Kotyza mačká z hráček maximum. Co předvede s divou Bárou?

- Jan Vojkůvka

Měl být učitelem, místo toho se dal na tenis. David Kotyza učinil životní rozhodnutí, kterého s odstupem času rozhodně nemusí litovat. Stal se dlouhodobě jedním z nejlepších českých tenisových trenérů a vybudoval si reputaci úspěšného kouče, který dokáže dostat své svěřenkyně i přes vlastní limity. Předvede své kouzlo i při trénování Barbory Strýcové?

Studoval Pedagogickou fakultu, ale život tělocvikáře a učitele zeměpisu ho přestal lákat. Když poté získal trenérský kurs první třídy na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, sám nemohl tušit, že jednou bude patřit mezi nejlepší ve svém oboru.

A skutečně, jeho trenérské štace doprovázel jeden úspěch za druhým. S Petrou Kvitovou, kterou začal trénovat v jejích osmnácti letech, dovedl ke dvěma wimbledonským titulům, pozici druhé nejlepší hráčky světa a téměř dvaceti trofejím na okruhu WTA. Kotyza dokázal přetavit nesporný talent a schopnosti své svěřenkyně do podoby, v níž drtila svou konkurenci.

Právě pod jeho vedením získala svůj první titul na WTA, pronikla poprvé do elitní čtyřicítky, dvacítky a poté i do první desítky. Ze zlata udělal pomyslný šperk.

Po krátkém působení v týmu Dánky Caroline Wozniacké si ho najala před začátkem této sezony Karolína Plíšková. A i s ní dokázal Kotyza divy. Pracoval zejména na jejím pohybu, ve kterém má dlouhodobě slabiny. Zejména v prvních třech měsících spolupráce slavili jeden úspěch za druhým.

Ať už jsou to dva tituly z Brisbane a Dauhá, premiérové čtvrtfinále na Australian Open, nebo postupy do semifinále v Indian Wells a Miami, stála za tím i práce Kotyzy. Právě s ním Karolína pronikla až do čela světového žebříčku jako vůbec první česká tenistka. A i proto byl rozchod úspěšné dvojice po US Open překvapením.

Se Strýcovou do patnáctky

Nyní se trenér, který připravoval ve své kariéře i Lucii Šafářovou, Ivetu Benešovou, Michaelu Paštikovou, Petru Cetkovskou, Michala Tabaru, či Robina Vika, dostal do týmu divoké Barbory Strýcové. Hotové tenistky, která v minulé sezoně dosáhla na své žebříčkové maximum a prožila životní rok.

Svou výkonnost udržela i letos a po dlouhých šesti letech oslavila svůj druhý titul na okruhu WTA.

Cíle? Opět dostat ze své svěřenkyně její maximum a vytáhnout ji nad své limity. Jednatřicetiletá Strýcová je velmi zkušenou hráčkou a ví, co je potřeba, aby byla úspěšná. Ale s kouzelníkem Kotyzou po svém boku může dosáhnout na ještě větší úspěchy.

Jeho hlavním úkolem bude stabilizovat výkony české tenistky. Její achillovou patou jsou například grandslamové turnaje, na kterých tratí až přebytečné počty bodů. V této sezoně skončila už ve druhém kole ve Paříži, Londýně i New Yorku. Kotyzovou snahou bude její příprava právě na vrcholy sezony, na kterých rozhodně může postupovat mnohem dál.

A pokud se to Strýcové s Kotyzou podaří, elitní patnáctka, v níž ještě nikdy nefigurovala, není zase tolik vzdálená.