Češi v akci: Berdych a Strýcová v Londýně postupují, Šátral poprvé v kariéře ve finále challengeru

- Daniel Kubelka

Již šestý hrací den odstartuje v pátek na kurtech All England Clubu. Potíže s počasím v úvodu turnaje stejně jako včera i dnes našlapaly zápasový program. V bohatém pátečním schématu se postupně objeví čtyři čeští tenisté ve dvouhře. Postup do třetího kola již slaví Tomáš Berdych a Barbora Strýcová, do hry se dostanou ještě další dvě české tenistky. Hrálo se i v německém Marburgu, kde Jan Šátral vybojoval své vůbec první finále na turnaji kategorie challenger!

Berdych se Strýcovou slaví postup, Kvitová ztratila první set

Tomáš Berdych odehrál v pátek teprve své druhé utkání na letošním Wimbledonu. V zápase druhého kola se dlouhodobá tuzemská jednička utkala s Němcem Benjaminem Beckerem, aktuálně 102. hráčem světového žebříčku a Berdych potvrdil, že se mu na tohoto soupeře dlouhodobě daří. V celkově sedmém vzájemném zápase si totiž na své konto v pátek připsal již šesté vítězství, když svého soupeře přehrál hladce ve třech setech 6:4, 6:1 a 6:2. 

Nejvyrovnanější částí pátečního zápasu byl jeho úvodní set. Oba tenisté si poměrně s přehledem drželi svá podání, zlom nastal v deváté hře, kdy Berdych musel odvracet dva brejkboly, s těžkou situací si ale poradil a sám hned v dalším gemu připravill Beckera o jeho podání. Druhý proměněný setbol znamenal zisk úvodní sady v poměru 6:4. Další dějství se proměnilo ve velkou jízdu dlouhodobé české jedničky. Devátý hráč světového žebříčku získal prvních pět her druhého setu a jen málo dělilo Beckera od toho, aby vyfasoval ostudu v podobě "kanára". Snížení na 1:5 však vůbec nic neznamenalo, Berdych hned poté čistou hrou při svém podání uzavřel druhou sadu výsledkem 6:1. Třetí, a jak se záhy ukázalo i poslední set utkání, zlomil český hráč ve svůj prospěch již ve třetí hře. Becker znovu neudržel servis, což následně zopakoval i v sedmém gemu a Berdych při svém podání celý zápas po třech setech ukončil.

Životní sezónu zažívá Barbora Strýcová. Aktuální česká trojka drží 26. místo na žebříčku WTA a již nyní je jasné, že se po skončení londýnského grandslamu posune ještě o několik příček výše. Finalistka letošních turnajů v Dubaji a Birminghamu v prvním kole musela otáčet utkání s Estonkou Kontaveitovou, v dnešním druhém zápase na turnaji ale neměla větších potíží s Ruskou Rodinovou, kterou porazila ve dvou setech, 6:4 a 6:0.

Začátek utkání ale oběma tenistkám příliš nevyšel. Prvních pět her si ani jedna z nich nedokázala udržet svůj servis, rozhodující pro vývoj úvodní sady tak byla šestá hra, kdy Strýcová poprvé podržela podání, navýšila svůj náskok na dvě hry a ten bezpečně udržela až do konce úvodního dějství. Druhý set už byl jasnou záležitostí plzeňské rodačky. Ta hned na startu sady ukradla Rodinové její servis, totéž se jí podařilo v průběhu setu ještě dvakrát zopakovat a soupeřce tak na závěr jejího účinkování v Londýně nadělila nepopulárního kanára! Strýcová se v dalším zápase na turnaji utká s vítězkou duelu mezi Petrou Kvitovou a Jekatěrinou Makarovovou.

Petra Kvitová se vrátila na místo činu. Tak by se dal nazvat comeback české jedničky do Wimbledonu, který již dvakrát dokázala celý vyhrát a který patří mezi nejoblíbenější turnaje šestadvacetileté hráčky. Kvitová, která působí v Londýně jako desátá nasazená tenistka, si v prvním kole hladce poradila s nepříjemnou Rumunkou Soranou-Mihaelou Cirsteaovou. V pátek na ni však čeká o poznání těžší soupeřka, Jekatěrina Makarovová z Ruska, a to se potvrdilo také v prvním setu. Makarovová vstoupila do osmého vzájemného zápasu obou hráček lépe a získala úvodní dvě hry. Česká tenistka získala ztracené podání zpět v osmé hře, jenže vyrovnané skóre dlouho nevydrželo. Jedenáctý gem znovu přinesl ztracený servis v podání naší hráčky a i přes napínavý průběh dvanácté hry, kdy měla Kvitová dva brejkboly, se k rebrejku již nedostala. Ruska tak zvítězila v první sadě v poměru 7:5. Hned poté byl zápas kvůli dešti přerušen a dohrán bude až během soboty.

