Australian Open: V kvalifikaci zápolilo sedm Čechů, úspěšní byli čtyři z nich

- Petr Sumbal

Druhý den kvalifikace na Australian Open se do hry zapojily také ženy, v prvním kole se představilo hned pět českých tenistek. Postoupit se povedlo třem z nich, Denise Allertové, Marii Bouzkové a Barboře Krejčíkové. Už v prvním kole naopak končí Tereza Martincová a Barbora Štefková. O postup do třetího kola kvalifikace pak mezi muži usiloval Zdeněk Kolář, ale neuspěl, naopak Václav Šafránek postoupil do závěrečného kola kvalifikace.

Šafránek už jen krok od hlavní soutěže
Václav Šafránek (227.) zvládl i druhou nástrahu melbournské kvalifikace, poradil si s domácím hráčem Andrewem Whittingtonem (225.) po setech  6:2, 6:3. O postup do hlavní fáze Australian Open si zahraje s Argentincem Andreou Collarinim.

První set získal český tenista za 36 minut, pro svého soupeře byl nepříjemný prakticky při každém jeho podání. Ve druhé hře ještě Šafránek ani jeden ze dvou brejkbolů neproměnil, v té čtvrté už se mu to povedlo. Sám naopak v prvním setu nečelil ani jednomu brejkbolu. Sadu uzavřel při podání Australana třetím setbolem.

Druhý set začal pro Šafránka obtížněji. Hned v prvním gemu ještě dokázal odvrátit dva Whittingtonovy brejkboly, své další podání si už ale neudržel. Naštěstí však svého soupeře nenechal jít do náskoku, protože hned v dalším gemu získal brejk a srovnal na 2:2. Až do stavu 4:3 pro českého tenistu si pak oba hráči drželi servis. V osmém gemu přišel rozhodující okamžik zápasu, Šafránek sebral svému soupeři podání a poté už čistou hrou zápas uzavřel.

„Výkonnost roste. Zápas mi sedl od začátku do konce,“ byl při pozápasovém hodnocení Šafránek spokojený. „Měl jsem trochu slabší chvilku na začátku druhého setu, kdy jsem přišel o podání, ale jinak jsem měl skoro celé utkání převahu. Hned jsem si vzal servis zpátky a nenechal jsem ho, aby se uklidnil. Byl dost nervózní a od začátku se hádal s rozhodčím. To mi pomohlo, abych si věřil. Dobrý zápas z mé strany.“

Krejčíková na úvod smetla Paoliniovou
Barbora Krejčíková (125.) má za sebou úspěšný start do kvalifikace Australian Open, v 1. kole si poradila s italskou tenistkou Jasmine Paoliniovou (157.) jasně 6:2, 6:1. Ve druhém kole se dvaadvacetiletá Češka utká s Číňankou Fang-čou Liou.

Krejčíková hned od úvodu zápas dávala jasně najevo, že dnes se o postupující dlouho rozhodovat nebude. Hned ve třetím gemu prvního setu získala brejk, který následně i přes čtyři brejkboly Paoliniové v následující hře udržela. Poté česká tenistka znovu vzala Italce podání a dokráčela k zisku první sady.

Ta druhá byla z pohledu české hráčky dokonce ještě jasnější. Krejčíková začala brejkem, který následně potvrdila čistou hrou, a v podobném duchu pak pokračovala až do stavu 4:0. Poté zaznamenala Paoliniová čestný úspěch v podobě zisku jednoho gemu, ale tím už pouze odvrátila kanára. Porážce se už vyhnout nedokázala.

„Jsem spokojená, protože byly těžké podmínky a hrála jsem proti nepříjemné bojovné soupeřce,“ hodnotila pro Tenisový svět povedené utkání Krejčíková. „Jsem ráda, že se mi podařil začátek a vydržela jsem hrát v dobrém tempu. V důležitých momentech jsem si pomohla podáním a jsem ráda, že to tak dopadlo. Odehrála jsem rychlý zápas a budu tak snad mít dost sil na další kolo.“

Kolář si hlavní soutěž nezahraje, končí ve 2. kole kvalifikace
Zdeněk Kolář (221.) ve druhém kole nestačil ve dvou setech na Američana Kevina Kinga (213.). Po prohře 1:6, 6:7 (2) se s prvním grandslamem sezony loučí ve druhém kole kvalifikace.

