Kariéra po kariéře. Groth uvažuje o návratu k fotbalu

- David Soumar

Jakým směrem se vydat? Čemu věnovat svou energii? Otázky, které vyvstávají při ukončování kariér většiny sportovců. Sam Groth, který plánuje své 13leté počínání v tenisovém kolotoči utnout po letošním Australian Open, našel další sportovní odvětví, ve kterém by se rád uchytil. V australském fotbalu se poprvé ukázal během tenisové pauzy v roce 2011. Nyní o návratu na trávník vážně uvažuje.

„Těším se na to. Uzavřu jednu kapitolu a další se rázem otevře,“ říkal Groth v říjnu, když oznamoval, že po Australian Open ukončí kariéru a zároveň doufal: „Snad si najdu něco, co mě bude opravdu bavit.“

S hledáním aktivity, která australskému tenistovi s dělovým servisem vyplní netenisový život, rozhodně neotálí. Během exhibičního zápasu pořádaného Australskou tenisovou federací se objevil na trávníku s legendami v Austrálii tolik populárního sportu ragbyového typu. Při té příležitosti uvedl, že návrat do fotbalu nezavrhuje.

Zkušenosti s ním už totiž má. V roce 2011, tedy v době, kdy se nevěnoval tenisu, byl členem rezervního týmu Vermont Football Chloub v Eastern Football League.

Groth se na exhibičním zápase setkal i s Brentem Harveym, držitelem rekordu v počtu ligových startů. Harvey se ho nebál oslovit a dotázal se, zda se Groth neplánuje dát znovu na fotbal. „Trochu jsme si o tom popovídali. Harvey je připraven zapracovat na mojí kopací technice,“ říkal Groth s úsměvem pro web heraldsun.com.au.

Groth pravidelně reprezentoval australský tým v Davis Cupu a v minulosti došel do třetího kola na grandslamu. Povede se mu i v novém sportovním odvětví?

„Jsme sice nyní stále stoprocentě soustředěný na tenis, už jsem si ale zatrénoval a potkal i pár lidí o fotbalu. Příští rok budu mít volný čas, který budu potřebovat vyplnit sportem. Mám fotbal rád, takže mě možná uvidíte, jak nastupuji za Bulldoky (North Heidelberg),“ vysvětloval australský tenista.