Šafářová se do hry nedostala

Již o kolo dále než obě výše uvedené Češky je na turnaji Lucie Šafářová. Devětadvacetiletá brněnská rodačka po zdravotních patáliích z přelomu roku a neúspěšném vstupu do nové sezóny snad konečně našla ten správný zápasový rytmus. V Londýně vyhrála již dva zápasy, přičemž hned ten první byl pro Šafářovou psychicky ohromně těžký, když ve třech setech soupeřila se svou deblovou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Ve včerejším druhém kole pak již bez větších potíží přehrála Američanku Crawfordovou. V pátek však na naší hráčku číhá Slovenka Jana Čepelová, která aktuálně drží 124. místo žebříčku a za normálních okolností by asi neměla být pro Šafářovou výraznější soupeřkou, obzvlášť s přihlédnutím k postavení v žebříčku a také s ohledem na vzájemnou bilanci. Češka opanovala jediný regulérní vzájemný zápas před třemi lety v Praze. Ale pozor! Čepelová ve čtvrtečním zápase druhého kola šokovala celý svět, když z turnaje poslala domů jednu z největších favoritek celého turnaje a vítězku nedávného French Open, Španělku Garbine Muguruzaovou!

Ve hře se kromě čtyř českých zástupců ve dvouhře mělo představit také sedm hráček v utkání deblové části turnaje. Své úvodní vystoupení ve Wimbledonu již včera rozehrály Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, jejichž duel s Číňankami Liang, Wang byl za stavu 1:1 na sety a 6:6 ve třetí sadě předčasně ukončen kvůli tmě. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou své úspěšné tažení z posledního grandslamu nezopakují a s Wimbledonem se loučí již po prvním kole.  V zápase proti španělské dvojici Medinaová Garriguesová, Parraová-Santonjaová prohrál český pár ve třech setech, 6:4, 4:6 a 3:6. 

Představit se měly také Renata Voráčová s Nizozemkou Schuursovou, které prošly do hlavní fáze soutěže skrz dvoukolovou kvalifikaci a také v české bitvě Karolína Plíšková po boku Němky Groenefeldová proti Denise Allertové bojující společně se Slovenskou Schmiedlovou. Tyto dva zápasy však byly přeloženy až na sobotu.

Jan Šátral dává zapomenout na nepříliš povedené výkony na okruhu v posledních měsících a na turnaji v německém Marburgu vybojoval své vůbec první finále na turnaji kategorie challenger. Pětadvacetiletý Šátral, který si v minulém týdnu připsal své premiérové vítězství na trávě v rámci prvního kola kvalifikace Wimbledonu, si v pátečním semifinálovém zápase, mimo jiné také jeho vůbec prvním na okruhu, přehrál domácího Daniela Brandse ve dvou setech, 6:1 a 6:3!

První set utkání mezi Šátralem a Brandsem, který je na žebříčku o více než 140 míst výše než český tenista, byl vyrovnaný pouze v samotném začátku. Pětadvacetiletý Čech ve čtvrté hře prorazil servis svého soka, což se mu o chvíli později povedlo zopakovat a v sedmém gemu úvodní sadu na třetí pokus ukončil. Druhé dějství už mělo vyrovnanější průběh. Šátral nejprve ve druhém gemu odvrátil dva brejkboly, aby po dvojchybě Brandse v sedmé hře za stavu 3:3 využil hned svůj první. V devátém gemu útočil měl Brands k dobru dva gemboly, těch však nedokázal využít a Šátral dokonalým obratem a prvním proměněným mečbolem celé utkání ukončil.

Marie Bouzková se tenisovým turnajem v polské Toruni loučí ve čtvrtfinále. V pátečním zápase o postup do semifinále nestačila sedmá nasazená hráčka na Marii Irine Baraové z Rumunska, když za celé utkání uhrála jediný gem a podlehla ve dvou setech, 0:6 a 1:6.

