Češi v akci: Strýcová Kvitovou nepomstila, Veselý s Berdychem si vybojovali vzájemný zápas

- Daniel Kubelka, David Soumar

Teprve počtvrté v historii londýnského grandslamu nebyla neděle dnem volna, ale i v tento čas bojovali nejlepší světoví tenisté na dvorcích All England Clubu. Odpočinek si nevybrali ani čeští tenisté, do hry se jich dostalo hned devět a to včetně Tomáše Berdycha či Barbory Strýcové. Druhá jmenovaná svůj duel s Ruskou Makarovou prohrála, Berdych byl se Zverem úspěšnější a v dalším kole se utká s Jiřím Veselým, který přehrál Portugalce Sousu.

Jednou z posledních českých žen v pavouku ženské dvouhry byla Barbora Strýcová. Třicetiletá Češka v jedné ze svých nejlepších sezón bojovala o postup do 4. kola Wimbledonu. Plzeňská rodačka nejprve na úvod turnaje v těžké třísetové bitvě udolala Estonku Kontaveitovou, ve druhém kole si pak poradila s Ruskou Rodinovou, které ve druhé sadě dokonce nadělila nepopulárního „kanára“.

Nejlepšímu výsledku z Londýna, čtvrfinále z roku 2014, se ale nepříblížila. Skončila totiž u v bitvě o postup do čtvrtého kola. Ruska Jekatěrina Makarová byla nad její síly. Ta si připsala výhru 6:4 a 6:2, a s českou hráčkou tak vyrovnala bilanci vzájemných střetnutí na 2:2. 

postup do čtvrtého kola Wimbledonu ve dvouhře bojují také dva čeští tenisté, které by v případě výhry svedl v další fázi turnaje los proti sobě, Tomáš Berdych a Jiří Veselý.

Devátý hráč světového žebříčku Berdych si v Londýně zatím počíná takřka bez ztráty kytičky. Hned na úvod sice ztratil set s Tunisanem Jazirim, o kolo dále si však bez větších potíží vylepšil bilanci vzájemných soubojů s Němcem Benjaminem Beckerem, kterého za necelou hodinu a půl vyprovodil z kurtu ve třech setech.

Na třicetiletého Čecha ale nečíhal žádný snadný soupeř. Teprve devatenáctiletý Beckerův krajan Alexander Zverev vystoupal aktuálně na 28. příčku světového žebříčku a patří mezi největší talenty současného tenistu. Na Berdycha však moc neumí, prohrál všechny tři dosavadní bitvy obou hráčů. A čtvrtou prohru přidal i ve WImbledonu. Berdych dal německému sokovi šanci jen ve třetím setu, ve zbylých ale dominoval. Po výhře 6:3, 6:4, 4:6 a 6:1 slaví postup do čtvrtého kola Wimbledonu.

Druhý z českých mužů, jenž zasáhl do bojů dvouhry, je Jiří Veselý. V současnosti 64. hráč světového pořadí si na aktuálně probíhajícím turnaji vede zcela suverénně. Ve dvou zápasech ještě neztratil ani set, ba co víc, po výhře nad Nizozemcem Sijslingem v prvním kole hned v dalším utkání vyprovodil z kurtu jednoho z černých koní turnaje, světovou osmičku Dominica Thiema! Proti Rakušanovi aktuální česká dvojka vyhrála všechny tři sety v tiebreaku a Veselý tak prokázal pevné nervy v klíčových okamžicích zápasu.

Ve třetím zápase letošního Wimbledonu našeho tenistu  čekal Portugalec Joao Sousa. Ten s Rusem Tursunovem potřeboval na postup pět setů, o kolo dále na Američana Novikovova potřeboval jen o jeden set méně. Proti skvěle hrajícímu Veselému mu mohly chybět i síly. Čech ho z kurtu vyprovodil po třech setech (dvarát 6:2 a 7:5).

Karolína Plíšková společně s německou tenistkou Julií Goergesovou potvrdily roli šestého nasazeného páru  a v zápase druhého kola čtyřhry ve Wimbledonu slaví vítězství. V souboji s kazašsko-slovenskou dvojicí Julia Putincevová, Magdaléna Rybáriková vyhrál česko-německé duo ve dvou setech, 6:1 a 6:4. Úvodní sadu zápasu rozhodla čtvrtá hra, kdy Plíšková s Goergesovou připravily soupeřky o podání a totéž se jim podařilo zopakovat ještě o chvíli později, následně při vlastním servisu ukončily první set po výsledku 6:1. Druhé dějství bylo již vyrovnanější a o jeho osudu rozhodl jediný brejk, v pátém gemu se radovala česko-německá dvojice a po výhře 6:4 slavila zisk druhého setu i celého zápasu. 

