Nezapomenutelná domácí atmosféra u finále Davis Cupu? To vše má skončit

- Radim Sochor

Francesco Ricci Bitti, prezident Mezinárodní tenisové federace, neskrývá touhu změnit formát Davisova poháru. Jednalo by se hlavně o to, že by se finále hrálo na neutrální půdě. A dojít ke změně by mělo již letos v září.

Prezident ITF má jasný záměr, kterého chce v nejbližší době dosáhnout. Je jím změna formátu Davisova poháru, který je pořádán právě Mezinárodní tenisovou federací (ITF). Finále už by se nemělo hrát na půdě jednoho z účastníků, nýbrž na neutrální. Důvod je prostý, dle jeho názoru výdělky pro ATP a WTA neustále rostou, avšak přijem pro ITF stagnuje. Právě pořádání finále na neutrální půdě by mělo být jednou ze změn, pomocí kterých by ITF chtěla dosáhnout vyšších zisků. Starý formát, tedy střídání domácího a venkovního prostředí, by měl nejspíše zaniknout.

Julien Benneteau, francouzský tenista, který ovládl již deset turnajů ATP, tento záměr ihned odsoudil. Dle jeho názoru je hrát finále na neutrální půdě strašným rozhodnutím: „Podstatou Davisova poháru je hrát doma nebo venku v jedinečné atmosféře ... ale ne pro delegáty do ITF.“ uvedl Benneteau na svém twitteru a v tvrdé kritice nově zamýšleného formátu pokračoval i ve svých dalších vyjádřeních. „Díky delegátům ITF se finále Davisova poháru mezi Belgií a Velkou Británií bude hrát v Japonsku (smích). To je vtip,“ kontroval hned v následujícím tweetu bizarnost, kterou může rozhodující souboj o salátovou mísu přinést.

Že by volba dějiště finálového duelu nemělo být jedinou budoucí změnou v Davis Cupu, to již dříve naznačil Švýcar René Stammbach, viceprezident ITF pro Evropu. Vysoký představitel Mezinárodní tenisové federace navrhoval, že by se finále Davis Cupu a Fed Cupu hrálo souběžně na jednom neutrálním místě. Tím by se měl zisk o několik milionů dolarů zvýšit. Dle jeho názoru jsou hráči nespokojeni, že musí nastupovat za svoji zemi až příliš často.

Dříve také padl návrh z úst viceprezidenta ITF Juana Margetse. Ten chtěl, aby se zkrátila délka zápasů. Dosáhnout by se toho mělo tak, že tiebreak by se hrál již za stavu 5:5, čímž by zápasy byly atraktivnější, neboť by trvaly kratší dobu.