Hopman Cup: Kerberová se Zverevem udolali Belgičany

- Jan Vojkůvka

Pořádně se na své první vítězství nadřeli němečtí tenisté při vstupu do letošního ročníku Hopman Cupu. V souboji s Belgií musela rozhodnout o vítězném týmu až závěrečná čtyřhra, v níž Němci nakonec vyhráli ve dvou setech.

Novoroční program v australském Perthu obstaral jediný zápas, ve kterém favorizované Německo mělo hodně těžkou práci se srdnatě hrající Belgií, kterou se do Austrálie vydali reprezentovat David Goffin s Elise Mertensová.

Dění na dvorci odstartovalo klání právě mezi Mertensovou a bývalou světovou jedničkou Angelique Kerberovou, které duel s Belgičankou příliš nesedl a místo hladké cesty za vítězstvím se pořádně nadřela.

Kerberová i Mertensová si v průběhu zápasu prohrály pětkrát své servisy a duel trvající bezmála dvě hodiny musely rozhodnout dva tiebreaky, ve kterých větší štěstí měla Němka, jež po výhře 7:6(6), 7:6(1) získala pro svůj tým první bod. V prvním setu přitom musela Kerberová odvracet setbol a byla na pokraji porážky.

V druhém duelu se naopak čekala dramatická bitva mezi Alexanderem Zverevem a Davidem Goffinem. Opak ale byl pravdou. Na dvorci vládl Goffin, který zvítězil dvakrát 6:3. Zverev přitom vstoupil skvěle do druhého setu, ve kterém prorazil Belgičanovi servis a ujal se posléze vedení 2:0. Němec však prohrál pět gemů v řadě a zpátky do zápasu se už vrátit nedokázal.

Rozhodnout tak musela čtyřhra, která se na Hopman Cupu hraje ve formátu Fast4 Tennis, tedy se speciálními pravidly, kdy se sety hrají jen do čtyř gemů a případně za stavu 3:3 se hraje zkrácený tiebreak do pěti bodů.

Úspěšnější v deblu byli Kerberová se Zverevem, kteří vyhráli 4:2, 4:3(2) a získali do hodnocení tabulky skupiny A jedno vítězství, čímž dorovnali domácí Australany, kteří už během silvestrovského dne přehráli přehráli 2:1 Kanadu.

Skupina A
Německo – Belgie 2:1
Angelique Kerberová – Elise Mertensová 7:6(6), 7:6(1)
Alexander Zverev – David Goffin 3:6, 3:6
Kerberová, Zverev – Mertensová, Goffin 4:2, 4:3(2)