Chci být jedničkou, prohlásila na začátku sezony Svitolinová. Rok zahájila titulem

- Jan Vojkůvka

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová patří ve svých třiadvaceti letech k nejlepším hráčkám současnosti na okruhu WTA. Není divu, že tenistka, jež už dokázala vystoupat na třetí místo světa, si před sebe klade jen ty největší cíle. Že to však nejsou jen fráze potvrdila tento týden v Brisbane.

„Cílem je stát se světovou jedničkou, ale nechci na sebe tím nějak vystavit tlak,“ řekla v australském Brisbane po vítězství v prvním kole nad Španělkou Carlou Suarezovou Navarrovou.

Od té chvíle si světová šestka zapisovala na své konto jeden skalp za druhým. Po hladké výhře nad Anou Konjuhovou slavila postup do semifinále před Jo Kontaovou a v souboji o postup do finále vyřadila českou jedničku Karolínu Plíškovou po setech 7:5, 7:5.

Sezona Eliny Svitolinové, která obhajuje z minulého roku hned pět titulů, nemohla začít lépe. Přehrála dvě soupeřky z elitní desítky a okamžitě si mohla zahrát o titul. A ten navíc vyhrála po suverénním výkonu, když Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou přejela za 67 minut 6:2, 6:1.

„Na každém turnaji chci hrát svůj nejlepší tenis a neustále se zlepšovat. V každém utkání být silnější nejen fyzicky, ale i mentálně. Přede mnou je spousta věcí, kterých chci dosáhnout, nejen být jedničkou,“ podotkla Svitolinová. Přinejmenším jeden milník si už v Brisbane připsala – získala svůj desátý titul v kariéře.