Tereza Smitková se s turnajem ITF v polské Toruni překvapivě loučí již ve čtvrtfinále Druhá nasazená hráčka nestačila na Slovinku Tadeju Majerovicovou a padla ve dvou setech, 6:7 (3) a 4:6.

V Toruni se nedařilo ani Gabriele Pantůčkové. Ta dnes po dohrávce včera přerušeného zápasu druhého kola nastoupila i k zápasu čtvrtfinálovému, ve kterém podlehla Španělce Paule Badosaové Gilbertové ve třech setech, 3:6, 6:2 a 1:6. Ze tří českých tenistek na polském podniku se tak žádná přes dnešní čtvrtfinálové kolo nedostala.

Lenka Kunčíková s Karolínou Stuchlou si finále čtyřhry v polské Toruni nezahrají. V zápase s rusko-rumunskou dvojicí musel o vítězkách duelu za stavu 1:1 na sety rozhodnout supertiebreak, v němž se však Češkám nedařilo a podlehly v poměru 7:10.

Jesika Malečková postup do semifinále turnaje v německém Stuttgartu nevybojovala. Po prohrané první sadě zápasu s domácí Němkou Annou Zajovou zvítězila česká hráčka ve druhém dějství v poměru 7:5 , ve třetím setu vedla již 5:2, jenže výhodný stav nevyužila a po prohře v tiebreaku se s turnajem loučí.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

TOMÁŠ BERDYCH (9.) - Benjamin Becker (GER, 102.)  6:4, 6:1, 6:2

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

Jevgenija Rodinová (RUS, 102.) - BARBORA STRÝCOVÁ (26.)  4:6, 0:6
PETRA KVITOVÁ (10.) - Jekatěrina Makarovová (GER, 35.)  5:7, přerušeno - dohrává se 2.7.

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (29.) - Jana Čepelová (SVK, 124.) - odloženo na 2.7.

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 1. kolo)

Medinová Garriguesová, Parraová-Santonjaová (ESP) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 4:6, 6:4, 6:3 
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ – Liang, Wang (CHN)  7:6 (3), 3:6, 6:6 - přerušeno - dohrává se 2.7.
Goergesová, KA. PLÍŠKOVÁ – ALLERTOVÁ, Schmiedlová (SVK) - odloženo na 2.7.
Schuursová (NED), VORÁČOVÁ – Garciaová, Mladenovicová (ESP/FRA) - odloženo na 2.7.

CHALLENGER TOUR

MARBURG OPEN (muži, 42 500 €, antuka, semifinále)

Daniel Brands (GER, 131.) - JAN ŠÁTRAL (272.)  1:6, 3:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, semifinále dvouhry a finále čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

TENNISPARK SKOPJE F2 (muži, 10 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)

SALABA, Serdarusić (CRO) – Fortuna, Jandrić (ITA, SRB)  7:6 (2), 6:4

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

JESIKA MALEČKOVÁ – Anna Zajaová (GER)  5:7, 7:5, 6:7 (7)

Semifinále čtyřhry

Kuškovová (RUS), ŠUMOVÁ – Gerlachová, Ruefferová (GER)  6:7 (4), 7:6 (2), 10:7

DRIEKLEUR CHALLENGER ZEELAND MIDDELBURG (ženy, 25 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)

KRAMPEROVÁ, Peraová (USA) – Lemoineová, Wacannová (NED)  3:6, 5:7

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD + H, antuka, 2. kolo dvouhry)

Maja Chwalinská (POL, -) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ (350.) 4:6, 6:1, 4:6

Čtvrtfinále dvouhry

Irina Maria Baraová (ROM, 358.) - MARIE BOUZKOVÁ (271.)  6:0, 6:1
Tadeja Majericová (SLO, 262.) - TEREZA SMITKOVÁ (224.)  7:6 (3), 6:4
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (350.) - Paula Badosaová Gilbertová (ESP, 245.)  3:6, 6:2, 1:6

Semifinále čtyřhry

KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ – Baraová, Savinychová (ROM/RUS)  2:6, 6:4, 7:10

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

NATÁLIE NOVOTNÁ (1049.) - Manca Pislaková (SLO, 889.)  1:6, 2:6
Blanka Bekefiová (HUN, 698.) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (553.)  6:4, 3:6, 6:2