Medveděva táhla láska do Aucklandu, nakonec vyhrál titul v Sydney

- Tomáš Macák

Byla to nejmladší finálová bitva od roku 2007. Jednadvacetiletý Daniil Medveděv byl v zápase s domácí senzací De Minaurem tím více zkušeným. A přímý souboj o titul v Sydney také Rus vyhrál. Po svém prvním triumfu z okruhu ATP ale řekl, že vlastně tou dobou chtěl být někde jinde.

Oba velmi překvapivě dokráčeli až do finále. U Alexe De Minaura to byl už spíše trochu šok než překvapení. Navíc mladičký Australan vykročil do samotného boje o titul velmi odvážně, když vyhrál první set jednoznačně 6:1, ale Medveděv předvedl skvělý comeback a celé utkání otočil. Pak už na něj čekala první trofej z okruhu ATP.

„Je to úžasný pocit. Tenisté makají celý svůj život, aby si mohli sáhnout na trofej a já jsem jeden z těch šťastných, kterým se to povedlo. Nezastavím se. Budu pokračovat v práci, která bude směřovat k více titulům,“ říkal po zápase ruský hráč.

„Nikdy jsem jako malý nepřemýšlel nad tím, že bych mohl být profesionální tenista z TOP 100. Šel jsem krůček po krůčku, nikdy jsem neudělal velký skok,“ přemítal Medveděv, který si titul v Sydney odpracoval velmi poctivě již od kvalifikace, ve které mimochodem narazil také na Václava Šafránka.

Původně ale mohl být někde jinde než v australském největším městě. „Chtěl jsem hrát v Aucklandu, protože moje přítelkyně měla na Nový Zéland vízum. Nikdo se ale z toho turnaje neodhlásil, tak jsem vyhrál tady,“ popisoval zajímavý příběh k titulu mladý tenista, který si velmi rád krátí čas hraním videoher na playstationu.

Jak dlouho bude trápit joystick mezi zápasy na majoru v Melbourne je otázkou. Na úvod velkolepé akce ho čeká relativně zvučný soupeř, který bude mít navíc domácí podporu – Thanasi Kokkinakis. Nicméně potenciální nepřátelskou atmosféru si vyzkoušel již proti De Minaurovi. „Když je publikům bláznivé, někdy vás to může pořádně nakopnout. I přesto, že je to proti vám, vy se necítíte, že stojíte proti nim. Stačí fanoušky slyšet a zapne vás to," říká rodák z Moskvy. 

Daniil Medveděv dokázal loni v prvním kole grandslamu všechny šokovat, když ve Wimbledonu porazil Stana Wawrinku. Kam až může mladý talent dolétnout v Austrálii?