Vítězství bylo velkou úlevou. Nikdy to nemám bez nervů, smála se Strýcová

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dlouhý pobyt v Austrálie se pomalu, ale jistě, vyplácí. Barbora Strýcová zahájila závěrečnou etapu své dlouhé mise u protinožců vítězstvím 6:1, 7:5 v úvodním kole Australian Open nad Američankou Kristie Ahnovou. „Zahrála jsem spoustu dobrých a těžkých zápasů a teď se cítím fajn,“ řekla po úspěšném vstupu do turnaje, na kterém obhajuje loňské osmifinále.

Australian Open patří dlouhodobě k nejúspěšnějším grandslamům jednatřicetileté hráčky, jež v Melbourne dokráčela do 4. kola dvakrát za sebou a letos by ráda na tyto výsledky navázala. Ale ani dobré výsledky na turnajích v Aucklandu a Sydney neznamenaly, že by do zápasu šla uvolněná. „První kola nikdy nejsou bez nervů, pro mě asi žádné,“ uvedla Češka.

„Ona byla trochu nervózní, ale pak začala hrát trochu nepříjemně. Já možná nebyla tak aktivní, jak bych měla být. Ve druhém setu se to trochu zkomplikovalo, ale na konci jsem to zvládla. Jsem hrozně ráda, že to nebylo na tři sady,“ ulevilo se Strýcové, která v těžkých podmínkách australského léta absolvovala během přípravných turnajů hned čtyři třísetové bitvy.

„Tady i v Aucklandu jsem zažila šílená vedra, pak tady dva dny pršelo... Jsem připravená na všechno,“ ujistila 24. hráčka světa, jež sice neudržela ve druhém setu vedení 4:3 s výhodou brejku, ale v jedenáctém gemu využila klíčový brejkbol a zápas doservírovala čistou hrou.

Po stominutovém boji o postup do druhého kola se Strýcová nyní může začít chystat na Španělku Laru Arruabarrenovou, se kterou se v uplynulé sezoně střetla dvakrát. A zatímco souboj ve Fed Cupu zvládla ve dvou setech, na antuce v Madridu padla po třísetovém klání.

„Bude to těžké, hrajeme podobně,“ podotkla. „Já musím být připravená předvést zase lepší výkon než dneska. Bude to těžké, ale takové zápasy na grandslamu jsou, jsme ve 2. kole. Musím zabojovat a hrát dobrý tenis,“ nasadila odhodlaný výraz.

Spolupráce s Kotyzou? Doplňujeme se, těší Strýcovou
Do nové sezony vstoupila Barbora Strýcová s novým trenérem, kterým se stal David Kotyza. Zkušený trenér, jenž dokáže z hráček vymačkat jejich maximum a dostat je dál za pomyslnou hranici výkonnosti.

Spolupráci se česká tenistka zatím pochvaluje a za vše hovoří i výsledky. Dvě čtvrtfinále zkraje sezony jsou dobrým základem pro úspěšný rok. „Máme za sebou měsíc v Praze a a práci tady. Je to výborné, doplňujeme se,“ usmívala se Strýcová. „Je velmi zkušený trenér a vidí, jaký hraju tenis – a taky kolik mi je. Předělávat by mě asi nebylo moc dobrý. Ví co dělá a funguje to dobře.“

Na tiskové konferenci se Strýcová nevyhla ani ožehavému tématu, kterým je vztah s Karolínou Plíškovou, k níž po minulé sezoně přestoupil její trenér Tomáš Krupa. „Sedlo si to. Každá máme svůj tým a jedeme si to svoje. Žádné drama vůbec není, je to v klidu,“ ujistila Strýcová.

V jednatřiceti letech sama přiznává, že pro ni předsezónní příprava byla už letos hodně náročná a dva až tři tréninky denně pro ni byly velkou zátěží. Zároveň ale ví, že dřina vede ke kýženým úspěchům, k nimž vzhlíží. A k tomu potřebuje i kvalitní odpočinek. „Musíte se věnovat tělu. Regeneraci musím věnovat mnohem víc času, než když mi bylo 20, ať je to zápas, nebo trénink. Navíc se toho v mém tenisu dá zlepšit spousta. Je na čem pracovat, což je fajn. V jednatřiceti dobrý,“ smála se.