Mladí a hladoví: Pět hráčů, kteří by v Melbourne rádi vstoupili do dějin

- Jan Vojkůvka

Pohled na vítěze grandslamových turnajů od roku 2006 je především o třech jménech. Dominanci Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče dokázali narušit jen třikrát Andy Murray, třikrát Stan Wawrinka a jednou Marin Čilič s Juanem Martinem Del Potrem. Bude rok 2018 opět stejný, nebo se už v Melbourne dočkáme triumfu některého z hladových čekatelů?

Pokud vynecháme Rogera Federera, ostatní velké hvězdy a stálice trápí všemožná zranění, nebo je doléčují, a nad jejich startem či připraveností bojovat na dvoutýdenním grandslamu v Austrálii visí otazníky. Možná právě turnaj v Melbourne může být prvním, na kterém se premiérové velké trofeje dočkají ti, kteří by měli převzít pomyslný štafetový kolík od stabilních superhvězd mužského tenisu.

Grigor Dimitrov
Ačkoliv bulharský tenista nepatří k vycházejícím hvězdám a na okruhu už se nějaký ten pátek pohybuje, v šestadvaceti letech je právě v ideálním tenisovém věku, kdy by měl zaútočit na svůj premiérový grandslam.

V minulé sezoně všechny překvapil, když se po letech, v nichž se jeho tenisový růst zadrhnul, dokázal konečně prosadit a prožil průlomovou sezonu. Vše začal tituly v Brisbane a Sofii, po nichž si v létě připsal první trofej z kategorie Masters a vše korunoval senzačním vítězstvím na Turnaji mistrů.

Aktuálně třetí hráč světa by měl být v Melbourne největším konkurentem ostřílených mazáků, které do boje povede obhájce loňského titulu Roger Federer.

Alexander Zverev
Dvacetiletý Němec má před sebou zářnou kariéru. Tenisem už v poměrně brzkém věku baví publikum po celém světě a především sbírá úspěchy. Tituly na menších turnajích ATP, i na velkých Masters, se do jeho sbírky jen hrnou. Jenže když přijde řeč na grandslamy, Zverev zrovna nejásá. Jeho nejlepším výsledkem je loňské osmifinále z Wimbledonu a to je pro světovou čtyřku málo.

V Melbourne bude figurovat mezi nejvýše nasazenými s „umetenou“ cestičkou až do semifinále. A tak už se může stát všechno. Jenže dokáže Zverev ve velkém horku a možných pětisetových bitvách uspět? Nebo se bude loučit opět v jednom z prvních kol?

Nick Kyrgios
Tenista, jehož potenciál a talent se blíží k těm, ke kterým se řadí Federer, Nadal a další. Problémem australského bouřliváka je však jeho povaha a občasná nechuť odvádět nejlepší výkony. Ani při trénincích nebývá zrovna největším dříčem a raději pokukuje po basketbalovém míči.

Basketbalistou se ovšem nestal. Stal se tenistou, a pro ně bývají vrcholem roku grandslamy. A zdá se, že letos by to mohl být úspěšný rok Nicka Kyrgiose. Do sezony totiž vstoupil premiérovým vítězstvím na domácím turnaji v kariéře a v Brisbane získal první titul od roku 2016. Sám už si dokázal, že dokáže porážet i ty nejlepší, včetně Nadala či Djokoviče.

Dominic Thiem
Třiadvacetiletý Rakušan po skvělém roce 2016 získal v minulé sezoně jen jeden titul, ale zároveň dokázal vyšplhat až na čtvrté místo světa. Jeho čekání na grandslamový úspěch je však velmi dlouho, a ač dokázal na French Open postoupit dvakrát do semifinále, na ostatních turnajích se ještě prosadit nedokázal. Jenže prořídlé startovní pole v Melbourne nabízí šanci i pro něho. Přesvědčil o svých kvalitách už v Dauhá, kde hladce prošel do semifinále, do kterého ho však nepustila nemoc. Co předvede v Melbourne?

Andrej Rubljov
Dvacetiletý ruský tenista loni šokoval postupem do čtvrtfinále US Open a ukázal, že s touhle mladou puškou z Moskvy se bude muset počítat. Poté sice jeho výkonnost šla dolů, ale před Australian Open prokázal velmi dobrou formu postupem do finále v Dauhá. A velké hráče dělá i schopnost připravit se na vrcholy sezony. Rublev se v Melbourne poprvé představí jako nasazený hráč a rozhodně by si velké tenisové hvězdy měly dát na tohoto mladíka pozor.