, že to bude jednodušší. Já jsem naštvaná jen na sebe,“ řekla Siniaková.

Hroutit se nehodlá. Jedenadvacetiletá tenistka má před sebou celou sezonu i další roky, kdy může dokázat, že příslušnosti mezi ty nejlepší jí náleží. A pak si taky častěji užije zápasy v nádherných arénách, jakou je ta Roda Lavera, kde Siniaková ve středu nastoupila. „Skvělý pocit, neskutečný kurt, obrovská aréna. Doufám, že si tam zahraju častěji,“ řekla.

S Melbourne se ještě neloučí. O úspěch bude bojovat v deblu s Barborou Krejčíkovou.