Mirzaová trpí bolestmi. Elitní deblistka musí vynechat Australian Open

- Jan Vojkůvka

Blížící se první grandslam nové sezony přišel s předstihem o jednu z nejlepších deblistek světa. Indická tenistka Sania Mirzaová se musela z Melbourne odhlásit kvůli přetrvávajícím problémům s pravým kolenem.

„Mám něco, čemu se říká skokanské koleno, strašně to bolí,“ cituje Mirzaovou oficiální web WTA. „Nevadí mi to při chůzi, ale když změním směr, tak to bolí. To je největší problém. Mohu běhat jen rovně.“

Mirzaová kvůli bolestem v pravém koleni musela udělat těžké rozhodnutí a odhlásit se z Australian Open, kde v roce 2016 společně s Martinou Hingisovou vyhrála deblový triumf a v letošním roce dokráčela s Chorvatem Ivanem Dodigem až do finále mixu.

„Když jsem před pár měsíci mluvila se svým doktorem, řekl mi, že si mám dát pár měsíců pauzu a pak uvidíme, jak se to bude vyvíjet, než přistoupíme k případné operaci nebo injekcím,“ uvedla indická deblistka. „Když jsem po byla po dvou měsících na vyšetření, bolest o moc menší nebyla. Takže nás teď čeká rozhodnutí, jestli s tím jít na operaci nebo zkusit pár injekcí. Je to tak trochu ve hvězdách.“

Mirzaová kvůli „skokanskému koleni“ vynechá nejen Australian Open, ale zdá se, že její přestávka od tenisu bude muset být mnohem delší. Sama přiznává, že zatím vůbec netuší, kdy by se mohla na kurty vrátit.

„Nemohu říct s jistotou kdy, ale určitě to nebude dřív než za pár měsíců. Doufám, že budu zase zdravá,“ dodala.

Skokanské koleno (zdroj: Fyzioklinika.cz): Místo, kde se šlacha čtyřhlavého stehenního svalu (extenzoru/natahovače kolena) upíná na holenní kost, je velmi náchylné k různým druhům postižení či poranění, jelikož je tu velký tlak a tah. Pokud je úpon čtyřhlavého stehenního svalu přetěžován, bolest se velmi často projevuje v místě úponu tohoto svalu k holenní kosti – přímo pod čéškou (patelou). Přetěžování v tomto místě omezuje průtok krve a lymfy, které mají za úkol nejen svaly a ostatní tkáně zásobovat kyslíkem a živinami, ale na cestě zpět s sebou brát i různé metabolity a škodlivé látky, které se v těle přirozeně tvoří. Krev a lymfa tak tělo čistí. Pokud je šlacha dlouhodobě přetěžovaná, úpon se zanáší škodlivými látkami, které se postupně hromadí a může dojít i k rozvoji zánětlivého procesu. „Skokanské koleno“ se pak projeví jako bolest v oblasti úponu šlachy čtyřhlavého svalu stehenního přímo pod čéškou.