VIDEO: Williamsové na US Open 2009 ruply nervy. Čárová rozhodčí před ní utekla

- Jan Vojkůvka

Vypjatější koncovka to pro domácí favoritku být nemohla. Serena Williamsová v semifinále US Open 2009 proti Kim Clijstersové podávala za stavu 4:6, 5:6 a 15:30, když jí čárová rozhodčí při druhém podání zahlásila chybu nohou. V tu chvíli americké hvězdě ruply nervy.

Byla favoritkou zápasu, který se ale nevyvíjel zcela podle jejích představ. Naopak aspirantka na grandslamový titul byla na pokraji vyřazení a po chybě nohou měla čelit dvěma mečbolům. K těm ale nakonec nedošlo. Williamsová, která měla z průběhu dramatického duelu už jedno varování, totiž spustila prudkou kulometnou palbu křiku směrem k lajnové rozhodčí. Divoce při tom máchala raketou a hrozila směrem k sedící rozhodčí.

Ta si postěžovala umpirové rozhodčí Louise Engzellové, která za pozdější přítomnosti turnajového rozhodčího Briana Earleyho a turnajové supervizorky Donny Kelsové udělila Williamsové trestný fiftýn. Důvodem bylo nesportovní chování a výhružky. Údajně měla lajnové rozhodčí říct, že ji zabije.

Během rozhovoru s rozhodčími se Williamsová rozčilovala, snažila se bránit: „Nikdy jsem neřekla, že tě zabiju, jsi vůbec normální? Nikdy jsem to neřekla,“ hájila se. Avšak marně.

Za své konání byla kromě trestu v utkání později také pokutována částkou 10 500 amerických dolarů.

US Open 2009 nakonec vyhrála právě Kim Clijstersová.