Myslela jsem, že už se toho nedožiju. Jak Katka porazila svůj největší idol

- Jakub Slunečko

Jeden mečbol, druhý mečbol, třetí mečbol a pořád nic. Prásk s raketou o zem. Proč se Kateřina Siniaková tak vzteká? Na druhé straně kurtu stojí Maria Šarapovová – hráčka, kterou od dětství miluje jako svůj největší vzor. A teď nejen že proti ní hraje zápas, ale může ho dokonce během pár vteřin vyhrát.

Čtvrtý mečbol. Siniaková při forhendu nepříjemně zaškobrtne a padá k zemi. Bleskově se zvedá, aby se vrátila přesně do prázdného prostoru, kam Šarapovová, vinou komplikací soupeřky, posílá mazaně balonek. Češka ho ale vrací a nakonec po další sérii výměn donutí zahrát Rusku do autu.

„Opravdu jsem tomu chvíli nevěřila. Řekla jsem si jenom: Cože? Já ji fakt porazila?“ popisovala Siniaková v Melbourne vzpomínku na pořád hodně čerstvý zážitek – jak 5. ledna v čínském Šen-čenu porazila svůj největší idol Marii Šarapovovou.

Jednadvacetiletá tenistka se obdivem k Šarapovové netajila nikdy. Když se jí novináři ještě v juniorech ptali, kdo ji inspiruje, hned vypálila jméno téhle sportovní ikony. Spojuje je třeba ruský původ i ohromná zarputilost na kurtu.

„Od malička jsem si přála s ní zahrát,“ potvrdila jasně. Jenže tenhle sen začal dostávat trhliny v roce 2016, kdy byla Šarapovová odsouzena k nedobrovolné tenisové pauze za dopingový prohřešek. Zrovna když se Siniaková začala s top hráčkami jejího formátu utkávat pravidelně...

„Jakmile se tohle stalo, tak jsem si myslela, že už se toho vysněného souboje asi nedožiju,“ říkala Siniaková. To byl naštěstí příjemný omyl, který celému příběhu dodal o to silnější tečku.

Když se začala ruská tenistka loni na podzim po vypršení dopingového trestu zase vracet na kurty, myšlenky na souboj s idolem se v Siniakové zase probudily. A netrvalo to dlouho. Siniaková narazila na Šarapovovou během mise v čínském Šen-čenu, kde na začátku roku obhajovala titul.

„Nepopsatelný zážitek. Hrozně jsem si to užila a měla jsem v sobě strašně moc emocí,“ vysvětlovala, proč okamžitě po proměněném mečbolu a vítězství 6:2, 3:6, 6:3 propukla v slzy. „Snad jsem ji neporazila naposledy.“

Ale kdo ví, jestli samotná Šarpovová věděla, že ji právě porazila hráčka, která ji zároveň tak bezmezně obdivuje. „Asi o tom ani nevěděla, protože žije svůj svět v bublině,“ přemítala Siniaková, kterou tenhle cenný skalp pořádně povzbudil.

Titul v Číně nakonec neobhájila, když ve finálovém třísetovém souboji podlehla světové jedničce Halepové. Ale to nic nemění na věci, že Siniaková může porážet nejenom své idoly, ale i další top hráčky. Snad se tak stane i ve druhém kole Australian Open, při kterém vyzve světovou čtyřku Svitolinovou.