Poprvé ve dvou setech! Strýcová zdolala v Sydney další Rusku a zahraje si o semifinále

- Filip Lefenda

Po výhře nad Darjou Kasatkinovou si Barbora Strýcová poradila v Sydney i s další Ruskou. Tentokrát v rámci osmifinále přemohla jednatřicetiletá Češka Jekatěrinu Makarovovou, kterou zdolala 6:4, 6:1 a zaznamenala tak na pátý letošní pokus první vítězství ve dvou setech.

Divoký první set začala lépe Makarovová, jež hned v prvním gemu připravila Strýcovou o servis a brejk posléze potvrdila. Servis nebyl v té době příliš silnou zbraní ani jedné ze jmenovaných. Češka ve třetím gemu odvracela další brejkbol, Ruska v další hře dokonce čtyři. V páté hře Strýcová na podání opět uspěla, musela však přečkat další trio brejkových příležitostí soupeřky.

Byl to v tu chvíli duel nahoru dolů. Za stavu 2:3 měla česká tenistka na příjmu další brejkbol, Makarovová při něm zahrála dvojchybu a bylo srovnáno. Jenže hned v dalším gemu nabídla loňská semifinalistka Rusce postupně dalších šest možností, kterak si vzít výhodu brejku zpět. A Makarovová se sice nechala chvíli pobízet, tu poslední již ale zužitkovala.

Poté jako by kdosi mávl kouzelným proutkem, na kurtu byla najednou pouze jedna žena. Tedy obrazně řečeno, avšak zbytek duelu zcela patřil Strýcové. Ta se nejprve prezentovala rebrejkem, následně brala gem na podání a v desáté hře dokonala na returnu obrat, když zužitkovala hned první setbol.

Viditelně zaskočená Makarovová nevyužila v úvodním a třetím gemu druhé sady vždy shodně jeden brejkbol, sama přitom v jejich mezidobí servis ztratila, a tak rychle prohrávala už 0:3. V šesté hře se pak Strýcová za stavu 4:1 radovala po zkaženém forhendu protivnice z dalšího navýšení náskoku, o pár minut později pak i z vítězství.

To se v letošní sezóně vůbec poprvé zrodilo ve dvou setech a Strýcová si po něm zahraje v Sydney čtvrtfinále. Soupeřkou jí bude světová devatenáctka Ashleigh Bartyová, která v australském "derby" dle očekávání porazila krajanku ze čtvrté stovky žebříčku Ellen Perezovou.

Sydney International (ženy, AUS, 468 910 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Jekatěrina Makarovová (RUS, 33.) – BARBORA STRÝCOVÁ (21.) 4:6, 1:6