Turnaj mistrů: Nadal začal špatně, překvapil ho Goffin. Dimitrov porazil Thiema

- Filip Lefenda

Druhým hracím dnem pokračoval v Londýně Turnaj mistrů. Poprvé se představilo v akci kvarteto ze Samprasovy skupiny, jejímž hlavním favoritem je bezesporu Rafael Nadal. Jenže ten hned v prvním zápase zaváhal. Změřil síly s Belgičanem Goffinem, který nejdřív neproměnil čtyři mečboly ve druhém setu, ve třetí sadě už ale Nadala udolal. Celkem 7:6(5), 6:7(4) a 6:4. První dvouhru obstarali Rakušan Thiem a Bulhar Dimitrov, ze které vyšel vítězně po třech setech druhý jmenovaný. Nechyběly ani debly.

Ve formě hrající Dimitrov vyzval „vyhaslého“ Thiema
Dění v Samprasově skupině odstartovali Dominic Thiem s Grigorem Dimitrovem. Rakouské světové čtyřce jako by docházel s koncem sezóny dech. Po zářijovém Laver Cupu odehrál Thiem celkem sedm soutěžních zápasů, z toho vyhrál pouhé dva. Nedařilo se mu ani v Asii a v halových turnajích ve Vídni a Pařiži.

A nezadařilo se mu ani proti Dimitrovi. Bulhar Thiema porazil ve třech setech 6:3, 5:7 a 7:5 a navázal tak na skvělé výkony z asijské tour. Oba hráči tak pokračují v trendech své úspěšnosti v posledním měsíci.

Bulhar se v Asii prezentoval skvělým tenisem, v Pekingu i Šanghaji mu „zlomila vaz“ vždy až španělská světová jednička Rafael Nadal. Skalpy hráčů jako Del Potro, Bautista-Agut či Querrey však rozhodně nejsou k zahození. Po přesunu na sever Evropy si navíc Dimitrov zahrál finále halového podniku ve Stockholmu, na poslední „tisícovce“ v Paříži pak vypadl ve třech setech po obrovské bitvě s Američanem Isnerem, když obě sady, v nichž prohrál, dovedl do tiebreaku.

I přes lepší žebříčkové postavení je z důvodu aktuální formy papírovým favoritem Grigor Dimitrov, který již letos jednou Thiema dokázal porazit. Stalo se tak zkraje roku ve čtvrtfinále turnaje v Brisbane, Rakušan však svému protivníkovi porážku oplatil na antuce v Madridu. V obou případech se hrál maximální počet setů. Na vzájemné zápasy vede Thiem 2:1.

Nadala překvapil šestadvacetiletý Belgičan Goffin
 
Pro španělského tenistu se utkání vyvíjelo odpočátku špatně. Ztratil hned své první podání a nechal soupeře odskočit. V průběhu sady si dokázal vzít podání zpět, ale za stavu 5:5 opět chyboval a Goffin najednou podával na vítězství. V rozhodující okamžik ale neuspěl, a tak musel rozhodovat tiebreak, který Goffin zvládl.

Nejzajímavější podívanou nabídla druhá sada. Do stavu 3:3 si oba hráči dokázali svá podání udržet. Goffin na servisu získal vedení 4:3 a následně brejknul Nadala, takže mohl podávat na vítězství.

Nedokázal ovšem ustát tíhu okamžiku a snadno o svou výhodu přišel. Při Nadalově podání (5:4) dokonce mohl zápas dotáhnout k rychlému vítězství, mečbol ale neproměnil. Nadalovi se ale na servisu nedařilo a při následném vlastním podání prohrával za stavu 6:5 pro Goffina 0-40. Ovšem prokázal silnou vůli a nervy z ocele a přinutil Belgičana hrát další tie break, ve kterém vyrovnal.

Třetí set byl nervózní. Lépe do něj vstoupil Španěl posílený zmrtvýchvstáním ve druhé sadě. Hladce získal první hru, ale pak jeho servis začal drhnout. Ztratil dvě podání v řadě, a i když na druhou ztrátu zareagoval rebrejkem, zbytek utkání Goffin poměrně suverénně dopodával a využil závěrečný pátý mečbol.


Ve vyrovaneném deblu zvítězili bratři Bryanové

Zápas dvojice Jamie Murray, Bruno Soares s bratry Mikem a Bobem Bryanovými trval necelé dvě hodiny. Lépe začali Američané v prvním setu sice jako první ztratili, když Murray se Soaresem získali brejk a dostali se do vedení 4:2. Soupeře ale Bryanové dokázali brejknout ve chvíli, kdy podávali na vítězství v prvním setu a nakonec americká dvojice zvítězila 7:5.

Druhý set byl nesmírně vyrovnaný, trval téměř hodinu a došel až do tie breaku, ve kterém se více zadařilo britsko-brazilské dvojici. Ta ztratila jediné podání a ve zkrácené hře zvítězila 7:3. Rozhodl super tie break, ve kterém Bryanové přetlačili Murrayho se Soaresem 10:8 a zvítězili.

Dvouhra
Skupina Peta Samprase
Dominic Thiem (AUT, 4.) – Grigor Dimitrov (BUL, 6.) 3:6, 7:5, 5:7
21:00 Rafael Nadal (ESP, 1.) – David Goffin (BEL, 8.)

Čtyřhra
Skupina Woodbridge/Woodforde
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – B. Bryan, M. Bryan (oba USA) 5:7, 7:6 (7), 8:10
Kubot (POL), M. Melo (BRA) – Dodig (CRO), M. Granollers (ESP) 7:6(2), 6:4