Návrat šampiona! Hewitt si po dvou letech zahraje na Australian Open

- Filip Lefenda

Legenda se vrací, alespoň tedy na skok. Dva roky od oficiálního ukončení aktivní kariéry si minimálně jeden soutěžní mač ve čtyřhře střihne šestatřicetiletý Lleyton Hewitt. Po boku krajana Sama Grotha, jenž hodlá v Melbourne ukončit kariéru, si v lednu zahraje Australian Open.

Bývalá světová jednička momentálně zastává funkci nehrajícího kapitána australského daviscupového týmu. Během své bohaté kariéry zvládl vyhrát Wimbledon i US Open, druhý jmenovaný turnaj dokonce ovládl i ve čtyřhře. Hned dvakrát se majitel třiceti titulů z okruhu ATP radoval z vítězství na Turnaji mistrů.

Své poslední utkání ve dvouhře odehrál Hewitt zkraje roku 2016 pávě na domácím grandslamu, stopku mu tehdy vystavil Španěl Ferrer. Ve stejném roce však ještě Hewitt „nouzově“ nastoupil v páru s Johnem Peersem k čtyřhře proti USA, deblovou kapitolu pak za čtyři měsíce ukončil na Wimbledonu po boku Jordana Thompsona.

Na kurtu se tak Hewitt nyní představí po více jak roce a půl, když zpestří rozlučku svého kamaráda Sama Grotha. Australan se rozhodl v pouhých třiceti letech pověsit raketu na hřebík a lepší odchod do tenisového důchodu si podle svých slov nemohl přát. „S Lleytonem jsme se o společné rozlučce bavili a je to opravdu perfektní. Není to člověk, s nímž bych se znal jen skrze tenis, je to v prvé řadě opravdu skvělý kamarád,“ přiznal Groth v ohlasech pro server Herald Sun.

„Byl jsem u toho, když se v roce 2016 loučil Rusty,“ připomněl Hewittovu přezdívku. „Je skvělé, že teď bude u toho, když se divákům naposledy ukloním já,“ vyhlíží poslední měsíc své sportovní kariéry.

Těší se i Hewitt. „Bude to zábava – a přesně o tom Australian Open je,“ míní hráč, který ve čtyřhře získal i tři tituly. „Hodlám si to užít,“ dodal s tím, že s krajanem už se na turnaj poctivě připravují.

Třicetiletý Groth byl v žebříčku ATP nejvýše na 53. pozici. V příštích dnech by se měl dozvědět, zda obdrží pro singlovou část svého posledního grandslamu v kariéře divokou kartu do hlavní soutěže, nebo bude muset absolvovat kvalifikaci. Momentálně se v žebříčku dvouhry nachází až na 248. místě, ve čtyřhře mu patří 80. příčka.