Turnaj mistrů: Dimitrov při obratu nadělil kanára Sockovi, Federer ztratil vedení s Goffinem

- Jan Vojkůvka

Roger Federer na sedmý titul z Turnaje mistrů nedosáhne. Švýcarský tenista v semifinálovém utkání proti Davidu Goffinovi nedokázal navázat na vítěznou úvodní sadu a po více než hodině a tři čtvrtě s Belgičanem prohrál 6:2, 3:6, 4:6. Goffin ve finále narazí na Grigora Dimitrova, bulharský hráč ve druhém semifinále otočil zápas se Sockem. Dimitrov navíc po turnaji poskočí na třetí místo v žebříčku, které bude pro něj znamenat nejlepší umístění kariéry.

Po jasné výhře v úvodním setu si kráčel za dalším postupem do finále. To se ale nepřihodilo. Naopak Roger Federer po neodvráceném mečbolu kráčel k síti jako poražený. Kdo by ale čekal na venek hořkost, ten se mýlil, Švýcar vzal prohru s úsměvem, aby poté mohl několik vteřin u sítě Goffinovi gratulovat k pokračující spanilé jízdě.

Do prvního semifinále letošního Turnaje mistrů vstoupil lépe Federer. Favorit měl hned v úvodním gemu pět příležitostí na prolomení servisu soupeře, až při té poslední se mu to podařilo. Druhý hráč světa následně brejk s menšími komplikacemi potvrdil. A bylo pro něj ještě lépe, když v páté hře vzal podruhé v zápase protihráči servis. Sadu mohl ukončit o dva gemy později, to ale zvládl až při vlastním podání.

Následující dějství ale začal lépe Goffin. Belgičan ve druhé dlouhé hře získal jediný brejkbol a slibnou šanci náležitě využil. Federer měl jedinou příležitost na zvrat v sedmé hře, kdy se dostal k brejkbolu, jeho protihráč ale hrozbu odvrátil, aby o chvíli později uzavřel set čistou hrou.

V závěrečné sadě si oba hráči nejprve udrželi vlastní podání. David Goffin se však ve třetím gemu propracoval ke dvěma brejkolům a když ten druhý proměnil, měl zápas již ve svých rukou. O výhodu brejku mohl přijít v následující hře, brejkbol ale úspěšně odvrátil. Ve zbytku setu již diváci sledovali hladké počínání tenistů při vlastních servisech, což korunoval Goffin v poslední gemu, kdy nejprve na úvod trefil dvě esa. Federer sice za stavu 0:30 ještě vykřesal jiskřičku naděje získaným fiftýnem, to bylo ale od devatenáctinásobného grandslamového vítěze v sobotním utkání vše.

Naopak jeho belgický soupeř se mohl při druhé účasti na závěrečném turnaji sezóny radovat z postupu do finále. Tenista, který se na podnik kvalifikoval na poslední chvíli, si o titul zahraje proti Grigoru Dimitrovi.

Dimitrov nadělil Sockovi kanára
Právě bulharský tenista ve druhém semifinále obrátil utkání proti Jacku Sockovi (9.), kterého porazil 4:6, 6:0, 6:4.

Dimitrov sice v úvodním setu získal rychlý brejk, v pátém a devátém gemu ale ztratil podání a nechal Američana dojít pro první sadu. Ve druhém dějství vybojoval výše postavený hráč na žebříčku tři brejkboly a všechny je využil, naopak soupeř si při jeho podání nevěděl rady. V závěrečném dějství Dimitrov získal brejk v osmé hře, aby v následujícím gemu po dvou odvrácených brejkbolech a čtvrtém využitém mečbolu duel ukončil.

Grigor Dimitrov tak bude podruhé v týdnu hrát s Davidem Goffinem, Belgičana v základní skupině smetl 6:0, 6:2. Ať už dopadne jejich finálový zápas jakkoliv, Dimitrov se v příštím týdnu posune z šesté příčky na třetí místo, které bude pro něj znamenat nejlepší umístění dosvadní kariéry.

Semifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 2.) – David Goffin (BEL, 8.) 6:2, 3:6, 4:6
Grigor Dimitrov (BUL, 6.) – Jack Sock (USA, 9.) 4:6, 6:0, 6:4

Kubot s Melem si zahrají finále Turnaje mistrů
Polsko-brazilský pár Lukasz Kubot a Marcelo Melo dokázali v semifinále ATP Finals porazit americkou dvojici Ryana Harrisona a Michaela Venuse 6:1, 6:4 a vybojovali postup do finále! Favorité zápasu přitom ve čtvrtém gemu druhého setu čelili hned dvěma brejkbolům, a pokud by povolili soupeřům je využít, utkání se mohlo vyvíjet zcela jinak. Kubot s Melem však zaváhání nepřipustili a o své výhře následně rozhodli v deváté hře.

Kontinen s Peersem krok od obhajoby titulu
Henri Kontinen a John Peers se znovu po roce dostali na Turnaji mistrů do finále čtyřhry. Finsko-australský pár ve druhém semifinále porazil debl Jamie Murray, Bruno Soares 7:6(2), 6:2. V boji o druhý titul ze závěrečného turnaje sezóny v řadě se Kontinen s Peersem utkají proti dvojici Kubot, Melo

Semifinále čtyřhry
Harrison, Venus (USA) – Kubot (POL), Melo (BRA) 1:6, 4:6
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – Kontinen (FIN), Peers (AUS) 6:7(2), 2:6