WTA Hobart: Vondroušová zvítězila v bitvě mládí, Plíšková ztratila nadějný zápas

- Petr Sumbal

V zápase dvou tenistek z nastupující generace si vedla lépe Markéta Vondroušová. Osmnáctiletá Češka porazila o dva roky starší Rusku Natalii Vichljancevovou po setech 6:4 a 6:3. Vondroušová si po neúspěchu v Aucklandu připsala první letošní vítězství. Své utkání naopak nezvládla Kristýna Plíšková, která nestačila na Kirsten Flipkensovou a podlehla jí 7:5, 5:7, 3:6.

Vondroušová - Vichljancevová 6:4, 6:3
Markéta Vondroušová má za sebou úspěšný start do svého druhého turnaje sezony. Proti Vichljancevové předvedla velmi dobrý výkon, na vítězství jí stačila jen hodina a deset minut. Talentovaná česká tenistka se mohla opřít o své podání, v celém průběhu utkání nečelila ani jednomu brejkbolu soupeřky. Sama využila tři brejkboly ze šesti příležitostí.

První brejk Vondroušové přišel v sedmé hře prvního setu, do té doby si obě hráčky držely bez potíží servis a nebyl k vidění ani jeden brejkbol. Když však začínalo jít v setu do tuhého, Češka na svou soupeřku zatlačila a prolomila její podání. Své si následně bez problému udržela a náskok si pohlídala až do konce. Sadu uzavřela při svém podání hned z prvního setbolu.

Ve druhém setu Vondroušová začala aktivně, ale i přes velký boj a dva brejkboly hned při první příležitosti Vichljancevové podání nesebrala. Povedlo se jí to ale v páté hře druhé sady, kdy si vytvořila klíčový náskok 4:2. Závěr zápasu zvládla mladá Češka sebevědomě, utkání ukončila při podání soupeřky, když využila hned první mečbol. V osmifinále se Vondroušová utká s vítězkou zápasu Mariová - Vekičová.

Kr. Plíšková - Flipkensová 7:5, 5:7, 3:6
Kristýna Plíšková po dramatickém souboji, který trval více než dvě hodiny podlehla Belgičance Kirsten Flipkensové. A to i přesto, že získala první set a ve třetím měla brejk k dobru.

Hned první gem zápasu napověděl o tom, že se bude jednat o velkou bitvu. Plíšková si vybojovala hned čtyři brejkové příležitosti, ani jednu však využít nedokázala. Ve čtvrté hře to pak byla naopak Češka, která měla své podání v ohrožení, ale dva brejkboly soupeřky dokázala odvrátit. Ještě těžší okamžiky pak zažila za stavu 4:5, kdy se dokonce musela vymanit ze dvou setbolů Flipkensové. To Plíškovou nakoplo, hned v dalším gemu Belgičanku brejkla a první set pak už dopodávala.

První tři gemy druhé sady si obě hráčky své podání držely, v dalších dvou se naopak vzájemně brejkly. Rozhodující okamžik tak přišel až v samotném závěru setu. Za stavu 6:5 Plíšková nedokázala sadu dotáhnout do zkrácené hry, neudržela si podání a Flipkensová si vynutila rozhodující set.

V něm sice belgická hráčka jako první přišla o podání a prohrávala 2:3, ale následně dokázala čtyřmi vyhranými gemy v řadě set i celý zápas otočit. V osmifinále tedy nedojde na český souboj a odvetu Plíškové proti Kateřině Siniakové. Druhá jmenovaná ještě musí postoupit z prvního kola a pokud se jí to povede, bude ji v osmifinále čekat Flipkensová.