Češi v akci: Šafářová v těžké bitvě udolala Čepelovou, Kvitová ve Wimbledonu končí

- David Soumar

Program londýnského grandslamu několikrát komplikoval déšť a i část pátečních duelů musela být odložena. V sobotu tak bude na londýnské trávě bojovat slušná porce Čechů. Kvitová však nezvládla dohrávku s Makarovovou, na kurtech se objevila i Šafářová, jež naopak vybojovala postup do čtvrtého kola. V Marburgu Jan Šátral poprvé v kariéře získal titul na okruhu Challenger Tour. Rozjíždí se i podniky ITF – tomu pardubickému se již tradičně věnujeme v samostatném článku.

Kvitová končí už ve druhém kole

Petra Kvitová se do svého oblíbeného All England Clubu vrátila plná očekávaní. V prvním kole londýnského grandslamu přehrála Rumunku Cristeaovou a ve druhém už během pátku rozehrála duel s Ruskou Makarovovou. Stihl se však odehrát jen jeden set. Ten získala v poměru 7:5 soupeřka tenistky z Fulneku. I kvůli dešti se její dohrávka výrazně natahovala.

Jenže dohrávka zápasu Kvitové nevyšla zcela dle představ. Když už ji konečně podmínky a program pustily na dvorec, rychle sebrala Makarovové servis, ovšem z výhody brejku se příliš dlouho neradovala. Už ve třetím gemu totiž Ruska získala ztracené podání zpět okamžitým rebrejkem. Jak zápas postupoval dál, přišlo opět přerušení kvůli dešti, a pak znovu. Doslova aprílové počasí si s hráčkami dělalo, co chtělo. Komu více tyto pauzy prospěly nejde s určitostí říct, Kvitová totiž v desátém gemu při podání soupeřky měla setbol, ale využít ho nedokázala. Následně sama musel odvracet tři brejkboly.

Druhý set tak dokráčel do tiebreaku a v něm Kvitová trochu zaspala úvod. Se ztraceným podáním prohrávala už 2:5, a ač srovnala vzápětí na 5:5, byla to Makarovová, kdo si vypracoval mečbol. A, bohužel pro českou tenistku, ho dokázala okamžitě využít i přes podání Kvitové.

Pro Petru tak její oblíbený turnaj končí už ve druhém kole a neobhájila tak ani body za třetí kolo z minulého roku. Kvitová dnes byla se svým výkonem přeci jen spokojenější, než v prvním setu zápasu, který se odehrál v pátek. „Myslím, že jsem hrála lépe než včera, o tom není pochyb. Nedařilo se mi hrát krátké balony a právě to byl rozhodující prvek druhého setu a celého utkání,“ popsala desátá hráčka světového žebříčku hlavní příčinu své porážky na pozápasové tiskové konferenci a pokračovala. „Věřila jsem, že to můžu zvrátit, ale bohužel se mi to nepodařilo. Soupeřka v důležitých momentech zápasu nechybovala. Musela jsem hrát aktivně a i když se mi někdy nedařilo, špatné utkání to dnes z mé strany nebylo, spíše naopak,“ zhodnotila Kvitová sobotní neúspěšný duel.

Šafářová zvládla náročnou bitvu

Naopak ve čtvrtém kole je už Lucie Šafářová. Brněnská rodačka hrála souboj třetího kola se Slovenkou Čepelovou, která v předchozí fázi turnaje šokovala vyřazením Španělky Muguruzaové. A ve snové jízdě pokračovala i v první sadě třetího kola. Šafářovou totiž porazila 6:4, přičemž už prohrávala 0:3. Jenže Šafářová své vedení neuhájila a musela dohánět manko. To se jí v druhé sadě podařilo i s úroky, Čepelovou totiž přehrála hladce 6:1.

Zápas, jenž byl několikrát přerušen kvůli dešti, nakonec rozhodovala dramatická bitva táhnoucí se až do 22. gemu! Obě hráčky si vyměnily servisy v osmém a devátém gemu a od té chvíle to byl duel, v němž rozhodovala každá chybička. Blízko dalšího senzačního postupu byla Čepelová v 18. gemu, v němž si vypracovala při podání Lucky mečbol, který však využít nedokázala. To, jako by, zlomilo její dosavadní velmi soustředěný výkon. V následující hře sice uhájila své podání, ale následně to byla Šafářová, kdo převzal otěže zápasu. Po srovnání na 10:10 svedla maratonský souboj o jedenadvacátý gem, ve kterém se přes dvě shody dostala k brejkbolu a prorazila soupeřčin servis. V další hře svůj brejk hned prvním mečbolem potvrdila.

