Tenisová extraliga: Prostějov ovládl domácí soutěž už podesáté v řadě

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Už podesáté v řadě slaví tenisté TK Aagrofert Prostějov titul z domácí extraligy. Hanácký tým zdolal v repríze loňského finále pražskou Spartu 5:1 na zápasy, rozhodující pátý bod zajistil favoritům reprezentant Jiří Veselý, jenž zdolal v dramatickém utkání krajana Marka Jaloviece. Prostějov triumfoval v tuzemské týmové soutěži celkově již popatnácté.

Kovalík získal první bod pro Prostějov
První bod letošního finálového střetnutí jde na konto prostějovského Agrofertu, který útočí na zisk desátého titulu v řadě. Postaral se o to Slovák Jozef Kovalík, hráč druhé světové stovky. Slovenský tenista ve službách hanáckého klubu porazil v dopoledním střetnutí v souboji týmových trojek Michala Konečného po setech dvakrát 6:4 a poslal Prostějov do vedení. 

Samotný duel byl však poměrně vyrovnaný a outsider Konečný držel s favorizovaným Slovákem krok. V koncovkách obou setů se však dařilo lépe Kovalíkovi, který dokázal proměnit hned čtyři brejkboly, kdežto český tenista pouze dva. 

Plíšková zdolala v třísetové bitvě Kvitovou
Druhý prostějovský bod ve finálovém souboji vybojovala týmová jednička Karolína Plíšková, která ve strhujícím souboji porazila Petru Kvitovou po setech 6:4, 3:6 a 6:1.

Do souboje dvou českých tenisových hvězd mohla vstoupit lépe Kvitová, které se však nepodařilo proměnit ve druhé hře řadu brejkbolů. Hned v následujícím gemu o své podání naopak přišla. Tento brejk se ukázal jako rozhodující, neboť Plíšková si své vedení dokázala udržet.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka dokázala ve druhém setu vylepšit hru na servisu a navíc poprvé v zápase prolomila servis světové čtyřky. Kvitová dovedla druhou sadu do vítězného konce a o osudu tohoto utkání musel rozhodnout třetí set.

V něm však kralovala aktuální světová čtyřka, která získala hned čtyři gemy v řadě a mířila za výhrou. Kvitová měla poté dva brejkboly, ani jeden však nevyužila. Světová čtyřka promarnila v šestém gemu hned tři mečboly, čímž Kvitová odvrátila hrozbu "kanára". Hned v následující hře však Plíšková ukončila utkání při vlastním podání. 

Vocel šokoval Pavláska
O velké překvapení finálového souboje tenisové extraligy se postaral Matěj Vocel! Hráč z deváté stovky světové žebříčku zaskočil Adama Pavláska, kterého porazil poměrně hladce setech 6:2, 6:3. Vocel tak získal pro svůj tým velmi důležitý bod, neboť dokázal snížit vedení prostějovského Agrofertu.  

Šafářová porazila Siniakovou
Další bod na konto prostějovského Agrofertu přidala Lucie Šafářová. Bývalá světová pětka porazila v souboji dvou fedcupových reprezentantek Kateřinu Siniakovou po setech 7:6(6) a 6:4.

Úvodní sada nabídla velmi vyrovnanou podívanou, a tak se rozhodovalo až v tiebreaku. V něm se dařilo lépe Šafářové, která se ujala vedení v zápase. Úvod druhého setu se však podařilo lépe Siniakové, která vedla již 3:1. Od té chvíle se však výkon Šafářové výrazně zlepšit, prostějovská hráčka dokázala vývoj otočit a dovedla utkání do vítězného konce, čímž přidala na konto Agrofertu již třetí bod.

Gomboš vybojoval pro Prostějov mečbol
Prostějovský Agrofert se přibližuje desátému titulu v řadě! O zisk celkově čtvrtý bod hanáckého klubu se postaral Slovák Norbert Gomboš, který dokázal porazit Petr Michneva po setech dvakrát 6:3. Gomboš dokázal v toto duelu svého soupeře dvakrát brejknout, jednou v každém setu. Hlavním klíčem k výhře byl především servis slovenského tenisty, který nepustil Michneva ani k jednomu brejku. 

Rozhodující bod Prostějova přidal Veselý
Dramatický duel, po němž vypukly očekávané prostějovské oslavy – to bylo měření sil mezi Markem Jaloviecem a Jiřím Veselým. První set byl ve znamení servírujících hráčů, oba protivníky musel rozsoudit až tiebreak. V tom si vedl o trochu lépe favorit, který vyhrál nejtěsnějším rozdílem dvou bodů 7:5. Jaloviec ale bojoval se známějším krajanem dále, za stavu 2:2 ve druhé sadě si pak vynutil první brejk, který o dva gemy později dokonce zopakoval a získal tak druhé dějství překvapivě snadno 6:2.

Třetí set už ale patřil Veselému. Ten ve čtvrtém gemu poprvé uspěl na returnu a poté, co brejk potvrdil, odskočil do náskoku tří her. Jaloviec hájící barvy Sparty následně dvakrát snížil, servis soupeře už ale neprolomil. Veselý vyhrál sadu 6:4 a získal tak pro Prostějov rozhodující pátý bod. Tým z Hané triumfoval v soutěži už podesáté v řadě, celkově pak po patnácté.

Rozhovor s Jaroslavem Navrátilem

TK Sparta Praha – TK Agrofert Prostějov 1:5
Petra Kvitová – Karolína Plíšková 4:6, 6:3, 1:6
Michal Konečný – Jozef Kovalík (SVK) 4:6, 4:6
Matěj Vocel – Adam Pavlásek 6:2, 6:3
Kateřina Siniaková – Lucie Šafářová 6:7(6), 4:6
Petr Michnev – Norbert Gomboš (SVK) 3:6, 3:6
Marek Jaloviec – Jiří Veselý 6:7(5), 6:2, 4:6