V prvním gemu byl český tenista blízko toho, aby Kingovi sebral podání, ale ani jeden ze tří brejkbolů nevyužil. Kdyby se mu to povedlo, možná by se utkání vyvíjelo jiným směrem. Takhle ale to byl ale Kolář, který jako první přišel o svůj servis, stalo se mu to ve čtvrtém gemu prvního setu. A protože si český tenista neudržel ani další své podání, skončila první sada 1:6 v jeho neprospěch.

Druhý set byl mnohem vyrovnanější. Tentokrát to byl český tenista, který jako první získal výhodu brejku na svou stranu, když sebral ve čtvrtém gemu Kingovi podání. Tento náskok si Kolář držel až do stavu 5:3, druhou sadu však doservírovat nedokázal. Jeho americký soupeř se díky brejku dostal zpátky do hry a v následném tiebreaku už utkání nepustil.

„Nedoservíroval jsem druhý set, ve kterém jsem byl lepší. Trápím se s podáním, což bude asi tím, že nehraju tak dlouho venku,“ přemítal Zdeněk Kolář po nepovedeném utkání v rozhovoru pro Tenisový svět. „Ještě jsem si na to nezvykl a navíc jsem nehrál úplně nejlépe. Věděl jsem, že umí zahrát senzační balony a pak minely. Dneska ale převážilo to první. Konec zápasu byl ale o mně a mých chybách. Teď se přesunu zpátky do haly, zahraju si turnaj v Koblenzi, pak si dám týden volno a potom se uvidí. Návrat na venkovní kurty pak už bude stoprocentně lepší.“

Štefková prohrála nadějně rozehraný zápas
Barbora Štefková (461.) se do druhého kvalifikačního kola Australian Open nepodívá, protože ztratila dobře rozehraný zápas s domácí hráčkou Priscillou Honovou (214.), které podlehla po setech 6:4, 6:7(4) a 4:6.

V prvním setu si obě tenistky dlouho držely své podání a k vidění byl jen jeden brejkbol, ten ale v páté hře Štefková odvrátila. O tři gemy později to pak naopak byla česká tenistka, která soupeřku připravila o podání a ujala se vedení 5:3. První set však doservírovat nedokázala, Honové se povedl okamžitý re-brejk. To nakonec Štefkové vadit nemuselo, protože v dalším gemu se radovala při podání soupeřky ona a první set ukončila výsledkem 6:4.

Ve druhém setu to znovu byla Honová, která jako první přišla o svůj servis a prohrávala 0:2, ale hned vzápětí na to dokázala zareagovat a srovnala na 2:2. Další ztracená podání už ve druhém setu k vidění nebyla, a tak musel rozhodnout tiebreak. Ten se povedl lépe Australance, která ho vyhrála 7:4, když využila hned první setbol.

Také třetí sada tohoto utkání byla velice vyrovnaná, rozhodovalo se až v závěru, kdy Češka doplatila na křeče, které ji trápily. V desátém gemu si poprvé v tomto setu Štefková neudržela podání a stalo se jí to osudným, rozhodující set prohrála 4:6.

„Cítím, že pořád nemám odehraných dost zápasů po té dlouhé pauze, kterou jsem měla. Z toho pramení většina chyb, protože nemám zautomatizované situace, které jsem byla zvyklá na kurtu hrát,“ hodnotila prohrané utkání Barbora Štefková, která odehrála teprve druhé utkání, poté co tenis nehrála od března loňského roku. „Zápas proto nebyl ideální už od začátku. První set jsem vyhrála, protože soupeřka udělala více chyb, já jsem se necítila dobře. Na returnu jsem měla problémy a ke konci zápasu jsem bohužel začala dělat chyby já. I tak to šlo vyhrát, bohužel mi pár míčů chybělo.“

Bouzková prolétla do druhého kola kvalifikace
Marii Bouzkové (173.) se povedlo vystoupení v prvním kole kvalifikace, porazila hladce 6:3, 6:1 japonskou soupeřku Junri Namigataovou (210.). Ve druhém kole si Češka zahraje s jinou Japonkou Miharu Imanišiovou (199.).