Po náročné bitvě se mohla Lucka začít zaslouženě radovat a pomalu vyhlížet další soupeřku v boji o čtvrtfinále. Tou bude nenasazená Kazaška Švedovová.

Trio českých tenistek bojujících v singlové části pavouka doplnila Kateřina Siniaková. Tu ale rozhodně nečekal lehký úkol. A nakonec se ukázalo, že zahrát si proti třetí nasazené Polce Agnieszce Radwanské bylo nad síly české tenistky. Siniaková v prvním setu přišla o jeden servis a v tom druhém hned o tři. Porážka 3:6, 1:6 je možná až přespříliš krutá, ale ukázala, že síly byly v tomto utkání třetího kola rozvrženy zcela jasně. Siniaková přesto zanechala ve Wimbledonu vynikající dojem.

Šátral slaví premiérový triumf na Challenger Tour

Český tenista Jan Šátral až do tohoto týdne nepoznal, jaké to je postoupit do semifinále na challengeru. V německém Marburgu se mu podařilo nejen postoupit do semifinále, ale také do finále a v něm vybojovat svůj první titul na tomto okruhu!

První set rozhodně nebyl tak jednoznačný, jak výsledek 6:2 naznačuje. Argentinec Marco Trungelliti dokázal Šátralovi i sebrat jednou podání, ale český hráč, ač rozhodně nepodával na servisu ideální výkon, si v důležitých okamžicích dokázal pomoci prvním podáním a naopak na returnu svého soupeře často přehrával. O tom koneckonců svědčí i poměr uhraných míčků při Trungellitiho servisu - Argentinec vyhrál 30 míčků, zatímco Šátral na returnu 33!

Po vyhraném prvním setu vstoupil Šátral dobře i do sady druhé, v níž se dostal k brejku, a ač následně o tuto výhodu přišel, rychle ji vybojoval zpět. Za stavu 3:1 si Šátral vypracoval dva brejkboly, ale nedokázal je přetavit v další zisk soupeřova servisu a výrazně si tím zkomplikoval situaci. Jak se totiž ukázalo, Trungelliti finálový boj rozhodně nevzdával a v osmém gemu to byl on, kdo měl dva brejkboly na kontě. Místo, aby pomalu doservírovával zápas s náskokem dvou brejků, tak musel Šátral sám hrozby ztráty podání odvracet.

Naštěstí se však Šátral z problémů dostal, srovnal na shodu a následně odvrátil i třetí brejkbol v osmém gemu. Uhájil si podání a zbýval poslední krok k premiérovému titulu na Challenger Tour.

Šátral ho učinil v desátém gemu, v němž doservíroval zápas a po výhře 6:2, 6:4 se kromě prvního titulu na Challenger Tour v kariéře mohl radovat i z 90 bodů do světového žebříčku a tučné prémie v hodnotě 6 150 eur.

Šátralova sezona až do turnaje v Marburgu nebyla tolik vydařená, jako ta loňská, kdy se dokázal prosazovat na challengerech a vybojoval hned šestkrát čtvrtfinále. Letos se naopak hodně dlouho trápil a právě v Marburgu se dostal po půl roce opět do čtvrtfinále turnaje této kategorie. Jeho cesta se však nezastavila a pětadvacetiletý tenista dosáhl životního výsledku.

Úspěšný den Čechů ve wimbledonském deblu

Na travnatých kurtech se představila i řádka českých deblistů a deblistek. Mezi muži byly páry s tenisty z České republiky jen dva, ženských dvojic ale hned pět! 

Lukáš Rosol prošel po boku Tunisana Jaziriho do druhého kola přes Brity Evanse s Glasspoolem, které porazili 6:4, 6:2. Do druhého kola čtyřhry postupují i Radek Štěpánek a Srb Nenad Zimonjič, kteří si poradili s americkým párem a černými koni celého turnaje Stevem Johnsonem a Samem Querreyem, které porazili 7:6, 6:3.

V ženské části pavouka duo H+H dohrávalo třetí sadu klání s Číňankami Liangovou a Wangovou. Po výhře 9:7 slaví postup do další fáze turnaje. K vidění ale jsou další čtyři zápasy s českou stopou. Karolína Plíšková s Goergesovou budou dokonce čelily Češce Allertové, jež nastoupila se Slovenkou Schmiedlovou. Duel trval necelou hodiny, výhru 6:2 a 6:1 oslavily první jmenované.

