Skončí prostějovská dominance? Hvězdami nabitá Sparta vyhlašuje útok na titul

- Jan Havlovic

Sen o titulu se již fotbalové Spartě pomalu rozplynul, kdežto ta tenisová hlasitě vyhlašuje útok na jubilejní desátý triumf. Oproti minulému ročníku Tenisové Extraligy se pražskému týmu podařilo získat do svého středu hned tři velmi zvučná jména ­– Tomáše Berdycha, Petru Kvitovou a Barboru Strýcovou. „Při pohledu na soupisku je šance po dlouhé době získat titul,“ potvrdil Petr Luxa kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty.

Tradiční prosincová Tenisová Extraliga měla v posledních letech vždy jasného favorita. Hvězdami nabitý Prostějov získal v závěru loňského roku již svůj čtrnáctý titul v historii. Nyní to však vypadá, že by prostějovský výběr mohla na tenisovém trůnu vystřídat pražská Sparta.

Rozhodne se pochopitelně až na kurtu, avšak při pohledu na soupisku Sparty pro letošní rok je jasné, že Pražané cílí na zisk titulu. Činitelé Sparty přivedli do svého týmu tři zvučná jména české tenisové scény – Tomáše Berdycha, Petru Kvitovou a Barboru Strýcovou. Zmíněné trio reprezentovalo v loňském roce právě Prostějov.

„Loni jsme byli překvapivě ve finále. A tento rok je při pohledu na soupisku šance po dlouhé době získat titul,“ říká kapitán Sparty Petr Luxa, jehož tým získal v minulém roce stříbrné medaile. 

Nejzvučnější posilou je bezesporu Tomáš Berdych, který je dlouhá léta nejlepším českým tenistou. Pro letošní rok se česká jednička rozhodla změnit klubové barvy. „Očekávám jedině vítězství. Týmové soutěže mám rád odmala, co jsem hrál žáky. A vždycky, když jsem byl v nějakém týmu, se vyhrálo,“ pochlubil se Berdych, který by rád získal titul i se svým novým klubem.

V týmu se dvojnásobný daviscupový šampion potká také s Petrou Kvitovou, která se aktuálně připravuje na novou sezonu a Tenisová Extraliga bude dobrým testem formy. Při rozhovoru pro klubový web však zůstala skromná. „Nerada mluvím o velkých cílech, radši si je nechám pro sebe,“ vysvětlila dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Dalším silným článkem sparťanského týmu bude Barbora Strýcová, která získala v rakouském Linci poprvé po šesti letech titul na okruhu WTA. Jednatřicetileté české reprezentantce budou v týmu sekundovat Kateřina Siniaková se Švýcarkou Stefanií Vögelovou. 

„Tento rok budeme hodně silní,“ dodává závěrem kapitán Petr Luxa.

Soupiska Sparty

Muži: Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Marek Jaloviec, Lukasz Kubot (POL), Michal Konečný, Patrik Rikl, Matěj Vocel, Tomáš Papík, Michael Vrbenský
Ženy: Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Stefanie Vögeleová (SUI)