Mám v grandslamech na víc, ví Siniaková. Chce vyřadit hlavní favoritku Australian Open

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Grandslamové prokletí prolomeno. Kateřina Siniaková je poprvé od roku 2016 ve druhém kole turnajů velké čtyřky, na Australian Open si ho ale v pondělí vybojovala dost tvrdě. „Musela jsem si to vydřít na 200 procent,“ řekla po třísetové řežbě s Marií Sakkariovou (6:2, 6:7(5), 6:4).

Jako by se po nějakou dobu opakoval scénář z roku 2017. Siniaková letos přijela do Melbourne po finálové účasti v Šen-čenu (loni tam vyhrála titul) a s velkými očekáváními nastoupila na kurt číslo 19 – stejný jako před rokem.

„Když jsem viděla rozpis, tak jsem si řekla: Ty jo, tam jsem hrála loni,“ vzpomněla na prohraný duel s Němkou Görgesovou. Pondělní zápas se vyvíjel podobně – Siniaková vyhrála první set, druhý si ale jako před rokem nechala vzít.

A do toho zase ti proklatí diváci. „Zase stejné jako loni. Bojovala jsem s publikem, protože tenhle kurt je hned vedle těch tréninkových. Lidi nezajímá, že tam hrajeme, stojí na naší tribuně a koukají na ně, chodí kolem, těžké to ukočírovat,“ stěžovala si.

Tady ale loňský scénář končí. I když se Siniaková vztekala a emoce z ní sršely na všechny strany, ukázala, že je lepší hráčkou. Zápas nakonec ve stylu šampionky ukončila bekhendovým winnerem, který zarputilá řecká sokyně lovila marně.

„Musela jsem si to vydřít na 200 procent. Měla jsem to dobře rozjeté, ale dostala jsem se do problémů. Zvedl se vítr, bojovala jsem s tím a dostala ji zpátky do hry. Ona pak hrála moc dobře, nedokázala jsem ji přetlačit, zabít míč, bylo pro mě těžké uhrát si bod. Jsem moc ráda, že jsem třetí set dotáhla.“

Byl to oddych, protože Siniakové se na grandslamech v poslední době vůbec nedařilo. V roce 2016 vybojovala třetí kolo Wimbledonu, druhé kolo US Open, ale pak se na turnajích velké čtyřky zasekla. Mezitím vyhrála dva velké turnaje WTA, porazila top hráčky jako Halepovou, Wozniackou, Kontaovou nebo Garcíaovou, na grandslamech ale loni nepřešla první kolo.

„Je to super pocit. Loni to bylo takové smolné, hrozně mě to mrzelo. Myslím, že jsem měla na víc. Všechny grandslamy mi v prvním kole nevyšly, kde se jedná vlastně o všechno. Neměla jsem ani špatný los, ale nevyšlo to. Tak mám radost!“ usmála se s vědomím druhého kola v kapse.

Zdá se ale, že další los Češce s andělským obličejem nepřál. Narazí totiž na světovou čtyřku Elinu Svitolinovou, kterou sázkovky favorizují jako největší adeptku na zisk titulu z Melburne. Svitolinová vyřadila Siniakovou loni na US Open ve třech setech. „Tam jsem měla šanci, hrála jsem s ní dobře, ale chyběl mi začátek. Když nejste první set na kurtu, tak potom těžko s takovou tenistkou hrát.

Ale můžu s ní bojovat a normálně hrát. Když budu ready a budu se soustředit na každý balon, můžu i vyhrát,“ věděla Siniaková. Aby taky ne – má teď dost dobrých důvodů, proč by měla jít na kurt sebevědomě.

V přípravě udělala pokrok, vylepšila servis a hned na začátku sezony dokázala téměř obhájit titul v Šen-čenu, když po cestě porazila i svůj idol Marii Šarapovovou. Až ve finále ji zastavila světová jednička Simona Halepová, které Siniaková podlehla ve třech setech.

„Moje hra se zlepšila, doufám, že se to ukáže i tady. V grandslamech mám určitě na víc, než jsem doposud předváděla. Když člověk maká, tak to přijde,“ věřila před zápasem druhého kola, ve kterém vyzve velkou favoritku Svitolinovou. Ta v prvním kole snadno přehrála srbskou kvalifikantku Jorovičovou.