Strýcová a Veselý se do semifinále nepodívají

- Petr Sumbal

Barbora Strýcová a Jiří Veselý dnes brzo ráno českého času usilovali na svých turnajích o postup mezi nejlepší čtyřku na. Oba však byli neúspěšní. Strýcová prohrála v Sydney s Asleigh Bartyovou 3:6, 2:6 a Veselý v Aucklandu taktéž ve dvou setech 6:7(1), 2:6 s Robertem Bautistou Agutem. Oba se nyní přesunou do dějiště Australian Open, kde je bude čekat první grandslam sezony.

Veselý prohrál s Bautistou Agutem i počtvrté
Už počtvrté v kariéře se Jiří Veselý utkal se španělským tenistou Robertem Bautistou Agutem a znovu z toho byla porážka, tentokrát 6:7(1), 2:6. Český tenista nenavázal na předchozí dvě třísetová vítězství proti Albotovi a Querreymu a padl ve dvou setech.

První sada byla hodně vyrovnaná, oba tenisté si ve většině případů drželi svá podání. Oba shodně dostali jen jednu brejkovou příležitost, kterou také využili. Nejprve se to povedlo Bautistovi ve čtvrtém gemu, o jednu hru později však hned Veselý reagoval a nedovolil soupeři odskočit. Po sérii poměrně snadno udržených podání z obou stran následoval tiebreak.

A v tom se už hrálo v podstatě na jednu „branku“. Veselý získal svůj jediný bod v úplném začátku zkrácené hry když srovnával na 1:1, od té doby už byl úspěšný pouze jeho španělský protivník.

Druhý set už měl mnohem jasnější průběh. Bautista si hned v prvním gemu vybojoval brejk a tento náskok až dokonce neztratil. Naopak jej ještě v závěru navýšil, když  v sedmé hře vzal Veselému podání podruhé. Hned v dalším gemu pak při svém podání španělský tenista utkání dopodával.

Strýcová končí podruhé v řadě v semifinále
Barbora Strýcová (21.) se ani na druhý pokus v této sezoně neprobojovala mezi nejlepší čtyřku. Tentokrát jí ve čtvrtfinále vystavila stopku Australanka Ashleigh Bartyová (19.) po setech 3:6, 2:6. Strýcová si za celý zápas vybojovala jen jeden brejkbol, jehož proměnění na vítězství nestačilo.

V prvním setu si do stavu 2:3 z pohledu české hráčky obě tenistky svědomitě držely svá podání. Bohužel to ale byla Barbora Strýcová, která o něj jako první přišla. Bartyová využila svůj třetí brejkbol v zápase a ujala se vedení, které až do konce setu nepustila.

Ve druhém setu začala Australanka skvěle, viditelně pokropena sebevědomím ze zisku prvního setu, a po boji dokázala Strýcové vzít hned v prvním gemu servis. A to byl dost  možná rozhodující okamžik celého zápasu, protože od té doby už Strýcová, i vinou svalové indispozice, nekladla příliš velký odpor. Další dva své servírovací gemy ztratila čistou hrou a ani následný brejk na 1:5 už nic neřešil. Bartyová si počkala na další gem při svém podání a ten už si pohlídala.