Z deště a nemocí až k titulu. Připomeňte si tři roky starý fedcupový triumf

- Filip Lefenda

V deštěm prochladlé Seville musely zkraje roku 2014 Češky otáčet bez nemocné Kvitové a s nachlazenou Šafářovou nepříznivý stav 1:2 na zápasy a vydřený postup přes Španělsko oslavily po nekonečných průtazích a odkladech nakonec až v pondělí večer! To doma v Ostravě a Praze to šlo s Itálií a Německem jako po másle. Pálova děvčata si v obou případech zajistila vítězství v minimálním počtu zápasů a po vítězných sezónách 2011 a 2012 společně oslavila zisk třetího fedcupového titulu v rozmezí čtyř let.

Článek připomíná jeden z pěti triumfů českého fedcupového výběru. Soutěžte s Tenisovým světem a buďte na startu Fed Cupu 2018 i vy! Více ZDE

1. kolo: Španělsko – Česko 2:3
Soutěžní ročník 2014 zahájily české tenistky na půdě Španělska. Do Sevilly odcestoval zkraje února tým kapitána Petra Pály bez nemocné Petry Kvitové, v nehostinném počasí navíc nastydla i Lucie Šafářová, a tak byly do sobotních dvouher nominovány Barbora Strýcová a náhradnice Klára Koukalová. Své utkání stihla před vytrvalým deštěm odehrát jen prvně jmenovaná, s Carlou Suarezovou Navarrovou však prohrála hladce ve dvou setech.

Předpověď počasí nebyla příznivá ani pro neděli. Samá voda, chtělo by se říci. Nakonec se Klára Koukalová (tehdy ještě Zakopalová) na kurt v sychravém nečasu dostala, její duel s Torro-Florovou byl však za stavu 6:3 a 2:0 pro českou hráčku přerušen a po zdlouhavém čekání dokonce přesunut na pondělí. „Není to příjemné, nikoho to netěší. Lidé z ITF si toho vyslechli hodně a ještě také vyslechnou,“ kroutil tehdy nevěřícně hlavou Pála nad výběrem venkovního kurtu, navíc bez dostatečného osvětlení.

A tak přišlo na řadu nečekané pondělní drama. V neděli rozjetá Koukalová prohrála s Torro-Florovou prvních šest gemů a tím i druhou sadu 2:6. V tu chvíli musela česká lavička proklínat boha deště ještě o poznání vehementněji, přesto se zkušená Češka dokázala ve třetí sadě zmátořit a po výhře 6:1 urvat důležitý vyrovnávací bod. Vzápětí musela Koukalová nastoupit k dalšímu utkání, tentokrát proti španělské jedničce Suarezové Navarrové. Tu sice dostala do tří setů, nakonec se ale radovala v žebříčku výše postavená favoritka.

Češky v tu chvíli prohrávaly 1:2 a visel nad nimi strašák brzkého vypadnutí. Naději ovšem následně vykřesala uzdravená Lucie Šafářová, která otočila duel se Solerovou-Espinosaovou a vynutila si tak čtyřhru. Do té naskočily deblistka Andrea Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které si poradily ve dvou setech s aktérkami předchozích dvou singlů. Český tým tak nakonec střetnutí otočil a slavil postup netradičně až v pondělí večer. „Jsem rád, že jsme vyhráli,“ spadl tehdy Pálovi, který rozhodující čtyřhru sledoval dokonce v čepici a šále, ze srdce balvan. „Postoupili jsme, protože máme vyrovnaný tým,“ liboval si.

Semifinále: Česko – Itálie 4:0
V dubnovém semifinále již podobné patálie s počasím nehrozily, český výběr uvítala společně s tím italským zaplněná ČEZ, nyní Ostravar Aréna v Ostravě. Pála měl oproti španělské anabázi k dispozici jak Kvitovou, tak Šafářovou, a obě zvládly své sobotní zápasy zcela na výbornou. Giorgiová uhrála s prvně jmenovanou jen šest her, Erraniová proti Šafářové dokonce ještě o jednu méně.

Slitování neměly Češky ani v neděli, byť Vinciová rozhodně neprodala svou kůži lacino. „Bylo to náročné, její čopy jsou nepříjemné. Musela jsem být včas na nohou a hrát jí do forhendu, z něhož nebyla tak nebezpečná,“ líčila recept na úspěch česká jednička, jež vyhrála 6:3 a 7:5. V tradičním kolečku tak mohlo dojít na oslavu postupu do finále.

„Roberta byla naprosto skvělá, ukázala, že to ve Fed Cupu umí. Ale Petra je ještě větší hráčka,“ chválil obě aktérky šťastný kapitán Pála. Oproti Seville byl tentokrát veškerých nervů dokonale ušetřen. Drama přinesla pouze závěrečná čtyřhra, do níž nastoupily Hlaváčková s Koukalovou, duel, který Češky vyhrály až 11:9 v závěrečném supertiebreaku, už ale tak či onak nemohl ve věci postupujících nic změnit.

Finále: Česko – Německo 3:1
Vyvrcholení soutěžního ročníku se konalo ve vyprodané O2 Areně. Střetnutí proti Německu rozehrála Kvitová. Petkovicová nestíhala jejím agresivním úderům a prohrála 2:6, 4:6. „Byla jsem opravdu hodně nervózní, ale jsem ráda, jak jsem to zvládla,“ přiznala tehdy dvojnásobná wimbledonská vítězka v rozhovoru pro Českou televizi.

Zisku třetí fedcupové trofeje za poslední čtyři roky následně český tým přiblížila Lucie Šafářová. Ta sice v obou setech proti Kerberové prohrávala, přesto je vyhrála shodně 6:4. První sadu přitom uzavřela dost kuriózním způsobem. Češka měla za stavu 5:4 při podání soupeřky setbol, Němka zahrála dělový forhend a v přesvědčení, že je vítězným, hlasitě vyjekla, jenže Šafářová stačila neuvěřitelně míček vrátit zpět přes síť a Kerberová tak vinou předčasné oslavy ztratila výměnu a s ní i celý set!

„Byl to skvělý zápas. Porazit doma hráčku první desítky před vyprodanou halou a k tomu vést 2:0 je úžasné,“ zářila tehdy česká dvojka jako sluníčko. „Start mi úplně nevyšel, ale pořád jsem věřila, že dokážu otočit, a tak se také stalo,“ neztrácela naději i za nepříznivého stavu.

V neděli už pak Lucka na kurt vůbec nemusela, dílo německé zkázy dokonala v dech beroucím utkání parťačka Kvitová. První set brala skrze zkrácenou hru, druhý prohrála 4:6. O prodloužení série bojující Kerberová v rozhodujícím dějství kousala, Češka s třinácti tisíci fanoušky v zádech ovšem zvítězila 6:4 a definitivně tehdy pro Česko téměř po třech hodinách vybojovala za mohutného skandování „Petra, Petra!“ osmou fedcupovou trofej.

„Je jedno, kdo vyhraje poslední bod, důležité je, že jsem to dotáhla,“ hodnotila mač šťastná Kvitová. „Hrály jsme výborný tenis, byl to boj o každý míč. Děkuji fanouškům,“ pochvalovala si bouřlivou atmosféru týmová jednička. „Cítím se nádherně, jsem na holky pyšný,“ usmíval se spokojený kapitán Pála. Nikomu už tak nemohla zkazit náladu porážka v závěrečné čtyřhře, v níž Hlaváčková s Hradeckou podlehly Görgesové a Lisické.