Sladká tisícovka! Zkušený mazák se jubilejní výhrou zapsal mezi legendy

- Radek Štohl

Max Mirnyj se v pátek výrazně zapsal do historie bílého sportu. Běloruský tenista společně s Philippem Oswaldem postoupili do finále deblu v Aucklandu, díky čemuž se Mirnyj na okruhu ATP dočkal v součtu dvouhry a čtyřhry výhry s pořadovým číslem tisíc.

Čtyřicetiletý borec letos začíná již pětadvacátou sezónu mezi profesionály a za onoho čtvrt století toho stihl doopravdy hodně. Ve dvouhře se v roce 2002 dostal do čtvrtfinále US Open a o necelý rok později vyšplhal na osmnáctou pozici světa.

Singlovou kariéru ovšem ukončil přesně před deseti lety a od té doby se soustředí čistě na čtyřhru. V ní také dosáhl větších úspěchů, když mimo jiné získal včetně mixu deset grandslamových trofejí, nebo olympijské zlato. To vyhrál společně s Viktorií Azarenkovou v Londýně v roce 2012.

Bylo to právě zvládnuté utkání v deblu, ve kterém Mirnyj vyhrál 1000. zápas na okruhu ATP. Stalo se tomu tak na podniku v Aucklandu, kde společně s Philippem Oswaldem zvítězili v semifinálovém zápase proti dvojici Klaas, Venus.

Bývalá světová jednička ve čtyřhře se tak po pátku pyšní bilancí 756 výher v deblu a 244 výher v singlu. Novou tisícovku mohla načít hned ve finále, ve kterém ovšem neuspěla, nad síly bělorusko-rakouské dvojice byl pár Marach, Pavič, který vyhrál 6:4, 5:7, 10:7. I přes neúspěšné finálové počínání se ovšem Mirnyj nesmazatelně vryl do historie celého sportu.