DAVIS CUP: Pouille zametl s Darcisem a Francie slaví desátý triumf!

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Francouzští tenisté si v roce 2017 podmanili Davisův pohár, když ve finále zdolali Belgii 3:2 na zápasy. V pátém utkání si Lucas Pouille jednoznačně poradil se Steve Darcisem, kterého porazil 6:3, 6:1, 6:0. Francie se Davis Cupu dočkala poprvé od roku 2001 a celkově podesáté v historii.

Jak Poullie, tak i Darcis své páteční zápasy ve dvouhře prohráli, a tak bylo otázkou, s kým první nevydařené utkání více zamává. Domácí hráč byl sice velkým favoritem, v závěrečném duelu o zisk "salátové mísy však bylo vše otevřené. Do chvíle, než samotné klání začalo.

Pátý zápas letošního finále Davis Cupu totiž mnohem lépe začal Poullie. Francouzský tenista hned ve druhé hře při podání soupeře stáhl stav 40:0 a k tomu odvrátil další gembol, aby při prvním brejkbolu sledoval, jak protihráč kazí úder do sítě. Ve zbytku setu si oba hráči bez problémů udrželi servis, úvodní sada tak skončila po pětatřiceti minutách a druhém proměněném setbolu favorita utkání.

Na úvod druhého setu musel Darcis znovu odvracet brejkbol, první gem si ovšemujít nenechal. Ve třetí hře viděli diváci velmi dlouhou hru, ve které se Poullie postupně propracoval ke třem brejkbolům. Právě třetí šanci využil a po potvrzeném brejku vedl 3:1. Do konce sady poté domácí hráč vzal soupeři ještě dvakrát servis, přičemž dohromady ztratil jen tři fiftýny.

Lucas Pouille byl na koni, zatímco s Darcisem to vypadalo všelijak, jen ne dobře. Belgický tenista totiž nezvládl ani začátek třetího setu a velmi rychle prohrával 0:3. Aktuálně 76. hráč žebříčku se o pokusil o návrat do utkání ve čtvrté hře, v té si ale i přes vedení 30:0 pošesté v zápase ztratil servis. Poullie následně zvýšil na 5:0 a jelikož protihráči nedovolil získat ani čestný gem, mohli ve Francii začít velké oslavy.

„K tomuhle nejsou potřeba žádná slova," chrlil pro web atpworldtour.com šťastný hrdina Poullie. „Jen se podívejte na tu atmosféru a všechny emoce okolo nás. Jsem na svůj tým nesmírně hrdý. Tuto trofej jsme chtěli vyhrát a konečně se nám to po šestnácti letech podařilo," dodal.

Letošní vítězové Davis Cupu se ze zisku "salátové mísy" radují poprvé od roku 2001, kdy v Melbourne vyhráli proti domácí Austrálii rovněž 3:2. Celkově Francie získala ve své historii Davisův pohár již podesáté.

První nedělní zápas ovládl Goffin
Není pochyb o tom, že Tsongu proti Goffinovi srazila ztracená první sada. Ta se rozhodovala až v tiebreaku, ve kterém Belgičan v pravé chvíli vytasil riskantní return bekhendem po lajně a set získal na svou stranu. Tsonga jenom kroutil hlavou, protože před tím měl šest brejkbolů, kdežto jeho soupeř ani jeden!

Francouz se taky necítil nejlépe po zdravotní stránce. Po prvním setu se nechal ošetřovat a následně už to s ním šlo jenom z kopce. Čekalo se, že právě zkušený Tsonga před domácím publikem první mečbol daviscupového finále promění a bude se slavit. Jenže situaci nezvládl.

 

Naopak Goffin ukázal pevné nervy a skvělou formu, kterou si nese už z finálové účasti na Turnaji mistrů. Další dva sety ovládl s přehledem 6:3 a 6:2. Tsonga bojoval, snažil se, před domácími fanoušky nechtěl zápas vypustit. Na lavičce hecoval temperamentní kapitán Yannick Noah, nic ale nepomáhalo.

Už za stavu 5:1 měl Goffin na podání Tsongy dva mečboly, francouzský tenista se ještě vzchopil. Hned v dalším gemu ale přišly další tři mečboly a první z nich Goffin bodem z prvního podání proměnil v obrovskou radost na hostující lavičce i početném červeném kotli belgických fanoušků.

O vítězích letošního finále tak musí v Lille rozhodnout až pátý zápas, ve kterém se utká Lucas Pouille a Steve Darcis. Oba si v pátek proti týmovým jedničkám připsali porážku 0:3 na sety a touží po nápravě.

Favoritem tohoto klání by byl Pouille, kterému náleží na světovém žebříčku 18. místo. Ale Darcis (76.) už letos prokázal, že v Davis Cupu se dokáže vybičovat k neskutečným výkonům a v únorovém úvodním kole byl strůjcem belgického vítězství nad Německem, když si poradil v pětisetové bitvě 7:5 v rozhodujícím tiebreaku s Phillipem Kohlschreiberem a ve čtyřech setech s Alexandrem Zverevem.

Francie - Belgie 3:2
Jo-Wilfried Tsonga – David Goffin 6:7(5), 3:6, 2:6
Lucas Pouille – Steve Darcis 6:3, 6:1, 6:0.