Jebavý veze z Německa další titul, Čína ho straší. Tenhle stát nemusím, říká

- David Schlegel, Jan Havlovic

Snová sezona Romana Jebavého nebere konce! Sedmadvacetiletý český deblista získal o uplnulém víkendu v německém Eckentalu již svůj šestý titul v tomto roce a nadále potrzuje, že v této sezoně má životní formu. V exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět se aktuální česká deblová jednička rozpovídala nejen o turnaji v Německu, ale také o nepříjemné cestě do Číny nebo plánech do příští sezony.

Velká gratulace k titulu v německém Eckentalu. Před tímto turnajem jste prohrál čtyřikrát v řadě, co bylo v Německu jinak?
Mockrát děkuji. Nevím, jak to přesně popsat. Přišlo mi, že to bylo docela smolné období, neboť jsem všechny zápasy hrál velmi slušně, ale každý z nich o kousek utekl. V Německu jsme se dostali přes první kolo a poté už to jelo tak, jak mělo.

S Nizozemcem Arendsem jste hrál poprvé v životě. Jak jste si na kurtu rozuměli?
Docela nám to fungovalo. Já jsem celý týden velmi dobře returnoval a za celý turnaj jsem si neprohrál ani jednou servis. Celkově jsme se dobře doplňovali.

Už se vám někdy stalo, že byste si za celý turnaj ani jednou neprohrál podání? A čím to vůbec bylo?
To přesně nevím, ale bylo to tím, že všechno do sebe skvěle zapadlo. Parťák hrál dobře na síti a dobře mi pomáhal. Můj servis navíc fungoval výborně, takže jsem se po celý týden cítil ve skvělém rozpoložení.

V prvním kole proti německým držitelům divoké karty Härteisovi s Masurem to ale bylo hodně dramatické. Ztratili jste s nimi jediný set na turnaji. Jak jste viděl tohle utkání?
Docela smolně jsme prohráli první set, ale pak jsme to naštěstí otočili. Nebyl to vůbec lehký los na první kolo, neboť Masur již nastoupil v Davis Cupu za Německo ve čtyřhře.

Následně jste vyřadili dvojici Brown, Marterer. Brown hrál v letošní sezoně čtyřhru třeba s Paesem či Ramosem-Viňolasem. Je také známý tím, že dokáže zahrát neskutečné míče.
Ano, to byl opět těžký zápas, který jsme zvládli. Marterer je v Eckentalu doma, takže se náš zápas hrál jako night session. Výborně jsme zvládli koncovky obou setů a postoupili jsme.

V semifinále jste porazili dvojici Bemelmans, Molčanov 7:5, 6:4. Hned sedm gemů, tedy skoro třetina, se rozhodovala při „No Adv“...
V tomto zápase mi přišlo, že jsme byli od samého začátku lepším týmem. Jen se nám nedařilo to prolomit, což se podařilo až za stavu 5:5 a poté už byl zápas v naší režii.

Podle výsledku to paradoxně vypadá, že jste měli nejsnazší cestu za vítězstvím ve finále proti Kenovi a Nealovi Skupským. Bylo to tak?
Ve finále nám tam spadlo snad úplně všechno. Já jsem snad nezkazil jediný return a parťák mi dobře pomáhal na síti. Za celý turnaj jsme odehráli nejlepší utkání a soupeřům nedali vůbec šanci. Jsem rád, že jsme si to nechali až na finále.

V Eckentalu jste byl loni s Andrejem Martinem ve finále, kde jste těsně prohráli. Vyhovují vám tamní podmínky? V čem konkrétně?
Asi ano, protože i v loňském roce jsem tam odehrál solidní turnaj. Pořádně ani nechápu, proč tomu tak je. V Eckentalu je rychlý koberec, kdežto mně sedí více pomalejší. Dařilo se mi na tamním povrchu stíhal return, což byl dle mého ten hlavní rozdíl, protože na rychlém povrchu servíruje dobře skoro každý.

Před turnajem v Eckentalu jste prohrál čtyřikrát v řadě. Dvakrát s Middelkoopem, jednou s Marrerem a Shamasdinem. Mělo to vliv na vaše sebevědomí?
Určitě to nebylo příjemné, ale po celou dobu jsem předváděl slušné výkony a hrál dobře. O tom čtyřhra někdy je, že se to otočí na druhou stranu.

 

Next tittle this year???#Eckental#Challenger#Atp#Doubles#NiceWeek#FriendSupport#Enjoy#Happy#Mizuno#Head#HaydeIdemo??

Příspěvek sdílený Roman Jebavy (@romanjebavy),Lis 5, 2017 v 6:39 PST

První porážka přišla poté, co jste s Middelkoopem měli proti Selovi a Sa na turnaji ATP v Šenčenu dva mečboly. To asi hodně mrzelo. Co tam chybělo k vítězství?
V Šen-čenu to bylo obecně dost náročné. Přelétali jsme z Petrohradu, nejdříve jsme měli zpoždění a poté nám let úplně zrušili. Místo v pondělí odpoledne jsme tak na místo dorazili po 28 hodinách cesty až v úterý. Z haly v Rusku jsme také přešli do velkého vedra, 90 procent vlhkosti a s šestihodinovým časovým posunem. Ve středu jsme hned hráli. Nechali jsme tam úplně všechno, ale o kousek to uteklo.

