Skalp Nadala a Federera? Jen pro vyvolené

- Radek Štohl

David Goffin se sobotní výhrou nad Rogerem Federerem zařadil mezi hrstku tenistů, kteří na stejném turnaji porazili jak Rafaela Nadala, tak právě Federera. V minulosti se to povedlo jen Novaku Djokovičovi, Nikolaju Davyděnkovi, Andy Murraymu, Juanu Martínu Del Potrovi a Davidu Nalbandianovi.

První semifinále na Turnaji mistrů mezi Federerem a Goffinem mělo jasného favorita. Švýcar jako druhý nasazený prošel skupinou bez porážky, zatímco jeho soupeř postoupil až díky výhře nad Dominicem Thiemem. Goffin se však papírovým předpokladům vzepřel a po třísetové bitvě se může těšit na nedělní finále.

„Nemám slov, vůbec nedokážu ty úžasné pocity popsat,“ chrlil ze sebe dojatý šestadvacetiletý tenista v pozápasovém rozhovoru na kurtu. „Do zápasu jsem vstoupil nervózně, od druhé sady jsem však začal lépe podávat a zároveň hrál agresivněji, díky čemuž se mi také podařilo zahrát několik skvělých forhendů,“ dodal.

Právě díky sobotnímu vítězství se Belgičan stal teprve šestým tenistou, který během jednoho turnaje zdolal Nadala i Federera. Dříve na unikátní skalpy dosáhly mmj. Novak Djokovič či Andy Murray, ale například také David Nalbandian. Nejčastěji to dokázal Djokovič, bývalá světová jednička to celkově zvládla na pěti podnicích. Právě srbský hráč byl před Goffinem posledním tenistou, kterému se to povedlo, shodou okolní se jednalo o Turnaj mistrů, konaný v roce 2015.

Hráč

Turnaj

David Nalbandian

Masters v Paříži – 2007

Novak Djokovič

Rogers Cup – 2007

David Nalbandian

Masters v Madridu – 2007

Nikolaj Davyděnko

Turnaj mistrů – 2009

Juan Martín Del Potro

US Open – 2009

Andy Murray

Rogers Cup – 2010

Nikolaj Davyděnko

Katar - 2010

Novak DJokovič

US Open – 2011

Novak Djokovič

Indian Wells - 2011

Novak Djokovič

Turnaj mistrů – 2013

Novak Djokovič

Turnaj mistrů – 2015

David Goffin

Turnaj mistrů - 2017