Do nedělního wimbledonského dění zasáhlo také několik tuzemských hráčů v zápasech čtyřhry. Těžký oříšek čekal ve druhém kole čtyřhry na Lukáše Rosola, který po boku Tunisana Jaziriho vyzval v boji o postupu slavnou dvojici bratří Bryanů. Ti potvrdili roli favoritů a slaví výhru 6:2 a 6:4.

Andrea Hlaváčková společně s Lucií Hradeckou potkaly na cestě do třetího kola francouzsko-švýcarský pár Cornetová, Knollová. O svém předchozím utkání na turnaji rozpovídaly ve včerejším rozhovoru. V prvním kole se pořádně nadřely a lehkou výhru si nepřipsaly ani v tom následujícím. Proti Knollové s Cornetovou sice urvaly první sadu, druhou ale ztratily v tiebreaku, přestože v ní vedly 4:1 a na konci měly několik mečbolů. V rozhodujícím setu Češky prohrávaly 1:5 a nevypadalo to vůbec dobře, pak ale předvedly parádní obrat. Ze zmíněného 1:5 otočil na 7:5 a slaví postup do třetího kola. 

Již v sobotu rozehrály svůj duel také dvojnásobné grandslamové šampiónky Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, utkání proti Gavrilovové a Kasatkinové bylo za stavu 5:5 ve třetím setu předčasně přerušeno. Pár s českým zastoupením bohužel nezvládl dva následující gemy a s turnajem se loučí. 

Pokračují také zápasy pavouka smíšené čtyřhry, kde se v zápase 2. kola proti sobě postavily dvě české hráčky. Barbora Krejčíková společně s Brazilcem Sá stáli v cestě za postupem šestému nasazenému páru, Polákovi Kubotovi s Andreou Hlaváčkovou. Duel se rozhodl až ve třetím setu a dohrával se jako úplně poslední z nedělních klání. Rozhodující sadu ovládli druzí jmenovaní 6:1. 

Česká tenistka Tereza Koplová nestačila v zápase druhého kola kvalifikace turnaje v Nis na domácí Srbku Kenicovou, které podlehla ve třech setech, 4:6, 6:4 a 4:6. S turnajem se tak loučí ještě před zahájením hlavní části soutěže. Nedařilo ani Danielu Vrbovi, který ve stejné fázi vypadl z kvalifikace v rakouském Telfsu, když nestačil na Itala Gabrieliho.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo)

Jekatěrina Makarovová (35.) - BARBORA STRÝCOVÁ (26.) 6:4, 6:2

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo)

JIŘÍ VESELÝ (64.) - Joao Sousa (POR, 31.) 6:2, 6:2, 7:5

Alexander Zverev (GER, 28.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.)  6:3, 6:4, 4:6, 6:1

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 2. kolo)

Jaziri (TUN), ROSOL – B. Bryan, M. Bryan (USA) 3:6, 4:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 2. kolo)

Goergesová (GER), KA. PÍŠKOVÁ [8]– Putincevová, Rybáriková (KAZ, SVK)  6:1, 6:4
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ – Cornetová, Knollová (FRA/SUI) 6:3, 6:7 (2), 7:5
Gavrilová (AUS), Kasatkinová (RUS) – ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) 6:2, 0:6, 7:5

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

Sá (BRA), KREJČÍKOVÁ – Kubot (POL), HLAVÁČKOVÁ 3:6, 6:3, 1:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

O průběhu turnaje Vás budeme informovat v samostatném článku

ITF RAIFFEISEN FUTURE TELFS (muži, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

DANIEL VRBA – Tommaso Gabrieli (ITA, -) 5:7, 2:6

NIS OPEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

Jovana Kenićová (SRB) – TEREZA KOPLOVÁ (CZE, -)  6:4, 4:6, 6:4

ITF Saarlouis (muži,10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

JAN BLECHA - Simon Junk (GER)  7:6, 6:1