Bouzková nezačala utkání dobře, hned při první příležitosti ztratila gem na svém podání. Podařilo se ji ale okamžitě zareagovat a ztracený servis si vzala hned v nejbližší hře zpátky. A v dalším průběhu setu i celého zápasu už to byla pouze ona, které soupeřce dokázala sebrat servis. Sama sice čelila v prvním setu několika dalším brejkbolům, ale ty dokázala udržet a pak od stavu 3:3 získala dva brejky po sobě a první sadu získala 6:3.

Ve druhém setu měla česká tenistka dobrý start. Nejprve si udržela své podání a pak hned soupeřku dokázala brejknout. Bouzková nakonec dovolila Namigataové uhrát gem, až když vedla už 5:0. Japonka odvrátila dva mečboly i kanára, ale na obrat už nedosáhla, v následující hře Bouzková proměnila celkově svůj čtvrtý mečbol.

„Začátek byl docela těžký, hned jsem přišla o podání. Pak jsem zabojovala, soupeřka začala dělat čím dál víc chyb a já díky dobrému servisu všechno překlopila na svou stranu,“ pojmenovala příčiny svého vítězství Marie Bouzková. „Na konci už neměla co ztratit, tak mě donutila k pár chybám, ale pořád jsem měla zápas pod kontrolou. Mám Austrálii moc ráda a užívám si to tady.“

Allertová nadělila soupeřce kanára a postupuje
Denisa Allertová (131.) se v prvním kole kvalifikace na kurtu zdržela jen 58 minut. Po vítězství nad Kanaďankou Carol Zhaovou (149.) 6:3, 6:3 postoupila jakožto prví Češka do druhého kola kvalifikace australského grandslamu. V něm se utká s Bulharkou Elitsou Kostovovou.

Denisa Alertová byla po celou dobu tohoto utkání lepší hráčkou, průběh zápasu držela ve svých rukou. V prvním setu hned při první možné příležitost získala brejk. O ten sice v sedmém gemu přišla a soupeřka snížila na 3:5, ale česká tenistka znovu hned v další hře Zhaovou brejkla a poté první set už doservírovala.

Druhý set netrval ani půl hodiny, české tenistce se více než hodilo, že mohla po sérii nedávných zdravotních problémů pošetřit  síly. Na kurtu se nezdržela ani o sekundu déle než musela, soupeřce uštědřila kanára a proměnila hned první mečbol.

„Začala jsem dobře, hned jsem vedla 3:0 a neudělala jsem skoro žádné chyby. Od začátku jsem se soustředila, nedala jsem soupeřce šanci,“ hodnotila spokojeně utkání pro Tenisový svět Denis Allertová. „Pak soupeřka snížila, trochu se zvedla a tahaly jsme se o každý míček. Nakonec bylo důležité, že jsem za stavu 4:3 zase odskočila a dotáhla první set do vítězství. Ve druhém setu jsem zase začala dobře, nekazila jsem, získala velký náskok a už to bylo dobré.“

Martincová na Kumkhumoovu nestačila, s Australian Open se loučí
Tereza Martincová (142.) se do druhého kola kvalifikace ani letos nepodívá. Stejně jako loni končí už v kole prvním, tentokrát na raketě Thajky Luksiky Kumkhumové (125.), se kterou prohrála po setech 3:6, 0:6.

První set byl na svém začátku vyrovnaný, obě hráčky si držely do stavu 3:3 svá  podání. Pak ovšem Kumkhumová získala brejk i klíčové vedení. Následně si své podání udržela a první sadu ukončila při podání Martincové. Ve druhém setu už Martincová nedokázala své soupeřce vzdorovat, třikrát si prohrála podání a musela se s letošním Australian Open rozloučit s nepopulárním kanárem.

„Ze začátku to bylo fajn, protože jsme hrály výměny. Za stavu 3:3 se to ale zlomilo. Začala hrát perfektní délku od základní čáry, nepustila mě pak do tempa a já jsem se nerozehrála,“ smutnila Tereza Martincová po utkání. „Dělal mi problém i její servis. Nebyl rychlý, ale měl divnou boční rotaci. Byl na mě pořád tlak.“