Vítězné comebacky hvězd. Djokovič nedal šanci Youngovi, Wawrinka po výhře přiznal bolesti

- Jan Vojkůvka

Poprvé od loňského Wimbledonu se do turnajového kolotoče navrátily jedny z nejvýraznějších tváří mužského tenisu poslední dekády. Srb Novak Djokovič a ani Švýcar Stan Wawrinka při svých prvních ostrých zápasech po půl roce nezaváhali.

Jako první se z dvojice superhvězd bílého sportu na kurt dostal Wawrinka, jenž nastoupil proti Litevci Ricardasu Berankisovi ve čtyři hodiny ráno středoevropského času. A ač Djokovič nastupoval k zápasu s Donaldem Youngem o více než hodinu později, oba své zápasy dotáhli do vítězného konce v takřka identický čas.

Wawrinka se z Berankisem musel pustit do bezmála tříhodinového klání a čtyř setů. Devátý nasazený zápas nakonec vyhrál 6:3, 4:6, 6:2, 7:6(2) a vítězně sevřel pěst k vítězné oslavě. Náročný duel po operaci kolene zvládl.

„Jsem šťastný, že jsem vyhrál takový zápas, a za způsob, jakým jsem dokázal bojovat,“ měl Wawrinka po utkání radost. „Je skvělé, že jsem zpátky. Je skvělé, že jsem vyhrál tak náročný zápas.“

Radost však mírně kalily pocity, které po celý zápas i po něm cítil. Bolavé koleno se v průběhu střetnutí znovu ozývalo, Wawrinka se však popasoval i s touto nepříjemností. „Samozřejmě pořád cítím nějakou bolest. Je to hodně ovlivněné tím, jak se pohybuji, jak koleno zatěžuji. Ale celkově se to vyvíjí správným směrem, což je nejlepší zpráva,“ usmál se.

Mnohem jednodušší práci měl na kurtu Novak Djokovič, který Američana Donalda Younga zasypal sprškou nemilosrdných returnů a vypracoval si za pouhé tři sady 25 brejkbolů, ze kterých šest proměnil. Djokovič nehodlal během zápasu nic podcenit a dal všem najevo, že bývalá světová jednička se definitivně a v plné síle vrací do akce.

„Neexistuje lepší místo k návratu, než tady v Austrálii. Miluju to tady,“ usmíval se srbský tenista. „Rád sem jezdím a rád tady hraju,“ řekl po výhře 6:1, 6:2, 6:4 směrem k divákům na ochozech. „Už to bylo hodně dlouhá doba, co jsem nehrál soutěžní zápas, ale zase jsem si užil krásné chvíle se svou rodinou,“ podotkl.

Obě hvězdy mužského tenisu by rády vyzvaly úřadujícího šampiona z Melbourne Rogera Federera a obraly ho o jeho titul. Budou to mít ale hodně těžké. Nestárnoucí Švýcar totiž ve večerních hodinách místního času porazil Slovince Aljaže Bedeneho ve třech setech bez ztráty podání. A ukázal, že na vyzyvatele je připravený.