Do další fáze prošla také Květa Peschkeová, jež hraje po boku Němky Groenefeldové. Soupeřkami této dvojice byla rusko-italská dvojice Kuzněcovová, Vinciová, a ač první sady vyhrály soupeřky česko-německého páru 7:5, v dalších dvou sadách se mohla radovat Peschkeová. Ta nakonec se svou partnerkou zvítězila 6:2, 6:1.

Barbora Strýcová hraje ve Wimbledonu čtyřhru po boku Nizozemky Krajicekové a společně dokázaly otočit špatně se vyvíjející zápas proti Erraniové a Kalašnikovové. Po prohrané první sadě 4:6 se česko-nizozemský pár raduje z postupu po výhře 7:5, 6:2.

Michnev ztratil dobře rozehraný zápas

Velmi blízko postupu do finále kvalifikace v Braunschweigu byl Petr Michnev, který ukázal výbornou formu už tento týden v Pardubicích. A i na německém challengeru nebyl daleko od úspěchu, s Indem Nagalem vyhrál první set v tiebreaku a v tom druhém dotáhl dějství rovněž do zkrácené hry. Jenže tentokrát neuspěl, prohrál 5:7 a musel do třetího setu, kde mu Nagal velmi rychle odskočil. 

Zápas plný brejkbolů a ztracených podání nakonec urval pro sebe právě Sumit Nagal, který sice ztratil podání za stavu 5:2, ale následně opět Michnevovi sebral servis a ukončil zápas vítězstvím 6:3 ve třetí sadě. Klíčovým se pak zdál rychlý brejk, kterého Nagal na začátku sady dosáhl a čímž si vypracoval náskok, který už nepustil a naopak dokázal navýšit.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

PETRA KVITOVÁ (10.) – Jekatěrina Makarovová (RUS, 35.)  5:7, 6:7(5)

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (29.) – Jana Čepelová (SVK, 124.) 4:6, 6:1, 12:10

Agnieszka Radwaňská (POL, 3.) – KATAŘENIA SINIAKOVÁ (114.) 6:3, 6:1

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 1. kolo)

Evans, Glasspool (oba GBR) – Jaziri (TUN), ROSOL 4:6, 2:6

ŠTĚPÁNEK, Zimonjič (SRB) – Johnson, Querry (oba USA) 7:6, 6:3

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 1. kolo)

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ – Liang, Wang (CHN)  7:6 (3), 3:6, 9:7 .

Goergesová, Ka. PLÍŠKOVÁ – ALLERTOVÁ, Schmiedlová (SVK) 6:2, 6:1

Schuursová (NED), VORÁČOVÁ – Garciaová, Mladenovicová (ESP/FRA) 2:6, 2:6

Eraniová (ITA), Kalašnikovová (GEO) – Krajiceková (NED), STRÝCOVÁ 6:4, 5:7, 2:6

Groenfeldová (GER), PESCHKEOVÁ – Kuzněcovová, Vinciová 5:7, 5:2, 6:1

Gavrilová (AUS), Kasatkinová (RUS) – ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) 6:2, 0:6, 5:5 přerušeno, dohrávat se bude 3.7.

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Sa (BRA), KREJČÍKOVÁ – Peers (AUS), Stosurová (AUS) 6:4, 4:6, 6:4

CHALLENGER TOUR

MARBURG OPEN (muži, 42 500 €, antuka, finále)

JAN ŠÁTRAL (272.) – Marco Trungelliti (ARG, 150.) 6:2, 6:4

SPARKASSEN OPEN (muži, 106 600 €, 2. kolo kvalifikace)

PETR MICHNEV (540.) – Sumit Nagal (IND, 409.) 7:6(3), 6:7(5), 3:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, semifinále dvouhry a finále čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

TENNISPARK SKOPJE F2 (muži, 10 000 USD, antuka, finále čtyřhry)

SALABA, Serdarusič (CRO) – Jotovski, Lazov 2:6, 6:3, 6:10

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, finále čtyřhry)

Kuškovová (RUS), ŠUMOVÁ – Gjorčeská (MKD), Molinerová (ARG) 6:1, 1:6, 7:10

ITF RAIFFEISEN FUTURE (muži, 10 000 USD, antuka, první kolo kvalifikace)

DANIEL VRBA – Jakob Aichhorn (AUT, -) 4:6, 6:3, 3:2 přerušeno, odloženo

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, první kolo kvalifikace)

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1255.) – Maria Victoria Negotaová (ROU, -) 6:2, 6:2

BARBORA KIJASOVÁ – Oana Irimescuová (ROU, -) 6:2, 1:6, 7:5

NIS OPEN (ženy, 10 000 USD, antuka, první kolo kvalifikace)

Teodora Djordjevicová (ITA, -) – TEREZA KOPLOVÁ 2:6, 0:6