Další Djokovičův rekord! Vyhrál třicátý zápas na grandslamu v řadě

- Jan Vojkůvka

Propršená středa ve Wimbledonu přinesla jen pramálo výsledků, ale jeden z nich patřil k rekordním. Stalo se tak pod střechou na centrálním dvorci, kde světová jednička Novak Djokovič porazil 6:4, 6:3 a 7:6 Francouze Mannarina a připsal si na konto třicáté vítězství na grandslamových utkáních v řadě!

Naposledy našel Djokovič přemožitele na některém z turnajů velké čtyřky v minulé sezoně ve finále French Open. Od té doby hořkost porážky nepoznal. Vyhrál sedm zápasů a titul ve Wimbledonu, na US Open a letos na Australian Open a French Open. Postupem do třetího kola Wimbledonu přes Mannarina se jeho série vítězných zápasů na grandslamech dostala na číslo 30, což je nový rekord v Open éře tenisu.

Zatímco mimo arénu Roda Lavera pršelo a kurty byly zakryté plachtami, Djokovič mířil za rekordním vítězstvím a když ho dosáhl, propukl v ohromnou radost.

Rekord, který jsem dnes prolomil, je jeden z nejlepších,“ řekl Djokovič po zápase. „Je to velmi potěšující. Chci pokračovat a uvidím, jak dlouho to bude trvat,“ přeje si světová jednička, která má v této sezoně obrovskou příležitost dosáhnout dokonce na kalendářní grandslam. A pokud by se mu to podařilo, připsal by si na konto dalších 19 výher, což by ve výsledku znamenalo rekordní šňůru 49 vítězství v řadě na grandslamových turnajích.

Historie tenisu zná jen jednu ženu, které se podařilo na grandslamech dosáhnout více výher. V dobách dávno minulých, kdy Open éra ještě nepřipadala v úvahu, dokázala Maureen Catherine Connollyová-Brinkerová vyhrát neuvěřitelných 50 zápasů v řadě. Její série byla ukončena titulem právě ve Wimbledonu v roce 1954, po němž ukončila svou krátkou kariéru kvůli zranění nohy po pádu z koně. Bylo jí teprve devatenáct let.

Mohl by Djokovič i její absolutní rekord překonat? Ve formě, v které se nachází, to není vyloučené, ale cesta je velmi dlouhá. Znamenalo by to skutečně zkompletovat kalendářní grandslam a to se moc tenistům nepovedlo. Naposledy v roce 1988 Steffi Grafové. Předtím Australance Margaret Courtové v roce 1970 a jejímu krajanovi Rodu Laverovi v roce 1969, který tak zopakoval stejný počin z roku 1962. V roce 1953 právě již zmíněné Maureen Connollyové a ještě v předválečném období, roku 1938, dosáhl na kalendářní grandslam Don Budge ze Spojených států.

Pokud však budeme zastánci pouze kalendářních grandslamů z Open éry, pak ho dokázali vybojovat pouze Rod Laver, Margaret Courtová a Steffi Grafová. Marně se po něm natahovala v minulé sezoně Serena Williamsová, která už měla na kontě triumfy z Austrálie, Francie i Anglie.

Nyní je tak řada na Djokovičovi, který za ním může směřovat i s vědomím, že každá další výhra bude znamenat přepisování historie tenisové Open éry v počtu série výher v řadě na grandslamových turnajích.