WTA

Z trojky až do třetí desítky žebříčku. Co stojí za propadem Radwanské?

- Petr Sumbal

Polská tenistka Agnieszka Radwanská zažila sezonu, na kterou by nejradši zapomněla. Rok 2017 začínala jako třetí nejlepší tenistka na světě a zakončila ho jakožto hráčka až třetí desítky na 28. místě.

Radwanská za svou bohatou kariéru posbírala řadu úspěchů, tím největším bylo vítězství na Turnaji mistryň v roce 2015. Skvělá byla pro polskou tenistku i sezona následující, ve které vyhrála tři tituly, turnajové vítězství oslavila v Šen-čenu, New Havenu a Pekingu a zakončila rok na třetím místě žebříčku. Letos se však Radwanská z elity vytratila.

Zkušená Polka se žebříčkem WTA za jednu sezonu propadla o pětadvacet míst až na 28. místo. Začátek roku přitom pro Radwanskou nevypadal špatně. V Šen-čenu sice vypadla překvapivě už ve čtvrtfinále, poté ale v Sydney skončila až ve finále. Tady však trápení začalo. Od lednového Australian Open až po dubnový turnaj ve Stuttgartu Radwanská nedokázala postoupit dál než do druhého kola. A ani zbytek sezony nebyl o moc lepší - špatné výsledky na grandslamech, jen jedno finále a žádný titul.

Tenis je jak známo z velké míry o psychice a na Polce bylo vidět, že si v zápasech nevěřila. S psychikou odešla také zarputilost a bojovnost, které tuto hráčku vždycky zdobily. Velkou zbrání Radwanské byla v minulosti také taktická vyspělost, díky které přehrávala silnější soupeřky, stejně jako výborný pohyb po dvorci. To vše se ale postupně z její hry vytratilo. Občas navíc osmadvacetiletou hráčku brzdila i zranění.

Bude to v nové sezoně 2018 lepší? Výhodou Radwanské může být, že v průběhu celého roku nebude obhajovat velká kvanta bodů. Jeden dobrý výsledek klidně může Polku znovu nastartovat k lepším zítřkům, třeba i návratu do nejlepší desítky.