Pět důvodů, proč sledovat ATP v roce 2018

- Jan Vojkůvka

Nový tenisový ročník se nezadržitelně blíží a mužský i ženský tenisový okruh toho opět nabídne hodně. Ať jsou to návraty po zranění, progres mladých hvězd, nebo pokračující rivality. Podívejme se na pět důvodů, proč se vyplatí sledovat v roce 2018 mužský tenis.

Návrat zraněných hvězd
Nejrůznější zranění ukončila velmi brzy sezonu 2017 hned několika velkým hvězdám okruhu ATP. Ať už se jedná o bývalé jedničky Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho, či Stana Wawrinku. Návraty grandslamových šampionů z užší špičky bude největší událostí hned zkraje nového ročníku, kdy trio Djokovič - Murray - Wawrinka podrobí ostrému testu dominantní duo Rogera Federera a Rafaela Nadala. Na kurty se vrátí ale také Japonec Kei Nišikori, nebo Kanaďan Milos Raonic, jehož v průběhu sezony dlouhodobě trápily zdravotní trable.

Bude pokračovat dominance Fedal?
Právě z hlediska návratů velkých hvězd se okamžitě objevuje velký otazník ohledně nové sezony. Dokáží Rafael Nadal a Roger Federer potvrdit svou neskutečnou výkonnost a dál dominovat mužskému tenisu? Superhvězdy ATP budou zase o rok starší a budou podrobeni velkému náporu ze strany po úspěchu hladovějících a silně namotivovaných Murrayho, Djokoviče, Wawrinky, ale také mladých pušek v čele s Alexanderem Zverevem, či vítěze Turnaje mistrů Grigora Dimitrova. A hned v lednu se mohou dít pořádné věci na Australian Open, kde Federer obhajuje titul a Nadal finále.

Získá Zverev první grandslamový titul?
Pro dvacetiletého Alexandera Zvereva byla sezona 2017 doslova přelomová. Ve světovém žebříčku vystoupal až na třetí místo světa, vyhrál na okruhu 60 zápasů a získal velké tituly na Masters v Římě a Montrealu. Dalším krokem, kterého by měl Zverev dosáhnout, je, kromě obhájení loňských bodů, i úspěch na grandslamu. Na turnajích velké čtyřky se Němci příliš nedařilo a nejlepším výsledkem je osmifinále z Wimbledonu. Rok 2018 by ale mohl patřit právě jemu, jeho mladé a dychtivé krvi, která vnesla do mužského tenisu tolik nové energie v uplynulém ročníku.

Mladé pušky na vzestupu
Senzační postup do semifinále v Montrealu a neskutečná cesta až do osmifinále US Open. Teprve osmnáctiletý Denis Shapovalov v letošní sezoně prokázal, že se s ním bude muset počítat na příčkách nejvyšších. Kanaďan je přitom jen jedním z mnoha, kteří by měli v roce 2018 prožít přelomový ročník. Hodně se slibuje od jednadvacetiletého Korejce Hjona Čonga, vítěze turnaje ATP NextGen Finals, nebo dvacetiletého Andreje Rubljova, který vyhrál turnaj v Umagu a na US Open dokráčel až do čtvrtfinále. Zapomenout se nesmí ani na devatenáctileté Stefanose Tsitsipase a Francese Tiafoa, nebo o rok mladšího Caspera Ruuda z Norska. Prosadí se definitivně na okruhu ATP?

Laver Cup v Chicagu
Kromě grandslamů a turnajů Masters bude jedním z vrcholů sezony také druhý ročník Laver Cupu, který se po velkém úspěchu z pražské O2 arény přesune do Spojených států a konkrétně do Chicaga. V hale pro 23 500 diváků se bude konat od 21. do 23. září.