Prozraďte, co přesně se na vaší cestě z Petrohradu do Šen-čenu stalo? A létáte tyhle dlouhé cesty v business třídě?
Měli jsme letět v osm hodin večer po finálovém duelu. Nejprve nám náš let neustále odkládali, nakonec ho ve tři ráno zrušili. Rychle jsme koupili nové letenky, ale další let měl také zpoždění, tudíž jsme nestihli navazující let v Šanghaji. Tam jsme čekali dalších osm hodin na další let a místo 14 hodin letu jsme byli na cestě kolem 28 hodin. Většinou létám economy, ale třeba do Petrohradu jsme letěli z Amsterdamu business třídou.

Byla to ta nehorší cesta, jakou jste zažil? A pojedete do Číny znovu?
Díky těmto zpožděním a změnám letu to nejspíš byla moje nejhorší cesta. V Číně jsem byl už letos na challengeru a musím říct, že tenhle stát příliš nemusím. Řekl jsem si, že na challenger tam už nikdy nepojedu. Teď jsem se dostal na ATP, tak jsem udělal výjimku. Úplně nadšený jsem z toho ani tentokrát nebyl, a tak se budu snažit tam jezdit co nejméně.

Pak jste si na dalších turnajích poprvé v životě zahrál s Marrerem a Shamasdinem. Jak se vám s nimi hrálo?
V těchto zápasech jsem se cítil na kurtu super, ale ani s Marrerem ani s Shamasdinem se mi nehrálo vůbec dobře. Myslím, že už s nimi nikdy hrát nebudu.

Teď vás čeká turnaj v Bratislavě, kde opět hrajete s Matwe Middelkoopem. Je to už váš stabilní deblový partner nebo plánujete příští rok s někým jiným? Byl to on, kdo vám doporučil svého krajana Arendse?
Není to můj stálý partner. Teď spolu hrajeme poslední turnaj. V Austrálii už zase budu hrát s Jirkou Veselým a Matwe s Robinem Haasem. Uvidíme, co bude dál po začátku nové sezony. Ja jsem původně ani v Eckentalu startovat nechtěl, ale Arends mě do toho tlačil asi čtyři dny, a tak jsem řekl, že ano. Nakonec to klapalo docela dobře.

Dostal jste se na dostřel první padesátky, ale obhajujete ještě body z loňska – finále challengeru v Andrii a semifinále v Ortisei. Chystáte se hrát tyhle turnaje i letos? A jaký máte žebříčkový cíl pro zbytek letošní sezony?
V Bratislavě hraji poslední turnaj sezony, ať už to dopadne jakkoliv. Byl bych rád, abychom to odehráli co nejlépe. Cíl letošní sezony už jsem splnil. Kdyby mi někdo řekl, že budu na žebříčku na 52. místě, dva tituly z okruhu ATP, start v Davis Cupu a účast na třech grandslamech, tak bych to určitě bral. Sezonu jsem začínal na 110. místě, což je obrovský bodový rozdíl. Cítím se skvěle a doufám, že přijdou ještě lepší sezony. Chci udělat dobrou přípravu, aby příští sezony byla ještě lepší.

Jak budete trávit dovolenou? A jak se pak budete připravovat na další sezonu?
Mám pauzu do 27. listopadu. Bohužel musím do Londýna na ATP univerzitu, neboť jsem poprvé v letošní sezoně ve stovce a každý hráč to musí minimálně jednou absolvovat a je to celkem na pět dní. Vychází to bohužel přesně uprostřed mého volna. Pořádně ani nevím, jak to vymyslím. Nicméně už se na volno moc těším.

Už máte plán na příští rok? Jakými turnaji začnete sezonu a s kým budete hrát?
Příští sezonu začnu s Jirkou Veselým v indickém Pune, poté Auckland a Australian Open. Další plán zatím nemám. 

Počítáte v příští sezoně s účastí v Davisově poháru, pokud budete nominován?
Na Davis Cup jsem vždycky připraven. Když budu nominován, rád pojedu! 

Cesta Romana Jebavého turnajem v Eckentalu
Finále – Jebavý, Arends (NED) – K.Skupski, N. Skupski 6:2, 6:4
Semifinále – Jebavý, Arends (NED) – Bemelmans, Molčanov (BEL/UKR) 7:5, 6:4
Čtvrtfinále – Jebavý, Arends (NED) – Brown, Marterer (oba GER) 6:3, 7:6(4)
1. kolo – Jebavý, Arends (NED) – Härteis, Masur (oba GER) 6:7(3), 6:4, 10:5