Strýcová a Kotyza? Překvapilo mě to, říká Plíšková o trenérské rošádě

- Jan Havlovic

Aktuálně nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková si předsezonní přípravu zpestřila charitativním turnajem ve Vestci, na kterém si našla čas i na rozhovor pro náš web. Světová čtyřka vstoupila do přípravy s novým koučem Tomášem Krupou, bývalým trenérem Barbory Strýcové. Ta se naopak dohodla na spolupráci s Davidem Kotyzou, který v minulé sezoně koučoval právě Plíškovou. „Překvapilo mě to,“ reagovala na trenérskou rošádu česká tenisová jednička.

Zimní tenisová pauza bývá krátká, avšak tenisoví fanoušci se během ní rozhodně nenudí. I na českém „rybníčku“ bylo v listopadu a prosinci pořádně rušno. Zejména díky trenérským rošádám. Tomáš Krupa přešel od Báry Strýcové ke Karolíně Plíškové. Plzeňská tenistka si zase najala Davida Kotyzu, extrenéra Plíškové.

„Překvapilo mě to,“ reagovala světová čtyřka na nového kouče své fedcupové spoluhráčky.  „Bára neměla kouče, tudíž zřejmě neměla moc na výběr. Takhle to v tenise chodí,“ říká.

Kotyza působil v týmu Plíškové po dobu desíti měsíců. V polovině září přišlo nečekané ukončení spolupráce, nikoliv ze strany Kotyzy, nýbrž Plíškové. Tímto byla odstartovaná již zmíněná trenérská rošáda. Obě hvězdy české tenisové scény si vyměnily trenéry – nejprve přešel Tomáš Krupa od Strýcové k Plíškové, teď putuje opačným směrem Kotyza.

„Pokud je trenér kvalitní, jakože David Kotyza je, tak nevydrží příliš dlouho sám,“ myslí s Plíšková, která pod vedením padesátiletého kouče vystoupala jako první Češka v historii na post světové jedničky.

Časté trenérské fluktuaci v českém tenisovém prostředí se Plíšková příliš nediví. „Jakmile hráčka jednoho pustí, tak hned vezme toho dalšího. Různě se to takhle točí,“ říká.

Aktuální světová čtyřka se nyní již zaměřuje na novou sezonu, ve které by chtěla zaútočit na grandslamové trofeje. „Je těžké teď odhadovat, v jaké budu formě. Nějaké cíle jsme si s Tomášem Krupou určili. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale zajímají nás hlavně grandslamy,“ přiblížila Plíškové společné plány nově utvořeného dua.

„Tomáš není úplně trenér, který by hodně mluvil a málo hrál. Je to spíše naopak. Hodně hrajeme a do toho občas něco řekne, což mi vyhovuje,“ pochvaluje si česká jednička, která je známá svým spíše uzavřeným světem.

Plíškovou čekají duely v rámci Bonver tenisové extraligy a poté zamíří před Vánoci do Thajska, kde sehraje dva exhibiční duely. Prvním ostrým testem před Australian Open bude turnaj v Brisbane. Ten loni vyhrála.